طاهره رضاپور در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار علم و فناوری گیلان اظهار کرد: نياز فزاينده به چوب و كاهش موجودي منابع چوبي سبب ايجاد و تشديد تمايل جديد به انجام جنگل كاري با گونه هاي سريع الرشد شده است بررسي توليد چوب از طريق كشت گونه هاي سريع الرشد مانند صنوبر سابقه طولاني دارد.
وی افزود: صنوبر درختي سريع الرشد است كه نسبت به ساير گونه هاي خزان كننده بيوماس بيشتري توليد مي كند.
مسئول کارگروه کشاورزی خانه نخبگان بسیج گیلان ادامه داد: همچنين اين درختان همراه با محصولات كشاورزي به عنوان يك منبع قابل توجه درآمد در برخي از كشورهاي در حال توسعه مطرح هستند در جنوب هند صنوبرها به صورت كشت تلفيقي با گندم، سويا و ساير محصولات كاشت مي شوند و از نظر اقتصادي بازدهي بيشتري نسبت به كشت تک محصول دارند.
وی در ادامه گفت: در استان گیلان در سالهای نخست کشت تلفیقی صنوبر با بادام زمینی به عنوان تحقیق از سوی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان در شهرستان خمام دهستان چاپارخانه روستای گورابجیر صحرا از سال 1399 به مرحله اجرا درآمد.
رضاپور با اشاره به اینکه در این حالت فرسایش خاک حداقل و بازدهی استفاده از نور، آب و مواد غذایی خاک حداکثر است و سبب حاصلخیزی خاک می شود گفت: استفاده از فضای بین درختان برای کشت محصولات زراعی به ویژه در سال های اولیه، موجب ارتقای سطح بهره وری، و ترغیب بیشتر زارعان به زراعت چوب می شود.
این مسئول ضمن اشاره به اینکه صنوبرها از نظر رده بندی گیاهی، متعلق به جنس صنوبر و خانواده سالیکاسه می باشد افزود: چوب صنوبر داراي مصارف گوناگون سنتي و صنعتي است كه از جمله مي توان به ساختمان سازي، سوخت (هيزم)، ابزار و ادوات کشاورزی، جعبه سازي، نردبان سازي، كبريت سازي، چوب قالب و بتن ريزي، صنايع دستي، صندلي چوبي، مجسمه سازي اشاره نمود.
رضاپور در ادامه گفت: در كشاورزي نيز كاشت محصولات زراعي (كاشت تلفيقي) به همراه صنوبر، بادشكن اطراف مزارع، ايجاد فضاي سبز و خوراك دام از مواردي است كه مي توان نام برد.
وی ادامه داد: عمده ترين مشكلات مردم در زمینه اجرای زراعت چوب، مشکلات مالی است، مردم به لحاظ فني و مبارزه با آفات و بيماري ها نياز به آموزش بيشتر دارند، ضرورت توجه بيشتر به امر توسعه زراعت چوب مي باشد.
این مسئول خاطر نشان کرد: تنها راه اساسي تأمين نياز چوبي كشور از طریق گونه هاي سريع الرشد می باشد.
رضاپور در مورد کشت صنوبر در استان گیلان گفت: هیچ گونه نیازی به آبیاری ندارد و از بارندگی گیاه تغذیه می شود و از سوی دیگر استان گیلان خواستگاه اکولوژیکی صنوبر بوده است و این گیاه بومی این استان در کشور است به همین علت، استان گیلان بیشترین مساحت زراعت چوب را در کشور به خود اختصاص داده است
وی خاطر نشان کرد: صومعه سرا بزرگترین تولید کننده صنوبر کاری محسوب می شود و آستانه اشرفیه نیز به دلیل داشتن خاک مرغوب اولین تولید کننده نهال صنوبر است.
رضاپور ادامه داد: شهرستان صومعه سرا با آب و هواي ويژه خود در اقليم مرطوب و معتدل قرار داشته و داراي باران فراوان با ۳/۹۷۲ ميليمتر در سال و ميانگين ماهانه ۸۱ ميليمتر، ميانگين رطوبت ۸۹ درصد، متوسط درجه حرارت سالانه ۶/۱۶ درجه سانتی گراد است، این شهرستان همانند سایر شهرستان های گیلان در مقابل رطوبت زیاد از گرمای متوسط و جریان هوای مطبوع برخوردار می باشد.
مسئول کار گروه کشاورزی خانه نخبگان بسیج گفت: صنوبرها از نظر اکولوژیکی بسیار کم نیاز هستند، می توان آنها را در اغلب اقلیم ها کاشت. صنوبرها در کشور در بسیاری از نقاط خارج از جنگل کاشته می شوند و مردم ما با آنها آشنایی نزدیکی دارند .
این مسئول درباره کاشت و ازدیاد صنوبرها گفت: به وسیله قلمه کاری می توان تکثیر داد و پس از کاشت، به جز آبیاری مراقبت زیادی لازم ندارد.
وی تصریح کرد: صنوبر از جمله درختانی است که هم با بذر تکثیر می یابد و هم از طریق قلمه نیز به آسانی تکثیر می شود، که روش معمول و مرسوم تولید و تکثیر در حال حاضر با قلمه است.
رضاپور در پایان افزود: قلمه گیری معمولاً از شاخه های جوان یکساله انجام می شود که از طریق پاجوش های حاصل از رشد رویشی که از ریشه گیاه (درخت، درختچه) حاصل می شود یا مازاد شاخه های حاصل از هرس امکان پذیر می باشد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۳:۱۴
شناسه خبر: 100436