به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اردبیل؛ مارچوبه گیاهی است با خاصیت آنتی اکسیدانی بالاکه می تواند جایگزین موثری برای داروهای شیمیایی باشد.
مارچوبه به خانواده زنبق تعلق دارد و به دلیل خواص درمانی اش ارزشمند است و حدود 300 گونه مختلف از این جوانه ها در سراسر جهان وجود دارد که در رنگ های سفید، سبز و بنفش موجود است. مارچوبه سفید از نور خورشید دور شده و از این رو رنگ سبز و کلروفیل ندارد. رنگ بنفش پر از مواد گیاهی شیمیایی و آنتوسیانین ها است که این رنگ منحصر به فرد را به سبزی ها می دهد.

مارچوبه گیاهی سرشار از اینولین، پورین، ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین E، روی، منیزیم، سلنیوم، آسپاراژین، آسپاراژیناز، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پانتوتنیک اسید، پیریدوکسین، اسیدفولیک، کولین و … است.
مارچوبه یکی از سبزیهایی است که در تمام دنیا در فصل بهار برداشت میشود. البته زمان برداشت آن در مناطق آب و هوایی مختلف، متفاوت است. در برخی از مناطق دنیا در ماه فوریه معادل با بهمن و در برخی نقاط دیگر در جولای معادل با تیرماه برداشت میشود؛ اما اوج برداشت آن در اکثر نقاط جهان، در فصول فروردین و اردیبهشتماه میباشد. ساقههایی که سریعاً چوبی میشوند.
تمام سبزیجات بر خلاف محصولات حیوانی وقتی برداشت میشود، نمیمیرند و همچنان برخی از فعالیتهای متابولیکی خود را حفظ میکند. این فعالیتها عبارتاند از: دریافت اکسیژن، تجزیه نشاسته و قند، آزاد کردن دی اکسید کربن و … . البته میزان اینگونه فعالیتهای گیاه به فعالیت تنفسی گیاه بستگی دارد.
فعالیت تنفسی مارچوبه از سایر گیاهان بیشتر است. به همین علت زودتر از سایر گیاهان آب خود را از دست داده، سخت و چوبی میشود. برای جلوگیری از این فرآیند میتوان انتهای مارچوبه را در یک پارچه مرطوب پیچید و در یخچال قرار داد. ولی با این روش حد اکثر تا ۴۸ ساعت باید گیاه را مصرف کرد.
مارچوبه، یکی از منابع اصلی پروبیوتیک
مواد غذایی پروبیوتیک که بیشتر در منابع غذایی گیاهی یافت میشوند، در دستگاه گوارش تجزیه نمیشوند و غذای مورد نیاز برای باکتریهای روده مانند بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوس را فراهم میآورند. این باکتریها که از باکتریهای پروبیوتیک میباشند تجزیه مواد در دستگاه گوارش را تسهیل میکنند و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریهای رودهای مانند سرطان روده، بیماریهای التهابی روده، آلرژی و… را میکاهند. یکی از پروبیوتیکهای بسیار مهم اینولین میباشد که از پلیفروکتانها است؛ و مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین میباشد.
درمان بیماریهای التهابی با مارچوبه
مواد ضدالتهابی موجود در مارچوبه عبارتاند از: ساپونین A، سارساساپوژنین، پروتودیوسین، دیوسژنین و فلاوونوئیدهای کورستین، روتین، کامفرول، ایزورامنتین. این مواد شیمیایی از فرآیندهای التهابی در بیماریهای خودایمنی جلوگیری میکنند.

سارساساپونین موجود در مارچوبه، یکی از مواد شیمیایی بسیار موثر در بهبود بیماری ALS (اسکلروز چندگانه آمیلوتروفیک) است؛ که یک بیماری خود ایمنی مزمن میباشد. در این بیماری سیستم ایمنی بدن نورونهای عصبی را به عنوان عوامل بیگانه میپندارد و علیه آنها واکنشهای متعدد التهابی نشان میدهد.
مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضدسرطانی مارچوبه بر سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتیاکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است.
مارچوبه برای کنترل دیابت
مواد مغذی ضد التهابی موجود در مارچوبه به کاهش خطر بیماری های مزمن سلامت از جمله دیابت نوع 2 کمک می کنند. این اثر مفید نیز منسوب به حضور کرومیوم معدنی است که نقش حیاتی در تنظیم سطح قند خون بدن ایفا می کند. مطالعات انجام شده در این زمینه نتایج قابل توجهی را نشان داده اند و ثابت کرده اند که به حفظ کنترل سطح قند خون کمک می کند، ترشح انسولین را بهبود می بخشد و یک اثر ضد دیابتی ایجاد می کند.
عصاره ریشه مارچوبه همراه با مقدار زیادی از مایعات به عنوان "درمان آبیاری" برای افزایش خروجی ادرار استفاده می شود. همچنین برای عفونت مثانه (عفونت های دستگاه ادراری)، درد مفاصل، چاقی، و بسیاری از شرایط دیگر استفاده می شود، اما هیچ مدرک علمی خوبی برای حمایت از این استفاده ها وجود ندارد.
در غذاها نیزه مارچوبه به صورت سبزی خورده می شود. این امر می تواند بوی تند در ادرار در برخی افراد تولید کند. دانه و عصاره ریشه مارچوبه وحشی در نوشیدنی های الکلی استفاده می شود.
حفظ سطح هموسیستئین
عصاره ریشه مارچوبه سرشار از ویتامین های B است که به حفظ سطوح سالم هوموسیستئین کمک می کند که در خون هنگامی که یک اسید آمینه (متونین) در بدن می شکند تولید می شود. ویتامین B، به ویژه فولات، B6، و B12 نقش کلیدی در تبدیل هوموسیستئین به سیستئین دارند که پس از آن به عنوان در چرخه متیلاسیون طبیعی به متیلاسیون تبدیل می شود.

کمبود ویتامین B در بدن می تواند سطح هموسیستئین را بالا برد و خطر آسیب به رگ های خونی، تروموز وریدی را افزایش دهد که در آن لخته شدن خون در رگ ها، آتروسکلروز، و دیگر اختلالات قلبی اتفاق می افتد. علاوه بر این, ویتامین B کمک می کند تا در حفظ سطح سالم قند خون با اطمینان از سوخت و ساز مناسب از گرسنگی و قند در بدن.
هضم را بهبود می بخشد
عصاره ریشه مارچوبه وحشی حاوی مقادیر قابل توجهی از اینولین مواد مغذی است که نوعی کربوهیدرات پیچیده است که معمولاً به عنوان پربیوتیک شناخته می شود. هضم نمی شود تا زمانی که به روده بزرگ برسد، جایی که توسط نوعی باکتری خوب مانند لاکتوباسیل تغذیه می شود. اینولین در جذب بهبود یافته مواد مغذی کمک می کند.
همچنین ارائه دهنده خوبی از فیبر غذایی است و دارای خواص ملین است که در عملکرد صاف روده کمک می کند, نگه داشتن نفخ و یبوست در خلیج. همراه با هضم سالم، فیبر نیز در کاهش سطح کلسترول بدن کمک می کند. این است که به طور گسترده ای در درمان Ayurveda برای اثربخشی آن در درمان اسهال توصیه می شود, اسهال, و دیسپسی, که احساس ناآرامی شکمی از جمله احساس سوزش و یا درد ناف رخ می دهد در طول یا پس از غذا خوردن. مطالعات نشان داده است که نژاد مارچوبه ثابت شده است که به اندازه داروهای مدرن در دسترس تجاری در درمان اختلال در مصرف مواد مخدر موثر است.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸:۵۵
شناسه خبر: 100905