به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ دکتر سید خلیل فروزان نیا فوق تخصص جراحی قلب و عروق در خصوص دریچههای قلب و بیماری آنها گفت: دریچههای قلب انسان ساختارهای قابل توجهی هستند که به دیواره قلب متصل بوده و جهت تنظیم جریان خون به صورت مداوم باز و بسته میشوند و این باز و بسته شدن دریچه ها عامل ایجاد صدای قلب میباشد.
وی با بیان اینکه قلب دارای ۴ دریچه است که هر کدام منطقه خاصی را به دیگری متصل میکند؛ تصریح کرد: دریچه میترال و دریچه سه لتی جریان خون را از دهلیزها به بطنها کنترل میکنند و دریچه آئورت و دریچه ریوی که جریان خون خروجی و ورودی به بطنها را کنترل میکنند.
فروزان نیا بیان کرد: بیماریهای دریچهای بیشتر مربوط به دریچه میترال و دریچه آئورت میباشد و دریچه ریوی بیشتر مربوط به بیماریهای مادرزادی است.

این فوق تخصص جراحی قلب و عروق با اشاره به اینکه بیماری دریچه قلب یا به صورت مادرزادی است یا به صورت اکتسابی؛ اظهار کرد: بیماری دریچه اکتسابی در اثر عوامل و بیماریهای متعددی از جمله عفونتها و دیگر مشکلات سلامتی بروز میکند.
فروزان نیا نارسایی دریچه قلب، استنوز دریچه، آترزی دریچه، بیماری مادرزادی قلب، تب روماتیسمی و اندوکاردیت را از مشکلات دریچه قلب برشمرد و بیان کرد: در نارسایی دریچه قلب برگچههای دریچه به صورت مناسب بسته نشده و سبب بازگشت خون به عقب میشوند که این مشکل اغلب در اثر افتادگی برگچههای دریچه بروز میکند.
این جراح قلب و عروق با بیان اینکه در بیماریهای مادرزادی دریچه تشکیل نمیشود و یک غشای بافتی جریان خون بین حفرات قلب را مسدود میکند، تصریح کرد: بعضی اوقات نوزاد همان روزی که متولد میشود جراحی میشود و گاهی نیز با گذشت زمان (۵ تا ۱۰ سال) باید جراحی شود.
وی ادامه داد: در استنوز دریچه برگچههای دریچه سفت و ضخیم میشود که سبب تنگ شدن مجرای دریچه و کاهش جریان خون عبوری از آن میشود و اغلب با افزایش سن بیشتر میشود.
فروزان نیا با بیان اینکه تب روماتیسمی در اثر یک عفونت باکتریایی درمان نشده (معمولا گلودرد چرکی) به وجود میآید، تصریح کرد: عفونت اولیه معمولا در کودکان بروز میکند و سبب التهاب دریچههای قلبی میشود اما امکان دارد علائم مرتبط با التهاب تا ۲۰ الی ۴۰ سال بعد هم بروز نکند.

این فوق تخصص قلب و عروق اذعان داشت: اندوکاردیت نیز زمانی بروز میکند که میکروب ها مخصوصا باکتریها پس از وارد شدن به جریان خون به دریچههای قلب حمله کرده و سبب بروز سوراخها و جای زخم میشوند که منجر به نشت خون از دریچهها میشود.
وی ادامه داد: میکروبهای عامل بیماری اندوکاردیت از طریق فرآیندهای دندانپزشکی، جراحی، مصرف داروهای وریدی یا عفونت های شدید به جریان خون وارد میشوند.
فروزان نیا با بیان اینکه علامت اصلی بیماری دریچه، تنگی نفس است، افزود: گاهی نیز ممکن است بدون علامت توانایی بدنی فردی در چند ماه متوالی نسبت به سال قبل کمتر شده باشد و یا تحمل انجام فعالیتهایش کمتر شود که این عامل هم میتواند یکی از علامتهای بیماری دریچهای باشد که حتما فرد باید به پزشک مراجعه کند مانند بیماری رگ قلب که وقتی رگ قلب درگیر باشد مریض درد سینه پیدا میکند و احساس فشار روی سینه میکند.
این فوق تخصص جراح قلب و عروق ادامه داد: رایجترین تست برای تشخیص بیماری دریچه قلب فقط اکو میباشد که حتما باید یک فلوشیپ اکو (فوق تخصص اکو) آن را انجام دهد نه متخصص و جراح قلب.
وی ادامه داد: بعد از تشخیص بیماری بسته به نوع و شرایط بیماری پزشک یا از درمان دارویی و یا بالون استفاده میکند و یا در صورت لزوم جراحی میکند که بعد از گذشت ۳ ماه از جراحی بیمار به حالت اولیه برمیگردد و فقط به یکسری مراقبتهای ساده نیاز دارد.
فروزان نیا با بیان اینکه بهتر است زمانی که جنین در شکم مادر است اکو جنین انجام شود، بیان کرد: گاهی اوقات شدت بیماریهای قلبی جنین به قدری شدید است که توصیه بر سقط جنین میشود چون امکان درمان وجود ندارد، ولی اگر بیماری ساده باشد بلافاصله بعد از تولد نوزاد برنامه ریزی لازم برای درمان آن انجام میشود.
این فوق تخصص جراح قلب با بیان اینکه زمانی که یکی از دریچههای قلب آسیب ببیند و امکان ادامه کارکرد آن با درمان دارویی یا ترمیم به وسیله بالون یا جراحی مقدور نباشد، به ناچار باید آن را تعویض کرد، افزود: تعویض دریچههای قلب به صورت کلی با روش عمل جراحی قلب باز انجام میشود اما با پیشرفت تکنولوژی در چند سال اخیر به ویژه برای دریچه آئورت از روشهای کمتر تهاجمی و از راه پوست هم استفاده میشود.
فروزان نیا دریچه فلزی (مکانیکی)، دریچه انسانی (دریچه ریوی جسد)، دریچه اتوگرافت (دریچه خود بیمار)، دریچه حیوانی (بیولوژیک) را از انواع دریچهها برشمرد و افزود: دریچههای مصنوعی ساخته شده از فلز یا اجزای حیوانات و همچنین دریچه ریوی خود بیمار و دریچه های میترال، آئورت و ریوی جسد در اصل جایگزین دریچههای قلب میشوند.
وی تصریح کرد: در بیماریهای خاص و عفونتهای شدید که بافت شدیدا تخریب میشود از دریچههای انسانی که بافتشان را اهدا کردهاند استفاده میشود اما در اصل از دریچه فلزی و بافتی استفاده میشود.
فروزان نیا در خصوص تفاوت دریچه های فلزی و بافتی تصریح کرد: دریچههای فلزی مادام العمر میباشند و دیگر نیاز به تعویض ندارد اما باید از نظر عفونت و لخته نشدن تحت مراقبت قرار بگیرد.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از خته شدن مریض باید روزانه قرص وارفارین مصرف کند و هر ماه آزمایش بدهد که قبل از جراحی حتما در این خصوص باید با بیمار صحبت شود تا اگر توانایی انجام آن را نداشته باشد از دریچه بافتی استفاده شود، همچنین باید مراقبتهای بیشتری در خصوص عفونتهای بیماری مثل عفونت دندان داشته باشد و در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کند تا عفونت به دریچهاش منتقل نشود.
این متخصص قلب و عروق در خصوص مزیت دریچه بافتی گفت: دریچه بافتی نیاز به مصرف روزانه قرص وارفارین یا ضد لخته ندارد و بعد از ۳ ماه دارو قطع میشود اما این دریچه بر حسب کیفیت انواع مختلف دارد که بر اساس شرایط بافتی خود بیمار، بین ۱۰ تا ۲۰ سال کار میکند و مجدد بعد از مدتی باید تعویض شود.
فروزان نیا گفت: در گذشته عملها فقط به صورت باز بود اما با پیشرفت تکنولوژی از طریق شریان فمورال یا سرخرگ ران پای بیمار وارد بطن چپ شده و تعویض دریچه انجام میشود که این نوع عمل مناسب افراد مسن، بیمارانی که تحمل جراحی باز را ندارند و یا بیمارانی که قبلا از دریچه بیولوژیک استفاده کردهاند و اکنون نیاز به تعویض دارند ایدهآل میباشد.
وی تصریح کرد: این نوع عمل فقط مربوط به دریچههای بافتی میشود و دریچههای فلزی فقط با عمل باز صورت میگیرد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۰:۴۶
شناسه خبر: 101217