عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل مطرح کرد

احتمال وقوع سونامی در سواحل مکران

عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل با اعلام اینکه در کشور ما تا حدودی حساسیت‌های نسبت به ایجاد سونامی ایجاد شده، گفت: احتمال وقوع سونامی در سواحل مکران مطرح است.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران، در چند روز گذشته رسانه‌ها از فوران آتشفشان زیردریایی تونگا هونگا در اقیانوس آرام مطالبی را منتشر کردند.

پرتاب گاز و بخار به ارتفاع 20 کیلومتر از دیگر مباحث بود که در رسانه‌ها دست به دست می‌شود.

در همین ارتباط گفت وگوی انجام دادیم با عزیر عابسی، چهره رسانه‌ای اعضای هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل که اطلاعات خویش را از طریق خبرگزاری علم و فناوری به اشتراک گذاشته است.

وی با اعلام اینکه به موج‌های بزرگ بندرگاهی به زبان ژاپنی، سونامی گفته می‌شود، افزود: تا قبل از سال 2004 که سونامی بزرگ اندونزی ایجاد شود، چندان حساسیت نسبت به وقوع سونامی در جهان ایجاد نشده بود، بعد از آنکه بیش از 200 هزار نفر را در این سال از بین برده این حساسیت و نگاه به آن بیشتر شده است.

وی تصریح کرد: در سونامی ژاپن نزدیک به 11 هزار نفر فوت کردند که فرایند توجه به سونامی تشدید شده با این پیش زمینه‌ای که در جهان نسبت به سونامی وجود دارد، وجود سونامی بیشتر مورد واکاوی قرار گرفته و اطلاعات مناسب‌تری در این ارتباط در دسترس قرار دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل با اعلام اینکه موج‌های بزرگ بندرگاهی دلائل مختلفی می‌تواند داشته باشد، افزود: یکی از این موارد می‌تواند وقوع زلزله‌های کف اقیانوس در مناطق خاص تحت عنوان مناطق فرورانشی باشد.

وی ادامه داد: مناطق فرو رانشی در چند جای از اقیانوس‌های دنیا از جمله اقیانوس آرام، هند مشاهده شده، وقوع زلزله در این منطقه منجر به ایجاد سونامی می‌شود تاکنون دو نمونه به وقوع پیوسته است.

عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل در پاسخ به این سئوال که آیا در مورد اخیر هم احتمال دارد شاهد وقوع سونامی باشیم، گفت: سونامی بشر را غافلگیر می‌کند، تجربه چند سونامی که اینگونه بوده است به صورت کلی سونامی محدودیت نداشته، در حادثه‌ای که 60 میلیون سال قبل پس از برخورد شهاب سنگ با زمین و منقرض شدن نسل دایناسورها رخ داده، سونامی‌های ایجاد شده چند صد متر ارتفاع داشته است به صورت کلی محدودیتی در نوع وقوع سونامی و میزان آن وجود ندارد.

وی اضافه کرد: شهاب سنگ، زلزله کف اقیانوس در مناطق فرو رانشی، آتشفشان و زمین لغزش‌های می‌تواند عامل وقوع سونامی باشد، این زمین لغزش‌ها گاهی کنار زمین، برخی مواقع وسط اقیانوس و آتشفشان کف اقیانوس مثل مورد اخیر باعث ایجاد موج‌های بندرگاهی می‌شود.

عابسی با اعلام اینکه موج‌های سونامی به وقوع پیوسته در جهان از 9 تا 30 متر گزارش شده است، افزود: موج‌های سونامی تک موج نبوده بلکه چندین موج پشت سر هم به وقوع می‌پیوندد و باعث تخریب سواحل می‌شود.

وی اضافه کرد: سواحل آمادگی مقاومت در برابر این نوع موج‌ها را ندارند در سواحل فوکوشیما موج شکن‌های  برای مقاومت در برابر موج‌های 6 متری ایجاد شده بود اما دست طبیعت موج‌ها با ارتفاع بیشتر از 6 متر ایجاد کرده که از موج شکن‌ها رد شده نیروگاه را غرق کرده و در ادامه مشکلات جدی برای راکتورها ایجاد کرده که باعث انفجار پمپ‌ها و فاجعه بزرگ انسانی را رقم زده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل در پاسخ به این سئوال که آیا ژاپنی‌ها نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند، گفت: در منابع داخلی مطلب مشخصی ندیدم که نیاز به مطالعه در سایت‌های انگلیسی و سایر زبان‌های دنیا دارد اما در همین ارتباط دانشمندانی ایرانی هستند که اطلاعات کاملی در این باره دارند.

وی اضافه کرد: ژاپنی‌ها حساسیت‌های این موضوع را بسیار جدی گرفته و دانشمندان زیادی در این حوزه تربیت شدند،سونامی ژاپن بزرگترین خسارت هسته‌ای دنیا پس از چرنوبیل رقم خورده به همین دلیل تلاش کردند که اطلاعات کامل و مناسبی در این زمینه داشته باشند.

عابسی خاطر نشان کرد: حرف بنده این است که کشور ما هم باید بحث سونامی را جدی بگیرد در سواحل مکران احتمال وقوع سونامی بزرگ وجود دارد و متولیان نسبت به بهسازی و مقاوم سازی زیرساخت‌ها در برابر سونامی حساسیت لازم را اعمال کند.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا نشانه‌ای از وقوع سونامی در سواحل مکران دیده شده است، گفت: دو نفر از مختصصان بزرگ دنیا ارتباط داشتم، پرفسور هرمن فردیک در ژاپن رفت و آمد زیادی داشته و به کشور ما هم سفر داشته و در آخرین با در برج میلاد سخنرانی داشته و درباره اهمیت سونامی مکران عمان اظهار نظرهای کرده و همچنین در چابهار از تاسیسات ایجاد شده بازدیدی انجام داده است.

انتهای پیام/

زمان انتشار: سه شنبه ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰:۱۰

شناسه خبر: 101255

مطالب مرتبط :
هیبریدی

طرح تولید خودروی هیبریدی در دانشگاه مازندران کلید خورد

رئیس دانشگاه نوشیروانی بابل،گفت: طرح هیبریدی کردن خودرو شاهین شرکت سایپا در دانشگاه نوشیروانی مازندران آغاز شده است.

شفقت

معاون پژوهشی دانشگاه نوشیروانی بابل خبر داد:

راه اندازی مرکز تحقیقات خودروهای هیبریدی در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

معاون پژوهشی دانشگاه نوشیروانی بابل از راه اندازی مرکز تحقیقات خودروهای هیبریدی در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل خبر داد.

۱۴

با تلاش محققان اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا میسر شد؛

پیش بینی سونامی به کمک میدان های مغناطیسی

مطالعه نشان می دهد که میدان های مغناطیسی می توانند به عنوان علائم هشدار دهنده اولیه برای سونامی عمل کنند.

تب سنج

ساخت دستگاه تب سنج دیواری در مازندران

نخبگان شرکت فرابینای هوشمند مستقر در مرکز رشد فناوری دانشگاه نوشیروانی موفق به ساخت دستگاه تب سنج دیواری در مازندران شدند.

سونامی

وقوع سونامی و زلزله با قدرت ۸ در سواحل ایران

محققان پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله می گویند: همچنان انتظار می‌رود یک زلزله ابرراندگی در این منطقه احتمالا با بزرگی حدود ۸ در دهه آینده رخ دهد.

۸

توسط پژوهشگاه زلزله؛

لرزه نگاری عمیق در منطقه مکران آغاز شد

مطالعات لرزه زمین ساخت و شناسایی خصوصیات پوسته در منطقه مکران توسط پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با مشارکت موسسه تحقیقاتی علوم زمین آلمان (GFZ) آغاز شد.

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب