به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، فست فودها شامل چیپس، نوشابه، کلوچه، آب نبات، غلات صبحانه، سیب زمینی سرخ کرده، همبرگر، پیتزا، محصولات پخته شده با آرد سفید و سایر غذاهای پرکالری و کم مغذی هستند که بسیاری از مردم بصورت روزانه و در چند نوبت از آن استفاده می کنند. غذاهایی فرآوری شده که برای بسیاری از افراد منبع اصلی کالری محسوب می شوند.
این فست فودها ویژگی های خاصی دارند: به راحتی و به سرعت می توان به آنها دسترسی داشت. نیازی به آماده شدن ندارند؛ از یک کیسه یا جعبه بیرون می آیند و به راحتی آماده می شوند تا مستقیماً وارد بدن و گوارش فرد شوند. فست فودها معمولاً حاوی چندین ماده شیمیایی و ترکیبات مصنوعی هستند.
آنها از نظر کالری متراکم، بسیار طعم دار و از نظر تغذیه ای بی ثمر هستند. فست فودها معمولاً حاوی شربت ذرت اضافی، شکر، شیرین کننده های مصنوعی، نمک، مواد رنگی و سایر مواد شیمیایی بالقوه محرک بیماری هستند و هنگامی که کالری ها به سرعت در جریان خون جاری می شوند، اثرات بیولوژیکی چشمگیری دارند.
تجربه نشان داده که هرچه رژیم غذایی شما متراکم تر از مواد مغذی و فیبر باشد، میل شما به پرخوری کمتر می شود.چراکه وقتی ریزمغذیها و فیبر کافی در رژیم غذایی خود دارید، پرخوری نمی کنید. اما وقتی ریزمغذیها و فیبر کافی در رژیم غذایی خود نداشته باشید، تبدیل به دستگاهی میشوید که میل به غذا و پرخوری را افزایش می دهد.
غذاهایی که سرخ می شوند مانند یک رستوران فست فود معمولاً در روغنی که چندین بار استفاده شده پخته می شود. یک وعده سیب زمینی سرخ کرده یا مرغ سرخ شده که در یک رستوران فست فود طبخ می شود، 100 برابر سطح آلدئیدهایی دارد که توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان ایمن تعیین شده است. حتی بخارات آن چنان سمی هستند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند. افرادی که در رستورانهایی کار میکنند که غذا را سرخ میکنند، یا کسانی که در سینما مشغول تهیه پاپ کورن هستند، حتی اگر هیچ یک از غذاهای سرخشده را نخورند، در معرض خطر ابتلا به سرطانهای ریه و سایر سرطانها هستند. اهمیت توجه به تغذیه سالم و معرفی عوارض فست فودها خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام را بر آن داشت تا با کارشناس این حوزه به گفتگو بپردازد.

ارتباط فست فودها و قندخون
مهندس علی اعظم سلگی می گوید: اکثر فست فودها، از جمله نوشیدنی ها و غذاهای جانبی، مملو از کربوهیدرات هایی هستند که فیبر کمی دارند. هنگامی که دستگاه گوارش شما این غذاها را تجزیه می کند، کربوهیدرات ها به صورت گلوکز (قند) وارد جریان خون شما می شوند. در نتیجه قند خون شما افزایش می یابد.
وی افزود: پانکراس با ترشح انسولین به افزایش گلوکز پاسخ می دهد. انسولین قند را در سراسر بدن شما به سلول هایی که برای انرژی به آن نیاز دارند منتقل می کند. همانطور که بدن شما از قند استفاده یا ذخیره می کند، قند خون شما به حالت عادی باز می گردد. این فرآیند قند خون به شدت توسط بدن شما تنظیم می شود و تا زمانی که شما سالم هستید، اندام های شما می توانند به درستی با این افزایش قند مقابله کنند.اما خوردن مکرر مقادیر زیاد کربوهیدرات می تواند منجر به افزایش مکرر قند خون شود.با گذشت زمان، این افزایش انسولین ممکن است باعث شود که پاسخ طبیعی بدن به انسولین ضعیف شود و این امر خطر مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2 و افزایش وزن را افزایش می دهد.
مسئول بهداشت و سلامت دانشگاه تهران ابراز کرد: بسیاری از وعده های غذایی فست فود حاوی شکر هستند. این نه تنها به معنای کالری اضافی است ، بلکه ارزش غذایی کمی نیز دارد.

کالری اضافی فست فودها افزایش وزن را به همراه دارند
وی بیان کرد: چربی ترانس چربی تولید شده ای است که در طی فرآوری مواد غذایی ایجاد می شود. معمولاً در مواردی همچون کیک ها، شیرینی ها، خمیر پیتزا، کراکرها، بیسکویت ها یافت می شود و خوردن غذاهای حاوی ترانس چربی می تواند LDL (کلسترول بد) شما را افزایش دهد،HDL (کلسترول خوب) را کاهش دهد و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را افزایش دهد.
سلگی ابراز کرد: کالری اضافی از وعده های غذایی فست فود می تواند باعث افزایش وزن شود و منجر به چاقی و در نتیجه بیماریهایی همچون آسم و تنگی نفس را به همراه داشته باشد.
تاثیر فست فودها بر سیستم تولید مثل
کارشناس بهداشت دانشگاه تهران گفت: مواد موجود در غذاهای ناسالم و فست فود ممکن است بر باروری شما تأثیر بگذارد. چراکه مطالعات نشان داده است که غذاهای فرآوری شده حاوی فتالات هستند. فتالات ها مواد شیمیایی هستند که می توانند عملکرد هورمون ها را در بدن شما مختل کنند. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای این مواد شیمیایی می تواند منجر به مشکلات تولید مثلی از جمله نقص مادرزادی شود.
وی خاطرنشان کرد: فست فودها با کاهش دسترسی افراد به میوهها و سبزیجات تازه، خطراتی را متوجه افراد می کنند. حتی ممکن است ارتباطی بین فست فود، غذاهای فرآوری شده، محصولات پخته شده تجاری و شیرینی ها و تخریب سلول های مغز و کاهش هوش وجود داشته باشد و حتی ممکن است مغز را به شکلی اعتیادآور تحریک کنند که میتواند منجر به بیماریهای جدیتر شود.
وی ادامه داد: اصول تغذیه ای پذیرفته شده سازمان جهانی بهداشت و اکثر مقامات تغذیه امروزه شامل سبزیجات، لوبیا، آجیل، دانه ها و میوه ها به عنوان غذاهای سالم است و نمک، چربی اشباع شده و قند اضافی به عنوان عامل بیماری، مقادیر بیش از حد فرآورده های حیوانی ممکن است منجر به پیری زودرس، افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و مرگ و میر بیشتر به هر علت شود.
مهندس علی اعظم سلگی خاطرنشان کرد: مطالعات متعددی بر روی صدها هزار نفر منتشر شده که برای چندین دهه دنبال شده که نشان میدهد نقطه پایانی عینی مرگ با مقادیر بالاتر مصرف فرآوردههای حیوانی افزایش مییابد. همچنین، کربوهیدراتهای تصفیهشده ممکن است نه تنها منجر به اضافه وزن و دیابت شوند، بلکه منجر به دیابت نیز میشوند و به زوال عقل، بیماریهای روانی و سرطان منجر شود.
این مسئول با بیان اینکه تحقیقات نشان داده که کالری اضافی طول عمر را کوتاه می کند، در حالی که محدودیت متوسط کالری روند پیری را کند و از بدن و مغز محافظت می کند. عنوان کرد: امروزه شواهد قابلتوجهی وجود دارد که نشان میدهد بیماری قلبی نه تنها با چربیهای اشباع شده و محصولات حیوانی افزایش مییابد، بلکه توسط کربوهیدراتهای تصفیهشده، از جمله برنج سفید، نان سفید، شکر و عسل نیز ایجاد میشود.
سلگی تصریح کرد: اضافه وزن خطر ابتلا به بیماریهای مزمن متعدد، سرطانها را افزایش میدهد و همچنین سالهای زیادی از زندگی را از فرد میگیرد که صرفاً در نتیجه مصرف بیش از حد ۵۰ کالری در روز است و برعکس، اگر فردی روزانه 50 کالری کمتر از نیاز متابولیک خود مصرف کند، چه اتفاقی می افتد؟ آیا او خیلی لاغر، بی اشتها و ناسالم می شود؟ آیا استخوان هایشان از هم می پاشد؟ بدیهی است که نه!
وی ادامه داد: وقتی کالری را به طور متوسط محدود کنید، حتی مقدار کمی مانند 50 تا 100 کالری در روز، وزن تقریباً ثابت می ماند، فرد لاغر، اما خیلی لاغر؛ فردی سالم است. او درصد چربی بدن کمتری خواهد داشت و توده اسکلتی، استخوان ها و توده عضلانی قوی دارد. در این سناریو، سرعت متابولیسم بر این اساس کاهش می یابد.
وی افزود: راز زندگی طولانی و رهایی از بیماریهای مزمن ممکن است صرفاً کاهش متوسط کالری به منظور کاهش سرعت متابولیسم باشد. تنها رفتاری که از نظر علمی برای افزایش چشمگیر طول عمر در هر گونه از حیوانات، از جمله پستانداران، ثابت شده ، کاهش کالری دریافتی ، همراه با دریافت کافی ریزمغذی هاست.

یک رژیم غذایی مناسب سرشار از فیتوکمیکال ها و آنتی اکسیدان ها است
مدرس دانشگاه تهران عنوان کرد: رژیم غذایی فست فودی همچنین دارای کمبود آنتی اکسیدان ها و مواد شیمیایی گیاهی است که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی، برای به حداکثر رساندن سلامت مغز، محافظت در برابر زوال عقل، بیماری های مزمن، سرطان و پیری زودرس مورد نیاز است.
وی با بیان اینکه یک رژیم غذایی مناسب برای مصرف کافی از ریزمغذیها بدون کالری اضافی طراحی می شود اذعان کرد: این بدان معنی است که ما تشویق می شویم به دنبال غذاهای غنی از مواد مغذی باشیم و سعی کنیم غذاها و نوشیدنی های عاری از مواد ریز مغذی را محدود کنیم و باید غذاهای پر کالری را محدود یا پرهیز کنیم و برای تفریح یا زمانی که گرسنه نیستیم مواد غذایی مصرف نکنیم
مهندس سلگی اذعان کرد: یک رژیم غذایی مناسب سرشار از فیتوکمیکال ها و آنتی اکسیدان ها است. این رژیم غذایی مبتنی بر مصرف سبزیجات است و از طیف گسترده ای از سبزیجات رنگارنگ، سبزیجات ریشه ای، سبزیجات سبز، نخود، لوبیا، قارچ، پیاز، آجیل، دانه ها و برخی غلات کامل است. اما نکته اینجاست که غذاهای فرآوری شده مانند نان، پاستا، روغن سالاد، سس مایونز، دونات، کلوچه، کیک برنجی، ، چیپس، نوشابه، آب نبات و ذرت بوداده حاوی ریزمغذی قابل توجهی نیستند.
کارشناس مسئول بهداشت دانشگاه تهران در بخش دیگری از اظهارات خود گفت : هنگامی که ما به پیامدهای پروتئین حیوانی برای سلامتی نگاه می کنیم، باید این نوع تغذیه را با پروتئین های گیاهی مقایسه کنیم، به خصوص زمانی که فردی به بیماری قلبی عروقی، دیابت، چاقی یا حتی سرطان مبتلا باشد. هر رژیم غذایی که برای بهینهسازی سلامتی طراحی شده ، باید شامل مجموعه وسیعی از گیاهان رنگارنگ با فیتوکمیکالها و آنتیاکسیدانها باشد که طبق مطالعات طول عمر را افزایش داده و از سرطان پیشگیری میکند.
وی با بیان اینکه در غذاهای فست فودی عموما از پروتئین های حیوانی استفاده می شود عنوان کرد: فرآوردههای حیوانی که در رستورانهای فست فود سرو میشوند، سلامت مردم را به خطر می اندازند و مواد سرطانزای خطرناکی را از غذاهایی که در دمای بالا یا سرخ می شوند، ایجاد میکنند. همچنین در محصولات حیوانی کبابی و سرخ شده که حاوی مواد شیمیایی سرطان زا مانند آمین های هتروسیکلیک، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای و پراکسیدازهای لیپیدی هستند که جهش زا هستند، بالاترین میزان را دارند.

اثر فست فود ها بر چرخه گوارش:
مدرس دانشگاه تهران در خصوص اثر فست فوت ها بر چرخه گوارش گفت : چرخه گوارش دو فاز آنابولیک و کاتابولیک دارد که فاز آنابولیک زمانی است که شما در حال غذا خوردن و هضم هستید و فاز کاتابولیک، زمانی که هضم متوقف شده رخ می دهد.
وی ادامه داد: هنگامی که شما در حال خوردن و هضم غذا هستید، بدن آن کالری ها را به گلیکوژن ذخیره شده تبدیل می کند و باعث افزایش ذخیره چربی و ذخیره مواد زائد می شود. وقتی هضم بدن تمام شد، وارد فاز کاتابولیک می شوید، جایی که گلیکوژن و چربی ذخیره شده برای انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. این مرحله ای است که بدن شما می تواند به طور موثر سم زدایی و ترمیم سلولی را تقویت کند. این زمانی است که کبد و کلیه ها با هم کار می کنند تا آلدئیدها و سایر متابولیت های سمی را حذف کنند.
سلگی با بیان اینکه ترمیم و التیام در مرحله کاتابولیک، زمانی که شما غذا نمی خورید افزایش می یابد گفت: برخی از مردم بدن خود را به قدری سمی کرده اند که وقتی وارد فاز کاتابولیک چرخه گوارش می شوند، احساس ناراحتی می کنند. این بدان معناست که وقتی هضم غذا را متوقف می کنند و بدن شروع به جمع آوری مواد زائد و ترمیم آسیب می کند، احساس خستگی، سردرد، گرفتگی یا بال زدن معده، اضطراب یا سایر علائم ناراحت کننده می کنند.
وی ادامه داد: آنها معمولاً این علائم را به عنوان گرسنگی یا قند خون پایین تعبیر می کنند، زیرا اگر دوباره غذا بخورند احساس بهتری دارند، حتی اگر در این زمان نیازی به کالری وجود نداشته باشد. و بنابراین آنها چاق تر و بیمارتر می شوند. استفاده مکرر از رژیم غذایی فست فودی منجر به علائم ترک و ناراحتی می شود که باعث پرخوری و خوردن بیش از حد مکرر می شود. هرچه کیفیت غذای مصرفی پایینتر باشد، ناراحتی بیشتری هنگام غذا نخوردن و هضم احساس میشود که حفظ وزن سالم بدن را بسیار دشوار میکند.
وی اذعان کرد: اگر سالم هستید و غذای مغذی مصرف می کنید، وقتی وارد فاز کاتابولیک میشوید، هیچ احساسی نمیکنید، بدون تمایل به خوردن دوباره تا زمانی که ذخایر گلیکوژن تقریباً تمام شود. گرسنگی واقعی احساس خفیفی است که در گلو و قاعده گردن احساس می شود.
این مسئول بخش سلامت عنوان کرد: گرسنگی واقعی حساسیت چشایی را نیز افزایش می دهد و غذا خوردن را لذت بخش تر می کند. گرسنگی واقعی تعیین می کند که چه زمانی باید غذا بخورید و بنابراین اگر به علائمی که بدنتان به مغزتان می فرستد توجه کنید.

رژیم مناسب غذایی بزرگسالان مصرف کمتر از 1500 میلی گرم سدیم است
وی گفت: برخی از غذاها به طور طبیعی حاوی مقادیر بیشتری سدیم هستند، اما سدیم نیز به بسیاری از محصولات غذایی اضافه می شود. برخی از این افزودنی ها مونوسدیم گلوتامات (MSG)، نیتریت سدیم، ساخارین سدیم، جوش شیرین (بی کربنات سدیم) و بنزوات سدیم هستند که به عنوان طعم دهنده یا نگهدارنده استفاده می شوند.
سلگی اظهار کرد: با توجه به محدودیت های سدیم در رژیم غذایی، توصیه می شود که بزرگسالان کمتر از 1500 میلی گرم در روز مصرف کنند و هرگز نباید بیش از 2300 میلی گرم در روز مصرف کنند. یک وعده غذایی فست فود در واقع می تواند بیش از 2300 میلی گرم باشد. سدیم بیش از حد باعث می شود بدن شما آب را در خود نگه دارد و باعث می شود احساس نفخ و پف کرده داشته باشید
کارشناس مسئول بهداشت دانشگاه تهران بیان کرد: غذاهای فست فود مانند همبرگر بیکن، برخی از غذاهای سرخ شده و میلک شیک ها اغلب سرشار از چربی های اشباع شده هستند. و در این باره مور میگوید: مدتها ثابت شده که چربیهای اشباع شده میتوانند بر قلب تأثیر منفی بگذارند، اما تحقیقاتی نیز وجود دارد که نشان میدهد مصرف زیاد چربیهای اشباع شده ممکن است بر عملکرد مغز و حافظه تأثیر منفی بگذارد. مصرف بیشتر اسیدهای چرب اشباع ممکن است سرعت و انعطاف پذیری حافظه و حافظه آینده نگر و توانایی شما برای به خاطر سپردن آنچه را که مد نظر دارید مختل کند.

فتالات ها مختل کننده غدد درون ریز هستند
سلگی در ادامه این گفتگو به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری به فتالات ها اشاره و توضیح داد: فتالات ها، دسته ای از سموم شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز، برای پوشش بسته بندی پلاستیکی مواد غذایی و نوشیدنی استفاده می شوند. متأسفانه، آنها برای سلامتی شما خوب نیستند و مطالعات نشان داده ، افرادی که اغلب فست فود مصرف می کنند، 35 درصد سطوح بالاتری از متابولیتهای فتالات را نسبت به افرادی دارند که عمدتاً غذاهایی که در یک فروشگاه مواد غذایی برای مصرف خریداری می کنند.
وی ادامه داد: مطالعات علوم و فناوری زیست محیطی نشان می دهد که فتالات ها با التهاب مرتبط بوده و در سلامت محیطی نیز فتالات ها با سندرم متابولیک مرتبط هستند. بیماری که معمولاً با افزایش سطح التهاب نیز همراه است و می تواند مشکلات سلامتی بی شماری از چاقی گرفته تا کمبود مواد مغذی را منجر شود.

افسردگی و کلسترول بالا از تبعات مصرف بی رویه فست فودها است
وی ادامه داد: نیترات سدیم و نیتریت سدیم را نیز در گوشت های فست فود خواهید یافت که از این افزودنی ها برای حفظ رنگ گوشت و جلوگیری از رشد باکتری ها استفاده می شود. هر دو ماده شیمیایی می توانند به نیتروزامین ها تجزیه شده و ایجاد سرطان کمک کننده هستند.
سلگی خاطرنشان کرد: چربی هایی که معمولا در فست فودها یافت می شوند از اسیدهای چرب اشباع شده تشکیل شده اند. اینها چربی هایی هستند که در دمای اتاق جامد هستند و اغلب از حیوانات و برخی روغن های گیاهی مانند روغن نخل به دست می آیند.
کارشناس مسئول بهداشت دانشگاه تهران در پایان اظهارات خود با بیان اینکه احتمال افسردگی و کلسترول بالا از عوارض مصرف فست فوت ها است ابراز کرد: محتوای چربی بالا در فست فودها می تواند به کلسترول بالا کمک کند و همچنین می تواند منجر به تصلب شرایین شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که پلاک در رگ ها ایجاد می شود و از جریان خون به قلب و اندام ها جلوگیری می کند. علاوه بر این، فست فودها می توانند کلسترول خوب (HDL) شما را کاهش داده و قلب و سلامت انسان را در معرض خطر قرار دهند.
انتهای پیام/
خبرنگار : فرشته نیازی