به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، اینترنت امروزی یک زیر ساخت اطلاعاتی بسیار وسیع است که هدف اصلی آن فراهم کردن اطلاعات و ارتباطات در سطح جهانی است که در اوایل از آن به شبکه های زیر ساخت اطلاعاتی یاد می کردند.
همانطور که در شکل زیر هم قابل مشاهده است، سیر تکامل اینترنت نسل به نسل با افزایش کارایی بهبود پیدا کرده و به مرحله ای به نام اینترنت اشیاء ختم شده که ارتباط بین همه چیز را ممکن ساخته است.

محقق و پژوهشگر حوزه اینترنت اشیاء در گفتگو با خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام اظهار کرد: اینترنت اشیا، مجموعه ای از کامپیوترها، ماشین های محاسبه، دستگاه های دیجیتال و مکانیکی، انسان ها و حیوانات است که هر کدام با یک کد مستقل و به عنوان وسیله ی متمایز، در شبکه حضور دارند و سهم قابل توجه ای از تبادل اطلاعات، رفتار و رابطه میان آنها، بدون دخالت و نظارت مستقیم انسان انجام می شود.
علی اعظم سلگی ادامه داد: اینترنت اشیاء با دادن توانایی ارسال داده از طریق اینترنت، دستگاههای «فاقد هوش» را «باهوشتر» کرده و به دستگاه اجازه میدهد با مردم و سایر چیزهایی که دارای اینترنت اشیا هستند ارتباط برقرار کند.
وی با بیان اینکه "خانه هوشمند» متصل به اینترنت نمونه خوبی از اینترنت اشیا در عمل است اذعان کرد: ترموستات های مجهز به اینترنت، زنگ درها، آشکارسازهای دود و هشدارهای امنیتی هر کدام یک هاب متصل را ایجاد می کنند که در آن داده ها بین دستگاه های فیزیکی به اشتراک گذاشته می شود و کاربران می توانند از راه دور عملکرد موجود در آن هاب (یعنی تنظیم تنظیمات دما، باز کردن قفل درها و غیره) را از طریق یک دستگاه و یا اپلیکیشن موبایل یا وب سایت کنترل کنند.
این پژوهشگر با بیان اینکه اینترنت اشیا در مجموعه گسترده ای از دستگاه ها، صنایع و تنظیمات یافت می شود اذعان کرد: از تخته سیاه هوشمند در کلاس های مدرسه گرفته تا دستگاه های پزشکی که می توانند علائم بیماری ها را تشخیص دهند از اینترنت اشیاء بهره مند هستند و اینترنت اشیا با اتصال فیزیکی و دیجیتالی به سرعت در حال هوشمندتر کردن جهان است.
سلگی، در خصوص عملکرد اینترنت اشیاء توضیح داد: دستگاه ها دارای سخت افزارهایی مانند حسگرها هستند که داده ها را جمع آوری می کند. داده های جمع آوری شده توسط حسگرها از طریق ابر (cloud) به اشتراک گذاشته می شود و با نرم افزار یکپارچه می شود. سپس نرم افزارها داده ها را از طریق یک اپلیکیشن یا وب سایت مورد تجزیه و تحلیل و ارسال می کند.
وی ادامه داد: دستگاه های اینترنت اشیا به طور گسترده در اطراف ما هستند و به طور مداوم داده ها را منتقل می کند و با سایر دستگاه های اینترنت اشیا ارتباط برقرار می کنند.
نگاهی به مفهوم و کاربرد اینترنت اشیا در تجارت

تقریباً هر روزه با دستگاههای IOT به شکل دستیارهای مجازی، وسایل الکترونیکی «هوشمند» و ردیابهای پوشیدنی مرتبط با سلامت خود مواجه میشویم.
دستگاه های اینترنت اشیا می توانند اطلاعات را در زمان واقعی ردیابی کنند و داشتن زندگی ایمن تر، سالم تر و کارآمدتر را میسر کنند.
نمای کلی و مثال ها
اینترنت اشیا در بهداشت و درمان
چگنه اینترنت اشیا دنیای مراقبت های بهداشتی پزشکی را تغییر می دهد
اینترنت اشیا صنعتی
اینترنت اشیا در صنعت باعث می شود فعالت ها بسیار بهتر از حالت معمول انجام پذیرد.
در شکل زیر بهره گیری کشورهای مختلف در قاره های مختلف از اینرنت اشیا آورده شده است.

شهرهای هوشمند
در پروژه های شهر هوشمند؛ استفاده از اینترنت اشیا باعث کاهش ضایعات، صرفه جویی در پول و بهبود کیفیت زندگی ما می شود. در کل، مفهوم اینترنت اشیا اتصال هر چیزی به یکدیگر از طریق اینترنت است. به کمک اینترنـت اشـیا برنامه ها و دستگاه های مختلف می توانند از طریق اتصال اینترنت با یکدیگر و حتی انسان تعامل و صحبت کنند. در واقع، اینترنت اشیا بشر را قادر می سازد تا اشیا مورد استفاده خود را از راه دور و به کتک زیرساخت های اینترنت مدیریت و کنترل کند.
استفاده از اینترنت اشیا به طور گسترده ای در کشورهای توسعه یافته در حال افزایش است و ابعاد متعدد زندگی از باغبانی و دامپروری و کشاورزی گرفته تا موضوعات مرتبط با بهداشت و سلامت، شهرهای هوشمند، خانه های هوشمند و .... در حال بهره گیری از توانمندی های مرتبط با این حوزه از فناوری اطلاعات است.
امید است در کشور ما نیز با توجهی که نسل جوان و دانش آموخته ایران به بهره گیری و گسترش فناوری های اطلاعات دارد و با بهره گیری از تجربیات و دستاوردهای دیگر کشورها، شاهد دستیابی به سطح بالایی از دانش و تکنولوژی هوشمندسازی و اینترنت اشیا باشیم.
بدون شک تکنولوژی اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در گام های بعدی زندگی بشر توسعه روزافزون خواهد داشت و بخش عمده ای از کسب و کارها و فعالیت های تجاری به سمت و سوی بهره گیری از توان و پتانسیل از این طیف از دانش و تکنولوژی روی خواهند آورد. ارزش تجاری مرتبط با اینترنت اشیا در ارقامی بالغ بر هزاران میلیارد دلار در سال برآورد می گردد که متاسفانه سهم عمده آن مرتبط با کشورهای دیگر است.
امیدواریم این فناوری نوین و پیشرفته نیز مورد توجه مسئولان و نخبگان ایرانی قرار گیرد.
انتهای پیام
#ایران-قوی
انتهای پیام
خبرنگار: فرشته نیازی
زمان انتشار: یکشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۳:۲۷
شناسه خبر: 101401