به گزارش خبرگزاری علم و فناوری؛ بیماری پارکینسون (PD) یک اختلال عصبی است که بر نورون های تولید کننده دوپامین در ماده سیاه مغز، اثر می گذارد. این تاثیر باعث مرگ نورون ها و در نتیجه کاهش سطح دوپامین در مغز می شود. بیماری پارکینسون دومین اختلال عصبی و اولین اختلال حرکتی شایع در جهان است. شروع تدریجی لرزش در اندامها و سر، سفتی عضلات، کاهش سرعت حرکت و از دست دادن تعادل از علائم آشکار و پیش رونده این بیماری است. به مرور زمان، حدود یک چهارم مبتلایان توانایی حرکتی خود را به شدت از دست داده و خانه نشین می شوند.
تاکنون درمان های مختلفی برای این بیماری ارائه شده است. دارودرمانی و تحریک مغز با قراردادن یک سیم نازک فلزی در آن (DBS) نمونه هایی از این روش ها هستند. در روش DBS نورون هایی که درهسته پدانکولوپونتین (PPN) ساقه مغز قرار دارند تحریک می شوند.PPN با ارسال سیگنال از مغز به نخاع باعث حرکت بدن می شود. این روش ها تاحدودی موثر هستند اما نتوانسته اند به طور جدی لرزش حاصل از این بیماری را کنترل کنند.
در مطالعه انجام شده توسط پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ، محققان دریافتند فعال سازی نورون های کنترل کننده حرکت در ساقه مغز منجر به بهبود علائم حرکتی در بیماری پارکینسون می شود. مطلع نبودن از محل دقیق تحریک مغزی، مشکلی است که در درمان به روش DBS وجود داشت. مطالعه جدید به رفع این مشکل کمک شایانی می کند و باعث می شود تحریک عمیق مغز بر روی نقطه مناسب متمرکز شود.
محققان با تحریک مکان ها و سلول های مختلف در آزمایشات خود به این نتیجه رسیدند که هدف قرار دادن نورونهای حرکتی در PPN دمی به دقت بالایی نیاز دارد؛ زیرا اگر نورون های مدنظر را در ناحیه ای غیر از PPNدمی تحریک کنیم نتیجه عکس می دهد و باعث از دست رفتن کامل حرکت می شود. نتایج اولیه از آزمایشهای بالینی با DBS PPN تأثیر مثبت بسیاری بر بازیابی حرکتی داشت. بعد از این تحریک در محل دقیق، حیوانات مبتلا توانستند مسافت های طولانی را با سرعت معمولی و به طور طبیعی بپیمایند، که این امر حکایت از بهبود علائم بیماری دارد.
نتایج این مطالعه می تواند به پزشکان در هنگام انتخاب مکان دقیق DBS در ساقه مغز کمک کند؛ زیرا پیچیدگی های بیماری و نتایج درمانی آن در مدل های حیوانی و انسان مشترک است و این امر به اعتبار نتایج می افزاید. دانشمندان امیدوارند نتایج این مطالعه که بر مدل حیوانی انجام گرفته است به ارائه درمان بهتر برای بیماران انسانی کمک کند.
انتهای متن/ علی صبوری
زمان انتشار: شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۵:۳۹
شناسه خبر: 101471