به گزارش خبرگزای علم و فناوری از استان مرکزی؛ یکی از مهمترین مسایل زیست محیطی در استان مركزي مشکل آلودگی هوا است. فضای سبز به عنوان یکی از ارکان مهم در برنامهریزی و مدیریت شهری، اثرات قابل توجهی در کنترل و بهبود هوای استان دارا میباشد. لذا فضای سبز با کاهش دما و افزایش رطوبت و در نهایت کاهش پدیدهی جزیرهی حرارتی و همچنین کاهش رواناب، در ارتقاء سطح آسایش شهروندان و در نهایت پایداری محیط شهری موثر خواهد بود. فضای سبز شهری در زمره زیرساختهای اجتماعی است و یکی از امتیازات آن کاهش آلودگی هوا و از بین بردن اثرات نامطلوب آلودگیها میباشد. به طور کلی یکی از با ارزشترین کارکردهای فضای سبز در شهرها ، کارکرد زیستمحیطی آن در کاهش آلودگی هوای شهری است. كه باعث شده فضای سبز، علاوه بر زیبایی آفرینی در شهر در کاهش آلودگی هوا بسیار موثر باشد. برای بهرهوری از این کارکرد هفته درختکاری بهترین زمان برای این مسئله است تا از مردم در این زمینه استفاده کرد و بتوان به آسانی فضای سبز بزرگی را ایجاد کرد.
وضعیت ناسالم هوای اراک که طی سالهای اخیر به ویژه در فصل سرد سال بارها برای سالمندان و کودکان و بیماران خطرآفرین اعلام میشد، اکنون در بعضی از روزها به حالت ناسالم برای همه گروههای جامعه رسیده است. بیشترین آلودگی هوای اراک ناشی از دود خودروهاست و باقی مربوط به فعالیتهای کارخانهها و بخش صنعتی است. بسیاری از پزشکان و کارشناسان سلامت، آلودگی هوای اراک را یکی از اصلیترین دلیلهای بروز سرطان در این شهر عنوان میکنند.
روزهایی که هوا آلوده است مرکز بهداشت به مردم توصیه میکند، ،از تردد غیر ضروری در فضای باز خودداری کنند .عمده عوارض آلودگی هوا بر گروههای آسیبپذیر مانند بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان، بیماران مزمن و صعبالعلاج و سالمندان است که در شرایط ناسالم باید از تردد در اماکن و فضاهای شلوغ پرهیز کنند و ساير افراد از فعاليت خارج از منزل اجتناب نمايند.

چرا اراک آلوده شد
در شهر اراک عواملی چون رشد جمعیت ، افزایش خودروها و وضعيت ترافيكي، استقرار صنايع و افزایش روند صنعتی شدن ، ساخت کارخانههای گوناگون به عنوان عواملی که اراک را جزو هشت کلان شهر آلوده کشور قرار داد.
آلودگي به وجود آمده برای انسان و محیط زیست بسیار خطرناک است. به منظور کاهش آلودگی هوای شهر، دولت در سال ۱۳۸۶ مصوبهای با نام طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک تصویب کرد.
متأسفانه برخی از منابع دولتی ، روند اجرای این طرح در شهر اراک را مناسب جلوه میدهند امّا تعلل برخی از سازمانها در اجرای بندهای این طرح از جمله کمبود فضای سبز شهری، توجه نکردن مسئولین برخی از صنایع آلودهکننده هوا نسبت به رفع منابع آلودگی و کمبود اعتبار مورد نیاز اجرای طرح، موجب کندی روند اجرای طرح شده است.
با توجه به این موارد میتوان با بهرهگیری از تجربههای کشورهای دیگر که توانسته بر این معضل فائق آیند استفاده کرد و به بهبود وضعیت هوای اراک امیدوار بود.
مروری بر تجربیات کشورهای مختلف جهان در مبارزه با آلودگی هوا(راهکارهای جهانی مبارزه با آلودگی هوا)
آلودگی هوا بحرانی جهانی است بسیاری از کشورهای جهان از پیشرفته تا فقیر با آن روبرو هستند. با وارونگی هوا در نیمه دوم سال، کلانشهرهای بزرگ روزهای آلودهای را تجربه کرده و هیچ یک از دولتها نتوانستد پیش از ورود به این مقطع از زمان، راهکاری برای جلوگیری از بروز این معضل در دستور کار قرار دهند. پژوهشها نشان میدهد که در روزهای آلوده میزان مرگ و میر افزایش یافته است.
برخی كشورها با تشدید بحران آلودگی راهكارهای متعددی را برای مبارزه با آن پیش گرفتهاند كه در برخی موردها موفقیتهای قابل توجهی را در پی داشته است. یکی از نمونههای موفق در مبارزه با آلودگی مکزیکوسیتی شهری پرجمعیت در پایتخت مکزیک است.
