به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ آرتریت روماتوئید (rheumatoid arthritis) یک بیماری خود ایمنی طولانی مدت است که طی آن مفصلها به همراه عضلات، غشاهای پوشاننده و غضروف متأثر میشوند، گاهی چشمها و رگهای خونی نیز درگیر میشوند؛ این بیماری سه برابر در زنان شایعتر است و معمولاً بین سنین ۲۰ الی ۶۰ سالگی رخ میدهد.
از علامتهای شایع این بیماری میتوان به درد، تورم، خشکی در مفاصل انگشتان دست و پا، زانو، مچ پا، آرنج، شانه، یا گردن اشاره کرد که ممکن است درد به طور ناگهانی یا تدریجی آغاز شود و ممکن است در تنها یک، یا بسیاری از مفاصل وجود داشته باشد، همچنین بیاشتهایی، کاهش وزن، کم خونی، تحریکپذیری، بیحالی، تورم گرههای لنفاوی و درد و قرمزی چشم از دیگر علائم آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی میباشد.

داروهای مختلفی برای درمان بیماری آرتریت روماتوئید وجود دارد از جمله کورتونها که این داروهای کورتونی سیستم ایمنی بدن را هدف قرار میدهند و به شدت این سیستم را تحت تاثیر قرار داده و در کل سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند و از آنجایی که خود ایمنی در بدن التهاب ایجاد میکند در نتیجه واکنش ایمنی نسبت به بافتی که در حال تخریب است سرکوب میشود، آرتریت روماتوئید هم که نوعی بیماری خود ایمنی است یعنی بدن علیه خود بافتی را به عنوان پاتوژن یا بیماریزا شناسایی میکند و علیه آن بافت آنتیبادی ترشح میکند یا خود سلولها بافت را تخریب میکنند؛ اما علی حکاکیان نخبه ایرانی با همکاری یکی از دوستانش دارویی در این زمینه اختراع کرده است که درد و التهاب را کاهش داده و مصرف مداوم این دارو باعث ترمیم بافت آسیب دیده میشود.
علی حکاکیان دکتری بیوتکنولوژی و متخصص پزشکی مولکولی در خصوص اختراع داروی آرتروکات در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری ضمن تبریک اعیاد شعبانیه بیان کرد: افرادی که دچار بیماری آرتریت روماتوئید هستند با مصرف داروهای کورتونی دچار عوارض و تخریب دیگر بافتهای بدن میشوند، به این دلیل تصمیم گرفتم دارویی برای کمک به بهبود دردهای این بیماران بسازم که بدون آسیب به سایر بافتها، بافتهای آسیب دیده آنها را نیز ترمیم کند.
این محقق جوان اذعان داشت: داروی تولیدی ما آرتروکات نام دارد و در سه نوع فرمولاسیون به صورت پماد، کرم و ژل تولید شده و مطالعات حیوانی و انسانی آن نیز انجام شده است.
حکاکیان ادامه داد: پایه داروی آرتروکات، نَچرال (طبیعی) است که گیاهی و به صورت تخلیص میباشد و بخش دیگر آن سنتتیک (ترکیبی) صنعتی است؛ که این داروی فرموله شده، به راحتی مولکول را شناسایی کرده و بافت آسیب دیده را ترمیم میکند که کاملا با طب گیاهی و سنتی متفاوت است.
این پژوهشگر جوان اذعان داشت: این داروی ضد درد و التهاب، دردهای گرید ۳ و ۴ که بیمار نیاز به تزریق بیحسی اپیدورال و یا جراحی دارد را به شدت کاهش میدهد و تا مدتی که از دارو استفاده میکند نیاز به تزریق ندارد.
علی حکاکیان افزود: داروی آرتروکات برای درمان بیماری آرتریت روماتوئید کاربرد دارد که اگر بیمار به مدت طولانی از آن استفاده کند به جز کاهش درد و التهاب، بافتهای آسیب دیده را ترمیم نیز خواهد کرد.
بیماریهای خود ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید نوعی بیماری میباشد که سیستم ایمنی بدن، بافت یا اندامی از اجزای داخلی بدن حتی پوست را به عنوان پاتوژن مورد شناسایی قرار میدهد و در نتیجه یا موجب تخریب بافتی میشود، یا بر علیه آنها آنتی بادی ترشح میشود و یا خود سلولهای ایمنی به آن محل میروند و باعث تخریب بافتی میشوند.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه اغلب در بیماری آرتریت روماتوئید از کورتون به عنوان درمان آخر و قبل از عمل جراحی استفاده میشود و این دسته از داروها به شدت باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن میشوند و در حین کاهش شدید التهاب بدن، اثرات جانبی خود را بر روی کل بافتهای بدن میگذارند و آنها را تخریب میکنند در نتیجه بافتهای بدن در برابر بیماریهای عفونی به شدت آسیب پذیر میشوند، تصریح کرد: داروی ما سطح اینترلوکین و سطح پروستاگلاندین (مهمترین واسطههای شیمیایی در داخل بدن) را به صورت لوکال کاهش میدهد و در آن دیگر کل بدن درگیر نیست و بر روی سیستم ایمنی بدن هیچ اثری ندارد و فقط دارو در قسمت موضع به صورت تسکینی درد را کاهش میدهد که با مصرف طولانی مدت آن بافت آسیب دیده ترمیم میشود.
وی با اشاره به اینکه داروی آرتروکات به صورت لوکال بر روی بافت جذب میشود، اضافه کرد: بعد از مصرف رسپتور (گیرنده) بافت ملتهب و تخریب شده شناسایی میشود و دارو جذب آن بافت آسیب دیده میشود و سپس با تسکین و ترمیم جلوی واکنشهای بعدی را میگیرد و یا واکنش خاموش شده را دوباره راهاندازی میکند و آن بافت آسیب دیده نه به صورت کامل ولی در کل به سمت روند طبیعی برمیگردد.
حکاکیان در خصوص دیگر داروی تولیدی خود گفت: این داروی تزریقی یک مُسکن و ضد التهاب قوی است که دردهای مزمن، حاد و همچنین التهابها را به شدت کاهش میدهد که مطالعات حیوانی این دارو انجام شده و بخشهایی از آن در خارج از ایران برای تخلیص و جداسازی صورت گرفته تا یک کار گسترده و ادامهدار داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه برای تشخیص اثرگذاری داروی ضد درد، نمره درد آن دارو را با استانداردهای موجود مقایسه و بررسی میکنند، اذعان داشت: نمره درد این داروی تزریقی ضد درد بسیار پایینتر از مرفین است و درد را حتی بیشتر از مرفین کاهش میدهد به عبارتی از ورود دارو به دستگاه عصبی مرکزی (cns) جلوگیری میکند و درد را به صورت محیطی به شدت کاهش میدهد؛ در نتیجه درد را هم در دردهای حاد و هم در دردهای مزمن و التهابی به شدت کاهش میدهد و از بین میبرد.
این پژوهشگر ایرانی با بیان اینکه مرفین و داروهایی از این دسته جزء داروهای آلکالوئید محسوب میشوند، ضمن اینکه اعتیادآور هم میباشند برای کاهش درد اثرات جانبی بسیار زیادی بر روی سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) میگذارند، افزود: این داروی ارائه شده با توجه به اینکه محلول در آب است و با متابولیزم شدن در کبد و کلیه به راحتی دفع میشود و وارد سیستم عصبی مرکزی نمیشود و در سطح اینترلوکین و سطح پروستاگلاندین با مسدود کردن مسیرهای درد، درد را به شدت کاهش میدهد در نتیجه نه اعتیادآور است و نه اثرات جانبی دارد بلکه درد را به صورت محیطی با کاهش عوامل ایجاد کننده کاهش میدهد.
این محقق دغدغهمند همچنین یک ترکیب جدیدی از داروی آنتی بیوتیک بر پایه نَچرال تولید کرده است که ساختار مولکولی آن برای اولین بار در جهان شناسایی شده و اثرات مثبت آن بر روی عفونتهای ۱۵۰ باکتری مقاوم دیده شده است، همچنین بر روی سلولهای سرطانی نیز اثر مثبتی داشته و بیش از ۹۰ درصد سلولهای توکسیت (سمی) را از بین میبرد و هیچگونه اثری بر سلولهای عادی نمیگذارد.
علی حکاکیان مبتکر ایرانی ضمن تولید داروی آرتروکات برای بیماری آرتریت روماتوئید یک نوشیدنی میوهایی تولید کرده است که مکمل دارویی برای سرطانها و بیماریهای دستگاه گوارش میباشد.

این مبتکر جوان در ادامه در خصوص نوشیدنی مکمل دارویی خود که هیچ نمونه داخلی و خارجی ندارد و برای اولین بار در جهان تولید شده است، بیان کرد: این نوشیدنی در حقیقت یک نوع آبمیوه معمولی میباشد که خاصیت مکمل دارویی دارد و به عبارتی دارو نیست اما نوعی مکمل دارویی است، به عنوان مثال در سرطانهای دستگاه گوارش مثل معده، روده بزرگ و کوچک، مصرف آن میتواند به روند درمان سرطان کمک شایانی کند.
وی تصریح کرد: این آبمیوه حاوی پروتیئنها و آنزیمهایی است که قابلیت و تسریع درمان را دارد و همچنین حاوی گرانولهایی از جنس هیدروکلریدها میباشد تا مصرف این نوشیدنی برای بیمار ضمن مسرتبخش بودن هم به روند درمان سرطان و مشکلات گوارشی بیمار کمک کند و هم از بروز چنین بیماریهایی جلوگیری کند.
این محقق جوان خاطر نشان کرد: در ترکیبات این نوشیدنی انواع ویتامینها و ترکیبات معدنی که به عنوان کوفکتور در بدن عمل میکند، وجود دارد. کودکان، بزرگسالان و سالمندانی که بدن آنها نیاز به ترکیبات مکملی دارد میتوانند از آن به عنوان یک داروی مکمل استفاده کنند که در حین حال با توجه به اینکه یک نوشیدنی میوهای مصرف میکنند علاوه بر آن جنبه مکمل درمانی نیز دارد و همچنین با طعمهای مختلفی که دارد مورد پسند هر سلیقه و ذائقهای میباشد.
وی افزود: یک بخش از نوشیدنیها هم به عنوان سلامت محور میباشند مانند نوشیدنی لاغری، نوشیدنی مخصوص ورزشکاران و نوشیدنی مخصوص بیماران دیابتی که مورد استفاده قرار میگیرند.
شایان ذکر است علی حکاکیان دارای ۷ اختراع در حوزه دارو و ۲ اختراع در حوزه تجهیزات پزشکی میباشد که در نهمین جشنواره و جایزه علمی شهید طهرانی مقدم سپاه تهران بزرگ رتبه اول را کسب کرده است.

انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۹:۰۷
شناسه خبر: 101707