ابراهیم رجبی رئیس اداره صنعت،معدن و تجارت شهرستان سرایان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری از خراسان جنوبی با اشاره به اینکه امروزه مهمترین مشکل صنایع مختلف تولیدی مرتبط با بخش معدن تأمین مواد اولیه میباشد، اظهارداشت: در جریان رشد سریع علم و پیشرفت تکنولوژیهای جدید نیاز به مواد اولیه معدنی بیش از پیش احساس میگردد.
وی با بیان اینکه بنتونیت به ماده معدنی هزار کاره معروف است و در صنایع مختلفی کاربرد دارد،گفت:عمده کشورهای هدف جهت صادرات هند، کشورهای حوزه آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی میباشد و صادرات به این کشورها از طریق زمینی، ریلی و دریایی میسر است.
رجبی با اشاره به اینکه واژه بنتونیت را نخستین بار در سال ١٨٩٨ دانشمندی به نام نایت، به کار برده است، ادامه داد: این واژه ازاصطلاح محلی به نام شیلهای بنتون واقع در ایالات وایومینگ آمریکا گرفته شده است.
به گفته رجبی استفاده از بنتونیت به زمانهای ما قبل تاریخ بر میگردد، عنوان داشت: این کانیها دارای اثرات شفا بخش در برخی بیماریهای گوارشی و زخمها بوده است. همچنین قابلیت جذب فلزات سنگین، باکتریها و مواد ضد تغذیهای را دارا میباشد.
سرایان دارای 87 پروانه بهره برداری معدن می باشد
وی بیان داشت: ايرانیان از قديم بنتونيت را با عناوين خاك رنگبر، گل سرشو، خاك شيره و رس صابوني ميشناختند و با بعضي خواص آن از جمله، شستشوي لباس و به عنوان ماده تميز کننده آشنا بودند.
رئیس اداره صنعت،معدن و تجارت شهرستان سرایان عنوان کرد: ابن سينا نیز از اين ماده معدني به عنوان مادهاي زود شكن یاد کرده كه در آب به خوبي حل ميشود. در گذشته در بعضي نقاط ايران از اين ماده، استفاده خوراكي ميكردند كه اين امر هنوز هم در بعضي از روستاها به صورت خيلي نادر مرسوم است . از ديدگاه پزشكي اين افراد به جهت كمبود كلسيم عادت به گل خواري دارند. در فرهنگ غرب آن را به نامهاي رس صابوني و تيلوريت و بالاخره بنتونيت ميشناسند.
وی با اشاره به بنتونيت از ديدگاه صنعتي شامل بنتونيتهاي سديمدار،جانشيني توسط سديم، کلسيمدار، ارگانوفيل و فعال شده توسط اسيداست، افزود: آمریکا، یونان، برزیل، ترکیه، جمهوری چک، آلمان، ایتالیا، مکزیک، اسپانیا، اوکراین، بریتانیا و ازبکستان از عمدهترین تولید کنندگاه بنتونیت در جهان میباشند.
رجبی با اشاره به اینکه شهرستان سرایان دارای 87 پروانه بهره برداری معدن می باشد که از این تعداد 62 معدن بنتونیت با میزان20153200 تن ذخیره قطعی و 799000 تن استخراج با اشتغال 287 نفراست، بیان داشت: با توجه به اقلیم سرایان بنتونیت این شهرستان از لحاظ کیفیت و کمیت در حد بسیار مطلوب بوده لذا بدین منظور این شهرستان به عنوان پایتخت بنتونیت ایران نامیده شده است.
بنتونیت سرایان از نوع بنتونیت کلسیم دار است
وی با اشاره به اینکه بنتونیت های اکتشافی در شهرستان سرایان اکثرا از نوع بنتونیت کلسیم دار است ، ادامه داد: ریخته گری، گندله آهن، حفاری چاه، تصفیه و رنگبری، فضولات گاوی، مواد شوینده، دارو سازی، کاربرد در مهندسی عمران، محیط زیست، جاذب رطوبت، جذب یون ها، پرکننده، بازیافت، ماسه های گداز فلزو بنتونیت بهبود دهنده هستند.
7 واحد فراوری بنتونیت در سرایان وجود دارد
به گفته رجبی در حال حاضر 7 واحد فراوری بنتونیت مشغول فعالیت می باشد که این واحدها فقط پودر میکرونیزه بنتونیت تولید می کنند که بصورت خام از شهرستان خارج می شود، عنوان داشت: اهم ماموریتها و وظایف اداره صنعت معدن وتجارت شهرستان سرایان نظارت مستمر برمعادن جهت تعیین نواقص موجود در معادن و جلوگیری از تخریب معادن وتضییع مواد معدنی است.
رئیس اداره صنعت،معدن و تجارت شهرستان سرایان فراهم آوردن موجبات جلب و جذب سرمایه گذاریهای مردمی و سرمایه گذاریهای خارجی در راستای توسعه صنعتی ومعدنی شهرستان و پیگیری جهت سرمایه گذاری شرکت ایدرو وایمیدرو در شهرستان با توجه به پتانسیل موجود درسرایان را از اهداف این اداره دانست.
خبرنگار: آمنه کارکن
انتهای پیام/
زمان انتشار: دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۰:۰۰
شناسه خبر: 102187