به گزارش خبرگزاری علم و فناوری، دکتر علیرضا منادی در نشست هم اندیشی مسئولین بسیج علمی استانها که با حضور سردار دکتر مهدی رحیمی رئیس سازمان بسیح علمی کشور و مسئولین بسیج علمی استانها برگزارشد، گفت: کشور ایران بعد از این که انقلاب شکوهمند اسلامی شکل گرفت، اول انقلاب رویکردی را آغاز کرد که این رویکرد کشور ما را امروز در زمره کشورهای پیشرفته قرار داده و به ضرس قاطع و با صدها دلیل جمهوری اسلامی ایران دیگر کشور جهان سومی نیست و ما از آنجا خارج شدیم و خیلی جاها با قدرتمندها در رقابت هستیم. مجله نیوساینتیست امریکا هم اعلام کرده که ایران در 30 سال اخیر به اندازه 300 سال در حوزه علم و دانش رشد کرد.
دنیای امروز دنیای زنجیره تامین یکپارچه است
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان این که امروز در مورد آنچه که در بحثهای حاکمیتی در حوزه دانش باید اتفاق بیفتد و چه کارهایی انجام شده است، اظهار داشت: دنیای امروز دنیای زنجیره تامین یکپارچه است.
دکتر منادی ادامه داد: هر کدام از صنایع یک زنجیره تامین دارند و وقتی صنایع با هم رقابت میکنند در واقع زنجیرههای تامین با هم رقابت میکنند که هر زنجیره تامین تولید علم دارد، زنجیره تامین با خرید ماده اولیه شروع میشود و در کارخانه فرآوری و تولید و انتهای آن کالایی است که به دست مشتری میرسد.

تاکید بر زنجیره تامین یکپارچه دانش در کشورمان
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه با بیان این که اما ما در کشورمان زنجیره تامین یکپارچه دانش را خیلی جدی نگرفتیم و هر کسی برای خودش خیلی جاها دارد تک کار میکند که بایستی این زنجیره را درست کنیم، بیان کرد: موضوع مورد بحث این جلسه زنجیره تامین دانش و آموزش و علم در ایران اسلامی است.
وی عنوان کرد: چهل سال تلاش کردیم خیلی هم خوب کار کردیم بطوری که در رتبهبندی جهانی؛ جمهوری اسلامی ایران چهاردهمین کشور تولید علم و مقالات علمی است و کار بسیار بزرگی شده است.
جایگاه برتر ایران در حوزه فنی مهندسی و نانو تکنولوژی
دکتر منادی گفت: این کار بزرگ را که انجام دادیم که امروز در حوزه فنی مهندسی ایران جزو 9 کشور دنیاست در حوزه پزشکی امریکاییها اخیرا آمار دادند که ایران در نانو تکنولوژی کشاورزی سوم دنیاست و در نانوتکنولوژی پزشکی هم سوم دنیاست.
7500 شرکت دانشبنیان آورده قانون شرکتهای دانش بنیان از سال 1389 تا کنون است
وی با اشاره به این که برای این که بدانیم چه اتفاقاتی افتاده مواردی اشاره میشود، اعلام کرد: در سال 89 که وارد مجلس هشتم شدیم قانونی بنام قانون شرکتهای دانش بنیان را برای اولین بار تصویب کردیم یعنی سال 89 یک اتفاق بسیار استثنایی و بدیع افتاد که در ایران هیچ کارمند دولتی حق تاسیس شرکت ندارد اما قانون یک استثنا داشت و آن این که اساتید دانشگاه میتوانند موسس و تاسیس کننده شرکتهای دانش بنیان و عضو هیات مدیره شرکت باشند، این قانون از سال 89 شروع شده و امروز آوردهاش حدود 7500 شرکت دانش بنیان است برای این که بتوانیم بچههای نخبهمان در قالب این شرکتها دانش تجاریسازی کنند و به محصول برسند.
فروش دانشبنیان طی دو سال اخیر از 200 هزار میلیارد به 400 هزار میلیارد تومان
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصریح کرد: سال 1399 به میزان 200 هزار میلیارد تومان فروش این شرکتها بود. همچنین حدودا 300 هزار نفر ایجاد اشتغال شد و امروز هم 400 هزار میلیارد تومان گردش مالی شرکتهای دانشبنیان است که خیلی عدد بزرگی در اقتصاد ایران است.
3500 میلیارد تومان فروش دانشبنیان پهنه فناوری دانشگاه صنعتی شریف با 3500 نفر اشتغالزایی
وی اعلام کرد: دانشگاه صنعتی شریف یک پهنه فناوری تشکیل داده در این پهنه 250 هکتار اطراف این دانشگاه است که 600 شرکت دانش بنیان دارد، در همین پهنه بچههایی که دنبال این بودند بروند خارج دانشگاههای مهم همینها شرکتهای دانشبنیان را تشکیل دادهاند که سال گذشته 3500 میلیارد تومان فروش داشتند در خواب هم نمی دیدیم باضافه 3500 نفر اشتغالزایی یعنی در غرب هیچ خبری نیست.
تشریح اقدامات مهم مجلس در مورد زنجیره تامین دانش
دکتر علیرضا منادی با بیان این که اگر بخواهیم در مورد زنجیره تامین دانش صحبت کنیم قانون آن آماده و ارائه شده است و هرکسی این قانون را میتواند بخواند، گفت: زنجیره تامین آموزش در کشور ما از آموزش و پرورش شروع میشود به دانشگاه میرسد بعد هم به شرکتهای دانش بنیان همه اینها را باید داشته باشیم.
وی افزود: یک رودخانهای بنام آموزش و پرورش داریم صفر شروع آن است تا دوازدهم که محل ریزش رودخانه دانشگاههاست و دانشگاه هم محل رجوع برای شرکتهای دانش بنیان است.
یک اقدام مهم مجلس در زنجیره تامین دانش برگرداندن صفر تا شش سالهها به آموزش و پرورش است
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس عنوان کرد: حوزه آموزش و پرورش ما ایراد داشت؛ در مجلس در کمیسیون آموزش و در شورای عالی انقلاب فرهنگی یک بخش مهمی را که سالها از آموزش و پرورش جدا شده بود به آموزش و پرورش برگردانیم که صفر تا شش سالهها بود صفر تا شش سالهها کودکانی بودند که در اختیار سازمان بهزیستی بودند.
شکلگیری سازمانی بنام سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک
وی ادامه داد: بهزیستی کار آموزشی نمیکند بلکه توانمند میکند آنهایی که معلول دارند یا مشکلات جسمی دارند ولی صفر تا شش سالهها و مهدهای کودک و پیش دبستانیها دست بهزیستی بود مصوب کردیم و برای این منظور سازمانی بنام سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک شکل گرفت اکنون این بخش مهم برگشت به دامن آموزش و پرورش و پازل ما تکمیل شد.
دومین اقدام مهم مجلس در زنجیره تامین دانش؛ رتبهبندی معلمان است
دکتر علیرضا منادی افزود: همچنین یکی از جاهایی که از نظر زنجیره تامین آموزش مشکل داشت در واقع اساسیترین عنصر موثر در آموزش و پرورش معلم است. حدودا صد سال پیش 1303 نظام جدید آموزش و پرورش را آغاز به کار کرد و البته آن روز هم مقاومت شد.
100 سال معلمهای ما رها بودند، دو روز پیش دولت؛ آیین نامه اجرایی رتبهبندی 800 هزار معلمها را ابلاغ کرد
وی با اشاره به این که بالاخره در آغاز هر حرکت نویی مقاومت هم هست، ادامه داد: اما در مورد نوآوری و قانون جدید باید یک نکته را اشاره کنم که آن مقاومت شکسته شد و نظام شکل گرفت اما 100 سال معلمهای ما رها بودند؛ یعنی این که در آموزش و پرورش رقابتی نیست، رتبهبندی نبود.
دکتر منادی ادامه داد: تا این که تصویب سند تحول بنیادی در آموزش و پرورش توسط شورای انقلاب فرهنگی انجام شد که 12 سال بعد وقتی ما وارد مجلس یازدهم شدیم از دولت قبلی لایحه رتبهبندی معلم را به هزار مصیبت گرفتیم و شروع کردیم یکسال و نیم کار شد و دو روز پیش دولت محترم آییننامه اجرایی رتبهبندی معلمها را ابلاغ کرد. که در اینجا 800 هزار معلم رتبهبندی میشوند. در پنج رتبه آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم.
اختصاص50 هزار میلیارد تومان برای رتبهبندی معلمان، امسال 38 هزار میلیارد تومان برای معلمان در نظرگرفته شده است
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس خبرداد: شاخصهها را گذاشتیم که معلمها رقابت کنند به آن درجه برسند؛ به ازای آن هم پول گذاشتیم50 هزار میلیارد تومان تقریبا پول برای این کار گذاشتیم که برای سال 1401 میزان 38 هزار میلیارد تومان برای معلمان در نظرگرفته شده است.
امسال با رتبهبندی یک میلیون و هفتصد تا چهار_پنج میلیون تومان حقوق معلمان زیادتر شد
وی اعلام کرد: یک میلیون و هفتصد تا چهار-پنج میلیون تومان حقوقشان زیاد شد و یکی از عملیاتهایی که در حوزه آموزش و پرورش باید در زنجیره تامین آموزش کشور انجام میدادیم جایگاه معلم بود؛ معلم کارمند نیست کار تخصصی انجام میدهد و این باعث میشود کسی که معلم نباشد از سیستم خارج میشود.
دکتر علیرضا منادی عنوان کرد: بالاخره تصویب شد و امروز این مسئله را حل کردیم که معلمها رقابت کنند، هم تربیت نخبه و خروجی بهتر خواهیم داشت و کیفیت در آموزش بالاتر میرود و جایگاه و شان معلم هم ارتقا مییابد.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به این که در آموزش عالی هم کارهایی کردیم که از جمله آن همسانسازی حقوق اساتید است، افزود: در مورد شرکتهای دانش بنیان که سال 89 قانونی داشتیم این قانون الان به تصویب رسیده است و 20 ماده دارد. همان قانون 89 را احصا کردیم که از این بستر قانونی به اهدافی خواهیم رسید.
رشد هزار برابری فروش شرکتهای دانشبنیان و 122 برابری تعداد شرکتها از سال 92 تاکنون
دکتر منادی سپس با اشاره به شعار سال و این که یکی از زنجیرههای تامین دانش در کشور رهبر و رئیس جمهور هستند، عنوان کرد: چندین سال روی این قانون کار کردیم در این 20 ماده. سال 1392 در کشور 55 شرکت دانشبنیان داشتیم با 200 میلیارد تومان فروش؛ اما امروز 200 هزار میلیارد تومان یعنی هزار برابر فروش شرکتهای دانش بنیان زیاد شده و تعداد شرکتها هم 122 برابر شده است.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به این که درآمدها عمدتا در بیوتکنولوژی و زیست فناوری و در نرم افزارها بیشتر بوده، به تشریح مزایای و فرصتهایی که در این قانون ایجاده شده اشاره کرد و گفت: در قانون اول ماده اول مسئولیت دستگاههای اجرایی جهت ارتقای توانمندیهای فناورانه است و همه دستگاههایی که دولتی هستند سالانه هر اقلام راهبردی نیاز دارند باید تواناییها فناوری داخلی را در نظر بگیرند، تعیین اولویتها هم بایستی توسط شورای راهبردی که ریاست آن برعهده رئیس جمهور است، گذاشته شده و باید مشخص شود چه چیزهایی نیاز داریم.
وی افزود: در منابع و اختیارات هم اولویت استفاده از ظرفیتها همه ذینفعان، شرکتها و موسسات دانشبنیان و واحدهای مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری است، هر کسی هر منبعی دارد در هر دستگاه دولتی باید به کمک شرکتهای دانشبنیان بیایند موسسات و نهادهای عمومی هم مجاز هستند بخشی از درآمدشان را از طریق همکاری شرکتهای دانش بنیان سرمایهگذاری کنند. همچنین در ماده 2 فعالان اقتصادی، یک ستاد تسهیل و رفع موانع تولید ایجاد شد که برای رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور است.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از دیگر مزایای این قانون را حمایت از توسعه بازار ماشین آلات در بحث تجهیزات و ساخت عنوان کرد و گفت: وقتی شرکت دانشبنیانی در کشور کالایی تولید کند هیچ فردی حق واردات ندارد و هر چه هم وارد میشود تعرفهای دارد که این تعرفهها 40 هزار میلیارد تومان برآورده شده است که وارد صندوق شکوفایی و نوآوری میشود.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری در خصوص افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان همچنین اهمیت مبحث زنجیره تامین یکپارچه، اعلام کرد: برآوردمان این است که امسال تعداد شرکتهای دانشبنیان را قطعا به 20 الی 30 هزار شرکت خواهیم رساند چون نخبههای زیادی با این مزایایی که در قانون جدید آمده است پای کار خواهند آمد و دولت هم باید حمایت کند.
دکتر علیرضا منادی در پایان با اشاره به تعداد شرکتهای دانش بنیان وزارت دفاع و اهمیت ویژه آن و نقش مهمی که معاونت بسیج علمی در زنجیره تامین این گونه شرکتها دارد، قول داد: در کمیسیون آموزش و تحقیقات حتما از معاونت علمی بسیج دعوت و جلساتی خواهیم داشت، انشاالله حمایتهایی در نظر گرفته خواهد شد.
انتهای پیام
خبرنگار/ معصومه صادقی