به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از مازندران، جریانات نا پایدار هوا در روزهای اخیر باعث شد که بحث پدیده مونسون بیشتر بر سر زبانها جاری شود.
در تعریف عامه مونسون، تغییر سالانه دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوسهای همسایه تعبیر میشود.
در همین ارتباط گفت و گوی انجام دادیم با رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران که درباره تغییرات جوی هوای این روزهای کشور و به تبع آن استان مازندران بیشتر صحبت کرده است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا بر اساس پیش بینیهای انجام شده هواشناسی در استان مازندارن بارندگی اتفاق افتاده است،گفت: هشدار نارنجی از شنیه تا دوشنبه هفته جاری را به مسئولان، مردم و رسانهها اطلاع رسانی کردیم، اما توقعاتی که از هواشناسی وجود دارد این است که از هفت روز جلوتر پیش بینیها اطلاع رسانی شود.
مدیرکل هواشناسی مازندران، خاطر نشان کرد: پیش بینی هواشناسی زودتر از یک هفتهای در توان هواشناسی کشور بلکه حتی در سطح جهان هم مقدور نیست.
وی اضافه کرد: اخیر کشته شدن تعداد زیادی افراد در سیل آلمان مبین این موضوع است، برخی از سیلابها مثل حادثه سیل جنوب ایران که پدیده مونسون بوده قابل پیش بینی بوده است.
رضوی ادامه داد: ما بر اساس وظایف کلی اعلام آماده باش دادیم که در ارتفاعات شاهد بارش شدید باران هستیم.
مدیرکل هواشناسی درباره مونسون با اعلام اینکه هر ساله است، افزود: اما اینکه مونسون عمیق شده و رطوبت را تا مرکز ایران افزایش دهد، جز پدیدهها کم اتفاق و نادر است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا تغییر اقلیم در این پدیده موثر بوده است، افزود: بله کاملا، اصلا تغییر اقلیم باعث ایجاد شدن این پدیده شده درسته که دمای هوای به اصطلاح گفته میشود که تنها دو درجه افزایش پیدا کرده اما این دو درجه رژیم آب و هوایی دنیا را تغییر میدهد.
رضوی یادآور شد: در این دو دقیقه تغییر بارش از یک جای به جای دیگر منتقل میشود، دمای هوا از یک جایی به جای دیگر میرود،مونسون اخیر دقیقا متاثر از تغییر اقلیم است.
وی در پاسخ به این سئوال که ناپایدار تغییر اقلیم تا چند سال دیگر ممکن است دوام داشته باشد، افزود: سازمان جهانی هواشناسی پیش بینی کرده که تا 80 سال دیگر این ناپایداری ادامه دارد، آنها اعتقاد دارند که دما کره زمین تا پایان عصر حاضر 6 درجه افزایش پیدا میکند، اگر معاهده پاریس را همه کشورها لحاظ کنند،میزان افزایش دمای کره زمین سه درجه افزایش پیدا میکند.
مدیرکل هواشناسی خاطر نشان کرد: افزایش سه درجهای هوا خودش مشکلات جدی را ایجاد میکند و اگر به 6 درجه برسد قطع به یقین مشکلات و چالشهای کره زمینه بیشتر میشود.
رضوی ادامه داد: در کشور ما میزان دمای هوا دو درجه افزایش پیدا کرده و همین موضوع باعث تغییرات جدی در وضعیت آب و هوای کشور ایجاد کرده است.
وی خاطر نشان کرد: با گرم شدن کره زمین بارشها کاهش پیدا نمیکند به این دلیل که چیزی از جو خارج نمیشود اما نوع بارشها تغییر میکند، ممکن است یه جایی بارشها به ضرر کشور بوده اما برخی کمبود آبها کشور جبران شده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران درباره میزان بارندگی استان مازندران را چندان زیاد اعلام نکرد و افزود: اما بارش باران در مدت زمان کوتاه و در یک منطقه باعث مشکلات در نقاط بالا دست شده است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا کشورهای پیشرفته پیش بینی تقویمی سالانه هواشناسی دارند، گفت: این موضوع در هیچ جای دنیا مرسوم نیست، شما بررسی اجمالی داشته باشید از حوادث و کشتههای سیل در کشورهای پیشرفته نشان میدهد که اصلا این موضوع صحت ندارد.
رضوی یادآور شد: بله، برخی از سیلابها از یک هفته قبل قابل پیش بینی است، اما سیلابی که در یک نقطه از کوهستان به وقوع میپیوندد قابل پیش بینی نیست در برخی از نقاط، اقلیم توپوگرافی دست به دست هم داده و باعث وقوع سیل میشود این موضوع به وسیله رادار قابل پیش بینی است که در دنیا به عنوان بارش لحظهای معروف است، این بارشها 17 دقیقه جلوتر اگر اطلاع رسانی شود میتواند باعث نجات جان انسانها شود.
وی در پایان گفت: در هیچ جای دنیا پیش بینی بیشتر از 10 روز قابل اتکا نیست، پیش بینیها هر سه ساعت یک بار بر اساس دادهها اصلاح میشود، البته پیش بینی فصلی در کشور انجام میشود و پدیده مونسون ناشی از تغییر اقلیم بوده که در نقشههای هواشناسی وجود ندارد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: پنج شنبه ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۳:۰۹
شناسه خبر: 102377