درگفتگو با رئیس بیمارستان آیت الله خوانساری اراک:

عملکرد شتاب دهندی‌های خطی در رادیو تراپی

عملکرد شتاب دهندی‌های خطی در رادیوتراپی امکان پرتو درمانی را با دقت بسیار بالا و عوارض کمتر نسبت به دستگاه‌های نسل قدیم محیا کرده است و به بافت‌های سالم و اطراف آن هیچگونه آسیبی نمی‌رسد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی؛ دومین عامل مرگ و میر در جهان، سرطان است و در ایران، سومین علت مرگ و میر پس از بیماری قلبی و عروقی و حوادث شناخته شده است.

برای درمان‌ سرطان تلاش‌های زیادی شده است و امروزه بسیاری از سرطان‌ها در صورت شناسایی به موقع و فراهم بودن شرایط ، قابل درمان خواهد بود.

روش‌های مختلفی برای درمان سرطان وجود دارد که از این جمله می‌توان به چند روش متداول یعنی عمل جراحی، شیمی‌درمانی، پرتو‌درمانی اشاره کرد که بسته به نوع و مرحله، مکان تومور هر کدام از این روش‌ها ممکن است نسبت به روش دیگری برتری‌هایی داشته باشد .

با پیشرفت تکنولوژی تلاش‌های زیادی برای رسیدن به روش‌های نوین در جهت درمان و کم کردن درد افراد سرطانی شده است. میزان اثربخشی شیمی‌درمانی بر بیماران سرطانی 11درصد می‌باشد.

در پرتو درمانی هدف نهایی درمان، از بین بردن و یا کوچک‌سازی ضایعات سرطانی است. درمان باید به نحوی باشد که در صورت ادامه حیات بیمار در بلندمدت کمترین عوارض را برای بیمار در پی داشته باشد که به طراحی و محاسبات درمان توسط فیزیسیت و تشخیص بیمار توسط انکولوژیست بستگی دارد.

یکی از مواد مهمی که در درمان توسط پرتوها مورد توجه قرار می‌گیرد این است که کمترین دز به بافت‌های سالم اطراف تومور داده شود تا بافت‌های سالم در اثر پرتوگیری آسیب نبینند و در کوتاه مدت و یا بلند مدت سلامتی فرد را دچار مشکل نکنند.

از جمله فناوری‌های مورداستفاده در درمان سرطان، دستگاه‌های شتاب‌دهنده خطی هستند که با تولید اشعه و بمباران تومور سرطانی به بهبود بیماران سرطانی کمک می‌کند.

استفاده از شتاب‌دهنده‌های خطـی، کاربردی‌ترین روش در پرتودرمانی سرطان‌ها محسوب می‌شود. هم‌اکنون حدود 52 درصد از بیماران سرطانی از این روش در فرایند درمان خود استفاده می‌کنند. با این وجود، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه امکانات پرتودرمانی کافی وجود ندارد. به طوری‌که، در بررسی‌های اخیر در سطح جهان، کمبود پنج هزار سیستم پرتودرمانی مگاولتاژ گزارش شده است. طبق استانداردهای بین‌المللی برای هر 180000 نفر یک دستگاه شتاب‌دهنده خطی پزشکی مورد نیاز می‌باشد.

درمان سرطان شامل يك يا تركيبي از روش‌هاي جراحي، پرتودرماني، شيمي‌درماني و ايمنوتراپي است. پرتو درماني به عنوان يكي از مهمترين روش‌هاي معالجه بسياري از سرطان‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

در اين روش از اثرات متقابل پرتوهاي يون ساز با مواد و همچنين اثرات بيولوژيك آنها براي كنترل و درمان بافت‌هاي سرطاني استفاده مي‌شود.