زینب گل کار در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری در شیراز بیان داشت: همۀ ما در طول زندگی گاهی عصبانی شدیم یا با افراد خشمگین برخورد کردیم، عصبانی شدن احساسی است که به جای سرکوب کردن باید به فکر کنترل کردنش باشیم. موضوعی که در برهه کنونی در بسیاری از مردم جامعه دیده می شود.

وی با بیان اینکه خشم یکی از هیجان های پیچیده انسان و واکنشی متداول نسبت به ناکامی و بدرفتاری است، تصریح کرد: خشم پاسخ طبیعی انسان است و از طرف دیگر می تواند روابط بین فردی را مختل کند و ما را از رسیدن به اهداف باز دارد.
این مشاور جوان با بیان این که خشم، هیجان شایعی است که بیشتر نسبت به دوستان و نزدیکانی که نتوانسته اند انتظارات و خواسته های ما را برآورده سازند، تجربه می شود، گفت: هیجان هایی که بیشتر با خشم همراه است، عصبانیت ، خشونت ، خصومت ، کینه توزی ، غضب ، تنفر، حسادت ، رنجش ، تحقیر و ناراحتی می باشد .
وی با ذکر اینکه بیشتر افراد، ابراز خشم خود را حالتی ناخوشایند می دانند، عنوان کرد: بیشترین واکنش افراد به ابراز خشم خود عبارت است از احساس تحریک پذیری ، خصومت ، عصبانیت ، افسردگی ، ناراحتی و غمگینی. از سوی دیگر خشم مضراتی همانند استرس ، ناراحتی های بدنی ، احساس درماندگی ، تنهایی و انزوا دارد.
گل کار ادامه داد: خشم یک پاسخ هیجانی طبیعی در برابر موقعیت هایی است که فرد دچار ناکامی، بی حرمتی، ستم، تهدید و آسیب می شود. این حالت هیجانی می تواند از یک احساس خفیف و خوشایند آغاز بشود و تا احساس خشم شدید ادامه پیدا کند.
وی همچنین به تفاوت خشم با پرخاشگری پرداخت و عنوان کرد: خشم با پرخاشگری هم معنی نیست؛ زیرا خشم واکنشی هیجانی که هنگام رو به رو شدن با رویدادهای ناخوشایند نشان می دهیم ولی پرخاشگری نوعی واکنش رفتاریست که گاهی بر اثر احساس خشم در افراد خشمگین دیده می شود.

گل کار همچنین گفت: پرخاشگری دفاع کردن از حقوق فردی به شیوۀ خصمانه است و هدف از آن آسیب زدن به دیگری است، پس بنابراین بیشتر اوقات پیش می آید که خشمگین می شویم ؛ بدون آنکه پرخاشگری کنیم.
وی در مورد علل خشم گفت: عصبانی شدن برای هر شخصی در هر موقعیت و مکانی متفاوت است.
این مشاور جوان در ادامه علل خشم را به شرح زیر توضیح داد:
1. بی عدالتی: مثلا خیانت، مورد قلدری واقع شدن، تحقیر یا شرمنده شدن.
2. مشکلات مالی و اضطراب ناشی از بدهکاری.
3. احساس شکست یا نا امیدی.
4. بیماری جسمی یا روحی، درد داشتن
5. گاهی مواردی هستند برخلاف انتظار و توقع که موجب خشم افراد می شود.
6. مورد بدرفتاری و بی توجهی قرار گرفتن از سوی افراد مهم.
وی در ادامه به روش های کنترل خشم اشاره کرد و گفت: تحرک داشتن، کشیدن نفس عمیق، نوشیدن آب، تعیین زمانی برای پیاده روی، تحت تاثیر قرار نگرفتن از سخنان منفی دیگران، شمردن اعداد به صورت معکوس و تکرار جملات مثبت و فکر کردن به مواردی که باعث احوالات خوش آیند می شود، از جمله راه کارهای کنترل خشم در انسان هاست.
زینب گل کار با اشاره به اینکه قدرت خشم در کنترل افکار و رفتار آدمی بسیار زیاد است و به همین علت توانمند شدن ما در مقابله با آن انرژی و زمان می برد، خاطر نشان کرد: به طور كلي خشونت و پرخاشگري بيشتر عامل بيروني دارد و فقط در موارد خاص به علل دروني مربوط مي شود. خشم و عصبانیت، در تعداد کمی از افراد، تقریباً در تمام زمان ها وجود دارد و بطور مداوم با برداشت های منفی آن ها از آنچه رخ می دهد، تقویت می شود و همواره آماده بروز است که به همین دلیل این افراد بسیار آسان خود را در موقعیت های نزاع و برخورد قرار میدهند و بنابراین همچنان برداشت های منفی خود را تقویت می کنند.

وی افزود: آنها به شدت استرس دارند و با گذشت زمان، خطر ابتلاء به بیماری های جسمی و روحی در آنها افزایش می یابد. ابراز نامناسب خشم که اغلب به پرخاشگری منجر می شود، می تواند مشکلات زیادی در ارتباط های انسانی ایجاد کند. به همین دلیل، خشم و پرخاشگری مرتبط با آن، می تواند هزینه های سنگینی را بر افراد و جامعه تحمیل کند.
وی در پایان گفت: درنهایت، بهتر است که افراد خشمگین از درون سعی به آرام کردن، خود بکنند. این صرفا به معنی کنترل خشم بیرونی نیست بلکه باید با انجام کار هایی مانند قدم زدن برای پایین آوردن ضربان قلب، آرام کردن خود و فرونشاندن احساس، واکنش درونی خود را نیز کنترل کنند.
انتهای پیام /
زمان انتشار: شنبه ۱ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۰:۰۰
شناسه خبر: 103840