موجودات زنده‌ای که پلاستیک را تجزیه می‌کنند

با گسترش روز افزون آلودگی محیط زیست به وسیله پلاستیک دانشمندان به روش‌های زیستی برای تجزیه زباله‌های پلاستیکی روی آورده‌اند.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری گیلان، انباشت زباله در استان گیلان با توجه به تولید روزانه 2 هزار و صد تن زباله و عدم بهره برداری از ایستگاه زباله سوز معضلی است که سال‌هاست مردم گیلان به خصوص منطقه سراوان را رنج می‌دهد.

مطالعات نشان می‌دهد غیر از زباله سوزی  روش‌های جدیدی برای تجزیه زباله توسط دانشمندان شناسایی شده است، تا کنون انواعی از باکتری‌ها و نیز نوعی کرم که قابلیت هضم و تجزیه زباله‌های پلاستیکی را دارند توسط دانشمندان شناسایی شده‌اند، با توجه به گسترش روزافزون استفاده از پلاستیک و افزایش زباله‌های پلاستیکی در سراسر جهان و زمان بر بودن تجزیه این مواد در طبیعت، دانشمندان هم‌اکنون روش‌های تجزیه سریعتر زباله‌های پلاستیکی در طبیعت را بررسی می‌کنند.

نتایج یکی مطالعه جدید در مؤسسه تحقیقات دریایی هلند (NIOZ) که به تازگی در مجله «Marine Pollution Bulletin» منتشر شده است ، حاکی از آن است که باکتری‌ها می‌توانند پلاستیک را تجزیه و هضم کنند. این مطالعه که توسط «مایکی گودیران» (Maaike Goudriaan)، دانشجوی مقطع دکترا در مؤسسه تحقیقات دریایی هلند انجام شد، بر روی باکتری «Rhodococcus ruber» تمرکز دارد. باکتری« Rhodococcus ruber » در زیستگاه‌های مختلف یافت می‌شود و می‌تواند محیط‌های استرس‌زا را تحمل کند. همچنین شناخته شده است که باکتری «Rhodococcus ruber» یک زیست لایه(Biofilm) روی پلاستیک موجود در طبیعت تشکیل می‌دهد.

در پژوهشی دیگر محققان اتریشی دریافته‌اند که باکتری‌های شکمبه گاو می‌توانند انواع خاصی از مواد موجود را هضم کنند. یک جامعه بزرگ میکروبی در شکمبه زندگی می‌کند و مسئول هضم غذا در حیوانات است که می‌تواند برای هیدرولیز پلی استر (نوعی واکنش شیمیایی که منجر به تجزیه می‌شود) استفاده شود. این میکروارگانیسم‌ها می‌توانند مواد مشابه را تجزیه کنند، بنابراین نویسندگان مطالعه فکر کردند که ممکن است آنها بتوانند پلاستیک‌ها را نیز تجزیه کنند. اولین پلی استر، پلی‌اتیلن ترفتالات که معمولاً با نام PET شناخته می‌شود، بود. پلی‌اتیلن ترفتالات یک پلیمر مصنوعی است که معمولاً در پارچه و بسته‌بندی استفاده می‌شود. دو مورد دیگر یکی پلی بوتیلن آدیپات ترفتالات (PBAT) و دیگری نیز یک ماده زیست پایه به نام پلی اتیلن فورانوات ( PEF) بود. برای انجام آزمایش آنها مایعات شکمبه را از کشتارگاهی در اتریش گرفتند تا میکروارگانیسم‌ها را آزمایش کنند. سپس آنها این مایع را با سه نوع پلاستیک (که برخی به صورت پودر و برخی ساختار لطیف و نازک درآمده بودند) انکوباسیون کردند تا بفهمند چه میزان از پلاستیک‌ها از بین می‌روند. طبق نتایج آنها هر سه پلاستیک می‌توانند توسط میکروارگانیسم‌های معده گاو تجزیه شوند و پودرهای پلاستیکی نیز سریع‌تر از ساختار نازک پلاستیکی تجزیه می‌شوند.

همچنین دانشمندان استرالیایی کشف کرده‌اند که یک گونه کِرم می‌تواند پلی استایرن (یک پلیمر مصنوعی معطر از مونومر استایرن) را که به طور گسترده در صنعت پلاستیک استفاده می‌شود، هضم کند. محققان دپارتمان علوم زیستی مولکولی دانشگاه کوئینزلند اعلام کردند که گونه کرم "Zofobas morio" در سایه وجود آنزیمی در روده خود می‌تواند پلی استایرن مصرف کند.

در این تحقیق که از سوی دکتر کریس رینکه و  همکارانش انجام شد، کرم‌ها به مدت سه هفته از انواع مختلف محصولات تغذیه کردند، مشاهده شد که کرم‌های تغذیه شده با پلی استایرن مورد استفاده در صنعت پلاستیک زنده ماندند و در این مدت بر وزنشان اضافه شد. پس از مطالعه متاژنومیک، مشخص شد که کرم‌ها می‌توانند پلاستیک را در سایه آنزیمی که توسط باکتری‌های موجود در روده‌شان ترشح می‌شود، هضم کنند.

دانشمندان با اشاره به اینکه آنها کار خود را بر روی این آنزیم بیشتر خواهند کرد، معتقدند که کرم‌ها می‌توانند نقش کلیدی در بازیافت زباله‌های پلاستیکی داشته باشند، این تحقیق در مجله "Microbial Genomics" منتشر شده است.

انتهای پیام/.

طاهره رضاپور

زمان انتشار: سه شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۰:۴۲:۰۱

شناسه خبر: 103953

مطالب مرتبط :
۱

سلامت نان به چه چیزی بستگی دارد؛

نان‌هایی که بیماری‌زا هستند

نان عمده‌ترین غذای ما ایرانیان است که ۴۰ درصد انرژی روزانه را تأمين می‌کند، سلامت این ماده غذایی تأثیر مستقیم روی سلامت انسان دارد، در صورت عدم رعایت اصول علمی و بهداشتی در پخت نان، این ماده غذایی مهم، عامل بیماری‌هایی مانند کم خونی، کمبود کلسیم، کمبود روی ، فشارخون بالا، مشکلات گوارشی، سرطان و ... می شود.

علوم پزشکی

در بیست و هشتمین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی صورت گرفت؛

افتخارآفرینی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در حوزه تحقیقات و فناوری

در بیست و هشتمین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی،که سوم بهمن ماه ۱۴۰۱ باحضور رئیس جمهمور برگزار شد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز بخاطر کسب رتبه های برتر در بخش های مختلف جشنواره چندین لوح دریافت کرد.

تکنولوژی ایران و روسیه

چشم انداز استان قزوین برای تقویت تبادل فناوری با کشور روسیه

استان قزوین و کشور روسیه در این چند سال گذشته در زمینه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی همکاری‌های بسیاری داشته‌اند و اکنون چشم اندازی در حوزه تبادل فناوری بین آن‌ها ترسیم شده است.

صندوق حمایت از منتخبین رقابت علمی کنز

حمایت پارک فناوری پردیس؛

صندوق حمایت از منتخبین رقابت علمی کنز

مدیرکل سرمایه ‌گذاری و بومی ‌سازی فناوری پارک فناوری پردیس اعلام کرد: در صورت همکاری منتخبین رقابت علمی کنز با هر یک از شرکت ‌های عضو پارک فناوری پردیس، تسهیلات ۲ میلیارد ریالی به این منتخبین اعطا می‌ شود.

۱

نقش تناوب زراعی بر عملکرد گیاهان زراعی

یکی از مهم‌ترین ارکان دستیابی به پایداری در بوم نظام‌های زراعی افزایش تنوع زیستی است، تنوع سیستم‌های زراعی را می توان به کمک کشت مخلوط، مالچ زنده، گیاهان پوششی، کود سبز، تناوب زراعی افزایش داد.

انسان‌های روی کره زمین از ازدواج یک زوج بوجود آمده اند

مطالعه اخیر دانشمندان دانشگاه بازل سوئیس و دانشگاه راکفلر آمریکا،

انسان‌های روی کره زمین از ازدواج یک زوج بوجود آمده اند

بر اساس نتیجه مطالعات دانشمندان، ۹۰ درصد موجودات زنده امروزی، حدود دویست و پنجاه هزار سال پیش از والدین یکسانی به وجود آمده‌اند.

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب