برای رسیدن به شاه کلید تولید، باید مسیر پر پیچ و خم اقتصاد را با دانش افزایی سپری کرد و شاهد اشتغال آفرینی باشیم.
خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری در جهرم به سراغ بانوی کارآفرینی رفت که با همت والا و بهره گیری از منابع طبیعی خدادادی به کشت گیاه دارویی مورینگا پرداخت که به دلیل شرایط آب و هوایی، بازار فروش و خرید تضمینی، مورد استقبال کشاورزان جهرمی قرار گرفته و برای اولین بار فرآوری مورینگا در جهرم تولید شد.
مریم مکاریان اظهار داشت: با وجود داشتن مدرک کارشناسی برنامه ریزی، به دلیل علاقه به طب سنتی و گیاهان دارویی، بعد از ۱۶سال دوباره درسم را ادامه دادم و دورهها ی تخصصی کاربرد گیاهان دارویی و مربی طب سنتی را از دانشگاه جامع علمی کاربردی گرفتم و همچنین دوره های پرورش گیاهان دارویی در فنی و حرفهای گذراندم.

وی گفت: با علاقه ای که به پرورش گیاهان دارویی در حال انقراض داشتم؛ شروع به کار و تحقیقات علمی در این مورد سبب شد که بر روی ۴ گونه گیاه در حال انقراض کار کنم؛ که تا کنون از دو گونه نتیجه مطلوبی گرفتم.
مکاریان با توجه به اهمیت علم و فناوری در پرورش و توسعه طب سنتی و گیاهان دارویی افزود: تحقیقات سبب شد که در ابتدا با مورینگا پرگرینا که در بلوچستان رشد می کند؛ آشنا شوم و سپس با گونه هندی آن یعنی مورینگا اولیفرا آشنا شدم و با توجه به فواید بسیار زیادی که مشاهده شد تصمیم گرفتم؛ عمیق تر در این مورد تحقیق کنم.
وی ارزش درمانی مورینگارا بسیار خواند و افزود: سال۲۰۱۰از طرف جامعه علمی آمریکا به علت خواص بسیارزیاد این گیاه، به گیاه معجزه معرف شده است؛ چنان که 330 دارو از این گیاه ساخته می شود.
مکاریان، با بیان اینکه اولیفرا به عنوان مفید ترین و مغذی ترین نوع مورینگا در جهان اعلام شده؛ ادامه داد: تحقیقات علمی تایید می کند که برگ های خشک درخت مورینگا مانند یک نیروگاه غذایی سرشار از اسید آمینه های ضروری بوده که ارزش غذایی آن ۲۵۰۰ برابر چای و۲۴۲ برابر بیشتر از سیب و همچنین چربی های امگا مورد نیاز بدن را تامین می نماید و ۸ اسید آمینه بدن را یکجا دارا می باشد.

مدیرعامل شرکت تکثیر کننده گیاه معجزموارد استفاده مورینگا را در صنعت دارو، صنایع نانو، آرایشی بهداشتی، عطر سازی، صنایع غذایی و موارد استفاده شکوفه مورینگا در صنعت دارو سازی بیان کرد.
همچنین وی درمان سرماخوردگی، دیابت، معده درد، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطان و درمان سرطان ها، مقوی معده، ضد اسپاسم، ضد درد عضلانی و شیر آوری مادران شیرده از ویژگیهای دیگر استفاده از این گیاه دانست.
بانوی کارآفرین جهرمی، از دیگر موارد استفاده گیاه معجزه، می توان به پرورش زنبور در باغات مورینگا و تولید عسل با خواص دارویی بالا اشاره کرد.
مکاریان با اشاره به مشکلاتی که در بازه زمانی تحقیقاتی با آن مواجه گردیدند؛ گفت: متاسفانه بخاطر حمایت های محدود در این مسیر، تحقیقات بیشترعلمی بر روی این گیاه، در استانهای بندر عباس و کرمان وشهرهایی مثل قشم وعسلویه و رودان و... صورت گرفت .
وی اضافه کرد: نمونه گیاه کشت شده و مورد آزمایش، در محیط کشت جدید قرار می دادیم. نتیجه شگفت انگیز تطبیق این گیاه با محیط کشت، مشاهده شد. بعد از مدتی کشاورز ان به ما مراجعه می کردند و ما مراحل کاشت، داشت وبرداشت را رایگان به باغداران و کشاورزان آموزش می دهیم ونهال های ۱.۵ تا۲ ساله تحویل می دهیم وبرگها را پس از آزمایش و آنالیز میکروبی از آنها خریداری می کنیم و قرار داد خرید با آنها داریم.
این کارآفرین با تاکید بر گرما دوست بودن مورینگا و مقاوم بودن در برابر خشکی ، تصریح کرد: مورینگا درختی سریع الرشد بوده، بطوری که در سال اول طول آن به ۲.۵ الی ۳ متر می رسد. این گیاه مقاوم به کم آبی و در اغلب خاکها به غیر از خاکهای رسی سنگین، رشد می کند و در شرایط سرما ریزش برگ و قرمزی ساقه و برگ در آن دیده می شود.
وی از مهندس دور اندیش مدیرمرکز رشد و فناوری جهرم، مهندس فاضل مکاریان مدیرعامل شرکت چتر سبز صنعت باربد و مهندس مسعود روشن زاده که در این مسیر پر تلاش تیم تحقیقاتیشان را حمایت نمودند، تشکر کرد.
چالشی که مدیر عامل شرکت تکثیر کننده گیاه معجزه به آن خاطر نشان کرد: ما در سال 98برای نخستین بار دراستان فارس توانستیم در مرکزرشد و فناوری این گیاه را بومی سازی کنیم؛ اما بیش از2 سال می باشد که با مکاتبات انجام شده، از طریق شهرستان، استان و وزارتخانه بهداشت و معاونت غذا و دارو در حال پیگیرمجوز فرآوری محصولات هستیم.
مکاریان، اعضای تیم تحقیقاتی را متشکل از، 3 دکتر متخصص در گرایش اخلاق پزشکی، بیوتکنولوژی، پرورش گیاهان دارویی، مسئول آزمایشگاه، مهندسین ناظر، مدیر فروش، تامین کننده بازاریاب و انبار دار معرفی کرد.
این کارآفرین در ادامه، بیان کرد: با تمام مشکلات پیش رو برای حدود ۵۳ نفر کشاورز و تیم پاک کننده و بسته بندی گیاهان دارویی که اغلب از خانم های بی سرپرست و یا بدسرپرست می باشند؛ شغل ایجاد شد. قطعا با حمایت بیشتر این تعداد به ۱۵۰ نفر هم خواهد رسید.
وی با تاکید بر اینکه کشت گیاهان دارویی به صورت ناشناخته باقی مانده است، اظهار میکند: نشاء و فرآوردههای مورینگا علاوه بر بازارهای داخلی و برای اولین بار کشورهای ترکیه، عمان و کنیا نیز ارسال شد.

بانوی جهرمی از سرمایه ی و هزینه ی اولیه تحقیقات چنین گفت: شروع کار با مبلغ ۱۰ میلیون تومان برای خرید بذر وتحقیقات بستر کشت بود. از درآمد آموزش کشت زعفران و فروش نشاهای گیاهان دارویی دیگر، برای هزینه تحقیقات استفاده کردم. در این مسیر، دو وام از مرکز رشد، دریافت کردیم؛ ولی برای فرآوری جانبی هزینه ها، خیلی اضافه شد. شکر خدا در حال حاضر با خرید محصولات از کشاورزان، موفق به خرید برخی لوازم و یا ساخت دستگاه های مورد نیاز شدیم.
مکاریان در پایان با اشاره به وجود ظرفیتها و فرصتهای فراوان برای کشت گیاهان دارویی جهرم و ایجاد اشتغال زایی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به هدف اصلی به سرمایه و حمایت زیاد نیاز داریم و از مسئولین بزرگوار میخواهیم که در این مورد ما را یاری کنند.
گفتنی است، سطح زیر کشت گیاه مورینگا در شهرستان جهرم ۱۰ هکتار است که امسال این آمار به ۲۰ هکتار افزایش می یابد.
گزارش از زینب زمانیان
انتهای پیام /
زمان انتشار: دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۳:۵۰
شناسه خبر: 104150