به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، احمد رضا لاهیجان زاده در نشست زیستبوم گفتگو که در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان به مناسبت گرامیداشت روز جهانی حیات وحش برگزار شد، صحبتهای خود را با خبر خوش ثبت تصویر یک قلاده یوزپلنگ آسیایی در زیستگاه عباس آباد نائین آغاز کرد و ضمن تبریک به طبیعت دوستان کشور، اعلام کرد: این تصویر به تازگی با استفاده از دوربین تلهای ثبت شده است و جنسیت این یوزپلنگ نر است.
مدیرکل محیط زیست اصفهان با تاکید براین که این گونه یوزپلنگ فقط در ایران وجود دارد، گفت: تعداد باقیمانده از این گونه بسیار محدود است، عمدتا هم زیستگاه آن در توران سمنان و استانهای همجوار شمال شرقی است اما مشاهده آن در منطقه عباسآباد نایین در شرق اصفهان هم خبری بسیار خوشحال کننده است.

مدیرکل حفاظت محیطزیست استان اصفهان مشاهده این یوزپلنگ را بیانگر پایدار بودن زیستگاه عباس آباد نایین دانست و افزود: پیش از ثبت این یوزپلنگ در عباس آباد درخواست ثبت معدن داشتیم که ایستادیم و توانستیم معدن را از این منطقه حذف کنیم.
کشور ایران جزو 10 کشور برتر در تنوع حیات وحش دنیا است
دکتر لاهیجان زاده نقش دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان در مطالعات بنیادی محیط زیست کشور و استان را سازنده دانست و عنوان کرد: به واسطه تنوع اقلیمی، سواحل دریایی شمال و جنوب، مناطق کوهستانی، کویری وسه میلیون هکتار تالاب، کشور ایران جزو 10 کشور برتر در تنوع حیات وحش دنیا است و از این جهت حفاظت از گونههای زیستی اهمیتی دو چندان دارد.
مدیرکل محیط زیست اصفهان ادامه داد: استان اصفهان یکی ازاستانهای با تنوع بالا از جهت اقلیمی است و اداره کل محیط زیست استان اصفهان برای جلوگیری از پیشرفت معادن در منطقه کرکس به جهت حفظ گونههای زیست محیطی تلاشهای گستردهای انجام داده است.
لاهیجان زاده یک رکن مهم توسعه پایدار را توجه به اقلیم و محیط زیست دانست و گفت: توسعه بیرویه معادن و رفتوآمد ماشینهای سنگین در طول مناطق بکر طبیعت، باعث تخریب و تهدید جدی برای گونههای زیستی است.
محمود رضا همامی، استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان به موضوع «اهمیت حیات وحش و تنوع زیستی» بعنوان موضوع سخنرانی خود در این نشست پرداخت و گفت: بخش بزرگی از گونههای حیات وحش در جهان با خطر انقراض روبرو هستند.
ششمین انقراض کلان جهان با نرخ 100 تا 1000 برابر بزرگتر از انقراضهای قبلی
استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، اظهار کرد: تاکنون 5 دوره انقراض گونههای حیات وحش به شکل طبیعی اتفاق افتاده است؛ اما اکنون در ششمین انقراض کلان جهان با نرخ 100 تا 1000 برابر بزرگتر از انقراضهای قبلی قرار داریم که منشأ آن فعالیتهای انسان است.
همامی با بیان این که شکلگیری و تکامل گونههای حیات وحش طی میلیونها سال اتفاق میافتد، عنوان کرد: یکی از ارزشهای مهم حیات وحش، ارزش ذاتی، آن یعنی حق زندگی برای تمام موجودات است.
در شجرهنامه حیات، انسان حق زندگی بیشتری نسبت به گونههای دیگر ندارد
استاد منابع طبیعی کشوردر ادامه با تاکید براین که در شجرهنامه حیات، انسان حق زندگی بیشتری نسبت به گونههای دیگر ندارد، گفت: اما متاسفانه نگاه انسانها به طبیعت را نگاهی منفعتطلبانه است.
وی با بیان این که حفاظت از گونهها وقتی برای انسانها مهم است که منافع زیستی، انسانها در حال یا آینده به خطر بیفتد، ادامه داد، ارزش خدمات اکوسیستم طبیعت که تامین کننده غذا، پوشاک، مسکن و غیره است ، 125 تا 145 تریلیون دلار برآورد شده است.
استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، با تاکید بر اهمیت روز جهانی حفاظت از حیات وحش، گفت: برخی گونههای حیات وحش نقش مهمی در امنیت غذایی و سلامت زیستی انسانها دارد.
وی تصریح کرد: از جهت توجه به این اهمیت است که تحقیقات گستردهای برای استفاده از منابع غذایی و دارویی در دانشگاههای دنیا و ایران بر روی گیاهان و جانوران و اثرات آنها بر روی سلامت و تغذیه انسانها در حال انجام است.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندس منابع طبیعی اقتصاد کشور را متکی بر گونههای حیات وحش و منابع طبیعی دانست و افزود: منابع طبیعی پایه اقتصاد است بطوری که میتوانیم اقتصاد را یک سیستم باز در درون سیستم بسته کره زمین تلقی کنیم.
جلوگیری از انقراض گونههای زیستی یک فعالیت اقتصادی ارزشمند است
همامی با بیان این که منابع زمینی همیشگی نیست، اظهار کرد: اگر بتوانیم با مدیریت منابع محیط زیست از انقراض گونههای زیستی جلوگیری کنیم، مثل یک فعالیت اقتصادی ارزشمند است که انجام میدهیم.
گفتنی است سازمان ملل متحد با هدف افزایش توجه و آگاهیهای عمومی نسبت به گونههای گیاهی و جانوری در طبیعت جهان، سوم مارس (12 اسفند) را به عنوان «روز جهانی حیات وحش» معرفی کرده است.

انتهای پیام/
معصومه صادقی
زمان انتشار: سه شنبه ۹ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۵:۰۰
شناسه خبر: 105242