به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری تهران؛ ناحیه نوآوری دانشگاه تهران امروز ۱۰ خرداد ۱۴۰۲، همزمان با سالروز ولادت امام رضا (ع) با حضور روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کشور، علیرضا زاکانی شهردار تهران، سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران و علی اسدی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، غلامحسین حسینی نیا معاون وزیر کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش و فناوری کشور، اعضای هیئتعلمی دانشگاه، رؤسای دانشکدهها و دانشکدگان جمعی از فناوران افتتاح شد.
علی اسدی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در مراسم افتتاح ناحیه نوآوری تهران، گزارشی از عملکرد پارک ارائه داد و گفت: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران قدیمیترین، نخستین و بزرگترین پارکشهری و دانشگاهی است که در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۶۰ واحد فناور، دانشبنیان، استارتاپها و شتابدهندهها داشته و در حال حاضر نیز بیش از ۶۵۰۰ نفر فارغالتحصیل جوان و متخصص در شرکتهای دانشبنیان فعالیت میکنند و تعداد محصولات و خدماتی در سال ۱۴۰۱ ارائه شده است حدود ۱۰۵۰ عنوان است.
او با اشاره به میزان صادرات شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک خاطرنشان کرد: با وجود تحریمهای ظالمانه شرکتهای فناور و دانشبنیان مستقر در این پارک در سال گذشته حدود ۳۴۰ هزار دلار صادرات داشتهاند و میزان فروش شرکتها تیز در سال ۱۴۰۱، 5 هزار و 300 میلیارد تومان بوده است.
او افزود: بیش از ۱۵۰۰ شرکت برای عضویت و یا استقرار در پارک علم و فناوری اعلام آمادگی کردند و در سال گذشته جذب و پذیرش بیش از ۲۰۰ شرکت انجام پذیرفته است و روابطی را با مناطق آزاد تجاری تدارک دیدهایم که تا کنون با مناطق آزاد کیش، قشم، ارس و انزلی این ارتباط صورتگرفته است و امیدواریم که همافزایی بین پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و شورای توسعه سواحل مکران را رقم بخورد.
اسدی اظهار داشت: ناحیه نوآوری، شکلگیری اکوسیستم فناوری تهران، خوشهسازی فناوری، ریسک زدایی و تسهیل راهاندازی کسبوکارهای نوآورانه و ارتقای اقتصاد شهری را هدف خود قرار داده و استارتاپها، شتابدهندهها، شرکتها، متخصصان، سرمایهگذاران، دانشجویان و مردم بازیگران اصلی ناحیه نوآوری هستند.
او افزود: زندگی پایدار، سبز و هوشمند، شعار ناحیه نوآوری است و دلیل گذر از پارکهای علم و فناوری به سمت نواحی نوآوری این است که از تک مؤلفه بودن در توسعه اقتصادی به سمت چندبعدی بودن توسعه، در اقتصاد، فرهنگ و اجتماع گام برداریم.
علی اسدی با اشاره به ویژگیهای ناحیه نوآوری تهران افزود: افزایش و ارتقای کمیت و کیفیت تحقیق و نوآوری دانشگاهی، ایجاد همافزایی شرکتهای دانشبنیان، امکان توسعه اقتصاد شهری، ایجاد مکانهایی با پتانسیلهای کارآفرینی و نوآورانه و ایجاد بستر لازم جهت رشد تیمها و شرکتها با کمترین حمایت دولتی را از جمله ویژگیهای این ناحیه است.
او ادامه داد: ناحیه نوآوری تهران مساحتی بیش از ۷۰۰ هکتار را در اختیار داشته و این موضوع امکان گسترش فضای کسبوکار، ایجاد اکوسیستم فناوری و نوآوری باز، امکان استقرار شرکتهای دانشبنیان و شتابدهندهها را فراهم میکند، در حال حاضر نیز در ناحیه نوآوری شهر دانش، ۶۰۰ شرکت دانشبنیان قرار دارند و پتانسیل اشتغال حدود ۱۸ هزار نیروی دانشآموخته را فراهم است.
افتتاح ناحیه نوآوری تهران نقطه عطف در الگوسازی شراکتی بین نهادهای مختلف؛
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری؛ سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در آیین افتتاحیه ناحیه نوآوری بیان کرد: امروز نقطه عطفی در الگوسازی شراکتی بین نهادهای مختلف محسوب میشود که نهادهای چهارگانه که معاونت علمی وزارت علوم و شهرداری تهران و دانشگاه تهران این تفاهم را اجرایی خواهند کرد هر کدام هدفهایی را دنبال میکنند.
او افزود: هدف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری این است که برای توسعه فناوری، جامعه هدف خود را بهدرستی انتخاب کند و منابعش را بهگونهای تخصیص بدهد که بهترین بهرهبرداریها را داشته و از حاصل این منابع بهصورت همافزا و سینرژیک تعامل ایجاد شود و ما شاهد یک ارزشافزوده بالا باشیم. وزارت علوم نیز با تولید علم نافع باید در جهت قرارگیری علم در خدمت جامعه گام بردارد و دانشگاهها هم باید برای حل مسائل ورود پیدا کنند؛ چراکه مسائل تنها در صورت نهادسازی حل میشوند.
او با اشاره به شعار دانشگاه که کارآفرینی و مسئولیتپذیری است ادامه داد: دانشگاه تهران بهعنوان نماد آموزش عالی کشور باید در جامعه اثرگذار باشد و ما زمانی کار خود را درست انجام میدهیم که مردم طعم شیرین علم را بچشند.
سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران بیان کرد: بنا داریم تا این ناحیه را از منطقه ۶ گسترش داده و تا میدان بهمن تیز امتداد دهیم و از مسئولان شهری خواهشمندیم در این زمینه همچون گذشته ما را همراهی کنند و در این میان ناحیه نوآوری دانشگاه تهران تلاش دارد در توسعه محلی و رفاه مردم گام بردارد.
تحول فناورانه در دستور کار شهرداری؛
علیرضا زاکانی شهردار تهران در آیین این مراسم گفت: پایتخت نماد کارآمدی هم بهحساب میآید و ازاینرو فراز و نشیبهای آن بهسرعت مورد تجزیهوتحلیل قرار میگیرد.
او افزود: تهران با نظام مسائل روبرو است و مدیریت شهری دچار مشکلات متعددی است که راهحل گشایش این مسائل علم و عالم است و برای این که بتوانیم مسائل را حل کنیم، به مشارکت نیاز داریم و تهران بیشترین ظرفیت علمی، استاد و دانشجو در کشور را دارد و میتوان از این ظرفیت بیشترین بهره را در جهت خدماتدهی بهتر به شهروندان برد.
زاکانی ادامه داد: تحول ناظر به مدیریت شهری، تحول کالبد شهر، تحول فناورانه و شهروندان و زیست شهری چهار تحولی است که شهرداری در دستور کار خود داده است و ما از ابتدا نیز تلاش داشتیم تا پارک ولایت را بهعنوان پارک علم و فناوری تهران در نظر بگیریم و با اختصاص ۲۰۰ هکتار فضای شهرکی، زمینه را برای حضور همه افرادی که در حوزه فناوری و نوآوری فعالیت دارند، اعم از فعالین دانشگاهی و حتی غیردانشگاهی مهیا کنیم. کارخانه سیمان ری یا فضای ۵ هکتاری جنب خیابان پیروزی نیز برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
ناحیه نوآوری، سرمایهای نمادین برای شهر تهران
محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم افتتاح ناحیه نوآوری تهران با اشاره به نماد آموزش عالی بودن گفت: دانشگاه تهران پرچمدار علم و فناوری کشور است و باید در عرصههای علم و فناوری، سردمدار باشد و راهاندازی این ناحیه اقدامی مناسب است، ما نیز نهایت همکاری را در بخشهای مربوط خواهیم داشت.
او اقدام دانشگاه تهران را مرزشکنی عنوان کرد و افزود: حضور و سکونت عالمان و دانشگاهیان، فناوران و نوآوران در هر ناحیه ارزش آن را افزایش داده و به یک سرمایه نمادین تبدیل میشوند، این اقدام دانشگاه تهران بخشی از شهر را به سرمایه نمادین برای شهر تهران تبدیل میکند.از این حرکت دانشگاههای دیگر نیز میتوانند الگوبرداری کنند.
ناحیه نوآوری تهران اتصالدهنده بین صنعت و دانشگاه؛
روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در مراسم افتتاحیه این ناحیه نوآوری گفت: در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان آمادگی کامل داریم تا زیرساختها و امکانات لازم را در اختیار فعالان زیستبوم فناوری و نوآوری قرار داده و از تمام ظرفیتها برای به ثمر نشستن این ناحیه نوآوری استفاده میکنیم.
او ادامه داد: هر ناحیه نوآوری متناسب با ویژگیهای جغرافیایی و اجتماعی هر منطقه، دارای خصوصیات منحصربهفردی است و مأموریتها و فعالیتهای محتوایی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران باید متناسب با فضای آن تعریف شود؛ چراکه دانشگاه تهران، در علومانسانی و اجتماعی از ظرفیت بالایی برخوردار است و باید به نوآوریهای اجتماعی و فرهنگی، توجه جدی داشته باشد.
دهقانی بیان کرد: تفاوت بخش دولتی و خصوصی این است که بخش دولتی ابتدا زیرساختها را ایجاد میکند و بعد به این موضوع میاندیشد که میخواهد چه کاری انجام دهد، درحالیکه بخش خصوصی، اینگونه نیست و ابتدا هدف و نیازها را مشخص کرده و سپس نسبت به ایجاد زیرساخت و تخصیص امکانات اقدام میکند؛ بنابراین فعالان بخش خصوصی، استادان و دانشگاهیان و صاحبان شرکتهای دانشبنیان، فناور و خلاقی که از دل دانشگاه برآمدهاند و زیستبوم این ناحیه را میشناسند، میتوانند محتوای این ناحیه نوآوری را شکل بدهند و باید زیرساختها و امکانات لازم را در اختیار مردم قرار دهیم تا هوشمندانه به خلق ارزشافزوده بپردازند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان افزود: نواحی نوآوری میتوانند نقش اتصالدهنده بین صنعت و دانشگاه را ایفا کنند؛ اتصال صنعت به دانشگاه مستقیم اتفاق نمیافتد؛ چراکه دانشگاه جنسی نرم و محتوایی دارد درحالیکه صنعت زمخت است و از جنس سختافزار، بازار و کسبوکار است. اتصال این دو به یکدیگر نیازمند حلقهای واسط است که ناحیه نوآوری میتواند این نقش را داشته باشد.
او اظهار کرد: دانشبنیانها عموماً تولیدات سبز و پاک دارند و برای دانشبنیانی که محصول باکیفیت تولید میکند، استقرار در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از تهران سخت است و باتوجهبه زیرساختها و فضاهای متعددی که شهرداری تهران در اختیار دارد، میتواند مناطقی در نزدیک تهران برای شرکتهای دانشبنیان و فناور تعریف کند.
در پایان مراسم، تفاهمنامه همکاری چهارجانبه بین دانشگاه تهران، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، وزارت علوم و شهرداری تهران، در جهت افتتاح ناحیه نوآوری دانشگاه تهران امضا شد و از ماکت سه بعدی ناحیه نیز رونمایی گشت.