«تب کریمه کنگو بیخ گوش جهرم»؛ این عنوان باعث شد که خبرنگار علم و فناوری در جهرم به سرآغ دکتر محمدجعفر محبی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم برود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم بیان کرد: بیماری تب کریمه کنگو یکی از تبهای خونریزی دهنده ویروسی میباشد که توسط ویروسهای گروه نایرو ( نایرو ویروس ) ایجاد میشود.
دکترمحبی تاریخچه این ویروس را در سال ۱۹۴۲ عنوان کرد و گفت: اولین مورد در کریمه اتفاق افتاد؛ بعد از آن یک اپیدمی در سال ۱۹۴۴ دویست نفر ازسربازان کریمه را مبتلا کرد. در سال ۱۹۵۶ در کنگو این بیماری شیوع یافت و در سال ۱۹۶۹ این بیماری شناخته شد.
وی اذعان داشت: اولین بار، جرجانی پزشک ایرانی در کتاب گنجینه خوارزمشاه این بیماری را شرح داده است.
دکتر محبی علائم درگیری این بیماری را چنین بیان کرد: یک بیماری تب دار حاد ویروسی میباشد که موجب طغیانهای شدید میگردد و تا ۴۰ درصد موجب مرگ و میر میشود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم به تاریخچه شیوع ویروس (CCHF) در ایران اشاره کرد: تا سال ۱۳۷۸ موردی ثبت نشده است؛ ولی در سال ۱۳۷۹ تعداد ۸۲ مورد مشکوک از ایران گزارش شد که ۲۳مورد مثبت قطعی و از این تعداد ۶ نفر فوتی گزارش شد.
وی اظهار کرد: پس از بستری موارد مشکوک و ارسال گزارش از بیمارستانها، ما نمونهگیری انجام میدهیم و در صورت مثبت شدن بیماری مراحل درمان آغا خواهد شد.
دکتر محبی اولین مورد بیماری را درشهرستان جهرم در سال ۸۷ بیان کرد و افزود: در آن سال ما مواردی از بیماری تب کریمه کنگو داشتیم که از منطقه بنارویه لارستان مبتلا شده بودند و در بیمارستان پیمانیه بستری گردیدند. یک خانم خانه دار که بر اثر این بیماری فوت کرد؛ پرستاری که از بیمار مراقبت میکرد نیز مبتلا که خوشبختانه بهبود یافت.
معاون بهداشت دانشگاه جهرم خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۸۷ تاسال ۱۴۰۱ مورد مثبت نداشتیم؛ ولی امسال یک مورد مثبت در بیمارستان سیدالشهدا گزارش شد که از زرین دشت مراجعه کرده بود. خانم ۳۶ ساله که متأسفانه به علت دیر مراجعه کردن بر اثر خونریزی درگذشت.
وی به روش انتقال این ویروس اشاره کرد و گفت: ویروس تب کریمه کنگو از طریق کنه منتقل میگردد؛ همچنین انتقال آن از طریق تماس با لاشه حیوان از طریق ذبح غیر بهداشتی، تماس با خون و ترشحات حیوان آلوده و تماس با گوشت تازه دام آلوده منتقل میگردد.
دکتر محبی فصل شیوع و افزایش این بیماری را در فصل بهار و تابستان به علت تولیدمثل کنهها بیان کرد.
وی از مردم خواست تا برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری از مصرف جگر خام ونیم پخت خودداری کنند و تأکید کرد: ویروس در شرایط معمولی به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت در لاشه زنده میماند در خون جگر در ۴۰ درجه سانتیگراد حداقل تا ۱۰ روز زنده است.
معاون بهداشت دانشگاه جهرم با بیان اینکه ذبح دام باید در کشتارگاه انجام شود، تصریح کرد: جلوگیری از کشتار دامها در مغازهها و یا در خیابان به علت تماس مردم با لاشه در کنترل و پیشگیری این بیماری قطعاً مؤثرخواهد بود.
دکتر محبی توجه به بهسازی کشتارگاه و داشتن بخش پیش سرد در کشتارگاه را عامل بسیار مهم جهت پیشگیری این بیماری خواند و افزود: با این فرآیند، گوشتها بلافاصله بعد از ذبح در اختیار مردم قرار نمیگیرد و حداقل ۲۴ ساعت بعد، به مردم عرضه گردد تا در صورت الوده بودن دام به ویروس با توجه به قرار گرفتن در پیش سرد کشتارگاه این ویروس از بین برود.
گفت وگو از زینب زمانیان
انتهای پیام /
زمان انتشار: سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۵:۳۴
شناسه خبر: 107058