به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان؛ اولین دستگاه ایمن گذاشتن و برداشتن لنزهای چشمی تحت عنوان لنزپک، در حوزه علم پزشکی، مختص شاخه چشم پزشکی و اپتومتری توسط محققان گروه لنزپک برای اولین بار در جهان اختراع شد.
مهران احمدی مخترع این دستگاه در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری، با بیان این که افزایش روزافزون استفاده از لنزهای طبی و زیبایی و مزایای استفاده از این گونه لنزها در بسیاری از جوامع و بخصوص در ایران موضوعی غیرقابل انکار است و در همین حال تماس دستی با این ابزار و نبود دستگاهی ایمن، جامعه مصرف کنندگان را در معرض انواع عفونت ها و زخمهای سطح اسکلرا چشم قرار داده است، گفت: اختراع لنزپک با تلفیقی از علم مکانیک و موادشناسی انجام گرفت، و با طراحی ارگونومی و کپی برداری از طرح انگشت شصت و اشاره کاربری آن به حداکثر رسانده شد، به طوری که مصرف کننده را محسوس کرده و باعث می شود که عملیات گذاشتن لنز به درون چشم و برداشتن آن را به راحتی بدون لرزیدن دست و در نهایت کنترل انجام دهد.
احمدی ادامه داد: در اختراع این ابزار استفاده از مواد اولیه با گریدهای مدیکال و اضافه کردن کاتالیزگرهای بهداشتی در حین تولید باعث ایجاد چسبندگی و نیروی دوقطبی می شود، با این تکنیک لنز به دستگاه جذب شده و در هنگام انتقال آن به چشم تحت هیچ شرایطی از دستگاه جدا نخواهد شد.
وی افزود: استفاده از گرانولهای مخصوص و با کاربری پزشکی و اضافه کردن کاتالیزگرهای در حین تولید با گریدهای مدیکال توانسته مقاومت نیروی کششی و سختی مواد را نیز به درجهای برساند تا نه تنها به لنز و چشم هیچگونه آسیبی نرسد، بلکه با جذب هر چه بهتر لنز مصرفکنندگان را در استفاده سریعتر و راحتتر لنز کمک کند.
احمدی تاکید کرد: به دلیل حساسیت چشم افراد نه تنها استفاده از گریدهای مدیکال مواد حائز اهمیت میباشد عدم اضافه کردن هر گونه پیگمنت و مواد رنگی به خاطر ایجاد واکنشهای شیمیایی از دستور کار این مجموعه خارج گردید تا هر گونه عاملی که ایجاد حساسیت نماید اجازهی بروز مشکل نداشته باشد.
وی یادآور شد: این ابزار طوری طراحی و ساخته شده است که علاوه بر به حداقل رساندن میزان انتقال آلودگی و جلوگیری از عفونتهای چشمی، بعد از شستشو نیازی به خشک کردن نخواهد داشت و مشکلاتی از قبیل جذب پُرز حوله و دستمال را ندارد و طیف گستردهای از مصرفکنندگان را که از انتقال پُرز به چشم آسیب دیده اند را از نگرانی نجات می دهد.
بسته بندی لنزپک
احمدی گفت: بسته بندی این ابزار نیز منحصر بفرد بوده و به دلیل عدم تماس آن با محیط بیرونی، دستگاه در معرض آلودگی قرار نمیگیرد و نسبت به دست انسان عاری از هر گونه میکروب و آلودگی میباشد. در واقع این بستهبندی طوری طراحی شد تا در هنگام استفاده هیچ یک از قسمتهای دستگاه بر روی سطحی غیر از جعبه دستگاه قرار نگیرد. بنابراین در هنگام استفاده نیاز حداقلی به شستشو و همچنین میکروب زدایی توسط محلولهای لنز داشته، و با حداقل انتقال آلودگی به چشم باعث ایجاد اطمینان خاطر مصرف کنندگان هم میشود.
طریقه ی استفاده از دستگاه
این مخترع کشورمان اظهار داشت: دستگاه لنزپک به دو قسمت قاشقک و دستگاه گذاشتن و برداشتن تقسیم می شود که قسمت قاشقک داخل گودی لنز رفته و با جذب ان به خود، آن را به قسمت لنزگذار دستگاه انتقال می دهد، و بعد مصرف کننده با تکان دادن دستگاه و جدا شدن مایع لنز، لنز را از دستگاه به چشم خود انتقال می دهد، همچنین مصرف کننده از قسمت لنزبردار دستگاه کمک گرفته و لنز را از چشم خود خارج می کند.
بیان اهمیت و مزایای دستگاه با تاکید بر معایب استفاده از لنز با دست
احمدی در ادامه به منظور تصریح مزایای استفاده از لنزپک، مشکلات و معایب استفاده از لنز با دست را برشمرد و گفت: آسیب به لنز و لبپر شدن لنزها و از آن مهمتر ایجاد خراش و صدمات به سطح چشم توسط ناخنهای بلند افراد مصرفکننده اتفاق می افتد و طول عمر لنزها را به حداقل رسانیده و هزینههای خرید مجدد لنز را به مصرفکنندگان تحمیل میکند.
وی ادامه داد: اکثر افراد مصرفکننده در هنگام برداشتن لنز از محفظهی لنز و گذاشتن آن روی انگشت اشاره و انتقال آن روی چشم دچار مشکل میباشند، چرا که هنگام انتقال لنز، لنز از روی انگشت آنها افتاده و آلوده میشود و نیاز به شستشوی مجدد و صرف وقت بالایی هم دارند.
احمدی در تصریح میزان انتقال آلودگی و عفونتهای چشمی، اظهار داشت: قبل از توضیح در این خصوص، لازم است میزان آلودگی و باکتریهای اجسام مختلف را با کاسه توالت مقایسه کنیم تا به اهمیت آن پی ببریم و ادامه داد: اکثر مصرف کنندگان لنز با گوشی های هوشمند سروکار داشته و این گوشی ها میتواند 10 برابر بیشتر از یک کاسه توالت با باکتری (از جمله استافیلوکوکوس )پوشیده شده باشد. همچنین یک مطالعه تا 600 واحد استافیلوکوکوس در سطح تبلت را ردیابی کرده در حالی که این میزان برای کاسه توالت تنها 20 واحد بوده است. همچنین اسکناسها میتوانند با 200 هزار باکتری پوشیده باشند. صفحه کلید کامپیوتر 5، شیر آب 21، اسفنج 40، و کلید چراغ برق 200 برابر آلوده تر از کاسه توالت هستند. فرمان اتومبیل، دکمه آسانسور و منوی رستوران نیز از همین قبیل هستند.
.jpg)
وی اضافه کرد: صفحه کلید دستگاه خودپرداز نیز به طور میانگین حاوی 1200 میکروب است و در نتیجه هنگامی که رمز عبور را وارد میکنید تقریباً با 5000 میکروب برخورد خواهید داشت.
احمدی تاکید کرد: باکتری نیازمند عنصر، ماده آلی، گرما و رطوبت برای رشد میباشد و این سه عنصر در تمام حولهها به دلیل وجود سلولهای مرده پوست در حوله و رطوبت و گرما موجود می باشد. اکثر افراد بعد از شستشو دست های خود از حوله یا دستمال کاغذی را برای خشک کردن استفاده کرده و همین امر به دلیل عدم آگاهی یا به دلیل عدم صبر باعث دوباره آلوده شدن دست شده و پُرزهای ریز حوله و دستمال به انگشت چسبیده و در هنگام گذاشتن لنز به چشم انتقال پیدا میکند که در اکثر موارد باعث سوزش چشم و آبریزش شده و بعد از قرمزی چشم مصرفکننده مجبور به خروج لنز از چشم خود میشود.
به گفته احمدی، گاهاً مشاهده میشود که افراد در شرایط خاصی نیاز به تعویض و استفاده از لنز پیدا میکنند و در آن لحظه دسترسی به آب و شستشوی دستان برایشان مقدور نمیباشد و مجبور به استفاده از لنز با دستهای آلوده شده و سلامت چشم خود را به خطر میاندازند و باعث ایجاد عفونت و صدمات جبرانناپذیری برای چشم خود میشوند.
این مخترع خاطرنشان کرد: همه و همه اجسام مختلفی هستند که تمامی ما با آنها سر و کار داریم و به ناچار دستهایمان در معرض آلودگی و میکروب قرار میگیرند و مستعد و منتقل کننده آلودگی به شمار میآید. سوال اینجاست که برای پاگیزگی و عاری کردن دستان چه میزان نیاز به استفاده زیاد از آب و مایع شستشودهنده و صرف وقت میباشد و چه میزان از افراد قبل از استفاده از لنز احتیاط لازم در ضدعفونی کردن دستان خود را میکنند و موفق به از بین بردن آلودگیهای سطح دست خود میشوند.
احمدی در پایان گفت: ایده برای پیگیری و ساخت اولین دستگاه ایمن گذاشتن و برداشتن لنزهای چشمی، چیزی نبود جز آسیبی که استفاده از لنز آرایشی برای یکی از اقوام ایجاد کرد، و در حال حاضر این دستاورد مورد توجه و استقبال خوب چشم پزشکان و اپتومتریست ها و مصرف کنندگان لنزهای طبی و زیبایی قرار گرفته است و با همکاری چند تیم دیگر باعث تعداد زیادی اشتغالزایی به صورت مستقیم و غیر مستقیم شده و چنانچه با حمایت مسئولین همراه شود علاوه بر برآورده کردن نیازهای داخلی، انتظار می رود عرضه آن در بازارهای خارجی مورد توجه قرار گیرد و ارزآوری خوبی هم داشته باشد. البته این محصول مدیون حمایتهای علمی و عملی اپتومتريست محمد كياني متخصص بينايي سنجي می باشد.
انتهای پیام/
معصومه صادقی
زمان انتشار: دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۰:۱۸:۰۰
شناسه خبر: 36470