به گزارش خبرگزای علم و فناوری از یزد؛ درج خبر"فقط در کشورهای جهان سوم برای تراریخته ها سر و دست می شکنند/ نان برخی در حمایت از محصولات تراریخته است" واکنش مدیر گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد را در پی داشت.
خبرگزاری علم و فناوری با توجه به رسالت خود که روشنگری و شفاف سازی فضای علمی کشور است بندهای جوابیه دکتر حاجی محمدی مدیر گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد را بنا ب درخواست وی منتشر می کند.
متن جوابیه به شرح زیر است:
1- اینجانب دارای مدرک دکتری حرفه ای دامپزشکی از دانشگاه ارومیه و دکتری تخصصی بهداشت و کنترل موادغذایی و نیز فوق دکتری سم شناسی مواد غذایی از دانشگاه تهران (به عنوان با سابقه ترین و معتبرترین دانشگاه کشور) هستم. اما مصاحبه شونده محترم خبر مزبور، فقط به مدرک دکتری دامپزشکی بنده اشاره کرده اند و تلویحاً اینجانب را فاقد شایستگی علمی جهت تدوین گزارشی پیرامون محصولات تراریخته دانسته اند. در این باب، ذکر یک مثال (البته بطور فرضی) خالی از فایده نیست. فرض شود یک عضو محترم هیات علمی دانشگاه دارای مدرک کارشناسی پرستاری و همچنین دارای مدرک دکتری تخصصی رشته تغذیه باشد و گزارشی در یکی از حیطه های علم تغذیه منتشر نمایند؛ در چنین حالتی، آیا می توان نقد کرد که چرا یک پرستار در مورد علم تغذیه اظهار نظر کرده است؟ در این مثال فرضی، آیا می توان با تاکید صرف بر رشته پرستاری و اجتناب عامدانه از ذکر مدرک دکتری تخصصی آن فرد محترم در رشته تغذیه، صلاحیت علمی ایشان را برای اظهار نظر در علم تغذیه زیر سوال برد؟
شايان ذكر است كه يكي ديگر از نويسندگان گزارش، خانم دكتر گيلدا اسلامي بوده كه داراي مدرك كارشناسي علوم آزمايشگاهي و دكتري تخصصي انگل شناسي-با گرايش مولكولي هستند. ارتباط علوم آزمايشگاهي و علوم مولكولي با آزمايشات مرتبط با فراورده هاي تراريخته كه توليد و شناسایی آنها بر مبناي آناليز آزمايشگاهي و مولکولی است، واضح و مبرهن است. لذا تاكيد مي شود بر خلاف پيش داوري مصاحبه شونده محترم مزبور، شأن حضور خانم دکتر گیلدا اسلامی در تيم نويسندگان گزارش مزبور، نه دانش ايشان در رشته انگل شناسي بلكه دانش ايشان در علوم آزمايشگاهي و به ويژه علوم مولكولي است. بطوريكه ايشان طي حدود يك دهه اخير به طور تخصصي در حيطه علوم مولكولي به فعاليت پرداخته و حضور موثر ايشان در كسوت استاد راهنما و استاد مشاور در بيش از 30 پايان نامه در رشته هاي تحصیلی مرتبط با علوم مولکولی از جمله رشته ژنتيك، شاهدي بر اين مدعاست. همچنين خانم دكتر هنگامه زندي يكي ديگر از نويسندگان گزارش بوده كه داراي مدرك دكتري حرفه اي دامپزشكي و دكتري تخصصي ميكروب شناسي باليني هستند. در گزارش منتشر شده توسط اين تيم، در مواردی به آناليزهاي ميكروبي و بررسي آزمايشات مرتبط با فرضيه تغيير فلور باكتريايي روده حيوانات آزمايشگاهي پرداخته شده است و طبيعتا در چنین مواردی همكاري يك ميكروبيولوژيست متخصص به منظور تفسير دقيقتر يافته هاي آناليز ميكروبي گروه هاي مصرف كننده برنج تراريخته ضرورت دارد.
2- گزارش تهیه شده توسط دانشگاه علوم پزشکی یزد در خصوص برنج تراریخته، سه نویسنده داشته است. اما در متن خبر اشاره شده که نویسندگان، دو نفر بوده اند. شایان ذکر است نویسندگان این گزارش به ترتیب دکتر بهادر حاجی محمدی، دکتر گیلدا اسلامی و دکتر هنگامه زندی بوده اند.
3- اشاره شده است که طبق نظر "بالادستی هایش" گزارش تهیه کرده اند و " برخی سینه چاکان در دفاع از محصولات تراریخته از این طریق ارتزاق می کنند". این عبارات، توهین آشکاری به اینجانب و سایر نویسندگان گزارش تهیه شده توسط دانشگاه علوم پزشکی یزد است. چرا که کلیه این افراد همگی از اعضای هیات علمی این دانشگاه و محققین مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذا هستند. این اساتید خالصانه در راه افزایش سطح سلامت جامعه و گسترش علم و پژوهش به فعالیت می پردازد و تنها رسالت حقیقی آنها ارتقای علوم پزشکی و سلامت مردم است. انتظار می رفت در این متن خبری که توسط خبرگزاری علم و فناوری استان یزد منتشر شد، صرفا مباحث علمی پیرامون محصولات تراریخته مورد نقد و تحلیل قرار می گرفت؛ زیرا نشر اکاذیب و تهمت به دیگران، در محافل علمی محلی از اعراب نداشته و به هیچ وجه قابل پذیرش جامعه دانشگاهیان نیست.
4- اینجانب به عنوان مدیر گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، سرپرست مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذا، سرپرست رشته کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دانش آموخته دکتری تخصصی بهداشت و کنترل موادغذایی و فوق دکتری سم شناسی مواد غذایی تأکید می کنم اظهار نظر در مورد سلامت یک محصول غذایی در اولویت های تحقیقاتی رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی قرار دارد و لذا شایسته بود قبل از انتشار این خبر در آن خبرگزاری محترم، نظر متخصصان این رشته نیز پرسیده می شد.
5- در متن خبر منتشر شده توسط آن خبرگزاری محترم، عبارت " کدام دانشمند؟!" در مورد نویسندگان گزارش بکار رفته است و به وضوح نگرش تمسخرآمیز و تحقیر آمیز را تداعی می کند. در اینباره باید تاکید شود که اینجانب و سایر نویسندگان گزارش مورد بحث، به عنوان اعضای هیات دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، خود را قطره ای کوچک در دریای بیکران علم و دانش بشری دانسته و با افتخار به معلمی و تحقیق در عرصه علوم پزشکی اشتغال داریم. اینجانبان بر اساس آموزه های اخلاقی و اسلامی و به تأسی از بزرگان این حوزه، معتقدیم اساتید دانشگاه باید فروتنانه و خالصانه به کسب و توسعه علم و دانش بپردازند و از بیان عبارات تمسخرآمیز و تحقیر آمیز نسبت به دیگران پرهیز کنند. لذا تاکید می شود ذکر علامت سوال ( ؟ ) و علامت تعجب ( ! ) بعد از کلمه "دانشمند" در باب توصیف نویسندگان این گزارش، خارج از عرف دانشگاهی و نیز موازین دینی و شرعی است.
6- فارغ از محتوای 5 بندی که اشاره شد (و البته بنا بر موازین عرفی، اخلاقی و قانونی حاکم بر کشور بر انتشار آنها در قالب یک اصلاحیه و در اسرع وقت در ذیل خبر قبلی مورد بحث در سایت آن خبرگزاری محترم اصرار موکد دارم)، جانب انصاف حکم می کند که مطلبی را عرض نمایم و تقاضا می کنم این بند نیز همراه با سایر بندی های قبلی حتما در اصلاحیه درج شود. مصاحبه شونده محترم خبر منتشر شده در آن خبرگزاری، در متن خبر به صورت تلویحی اشاره کرده بودند که ارائه نظریات متقن و جامع علمی در خصوص ایمنی محصولات تراریخته نیازمند تداوم انجام تحقیقات است. در اینجا لازم است اینجانب و سایر همکارانم ضمن تایید و تصدیق این نظر صحیح و اندیشمندانه مصاحبه شونده محترم خبر مزبور، آمادگی خود را برای انجام تحقیقات با همراهی و مشارکت مستقیم آن استاد محترم اعلام کنیم. بی تردید هدف مشترک اینجانبان، آن استاد معزز و سایر پژوهشگران محترم کشور، اعتلای سطح سلامت ایران اسلامی است. لذا برای نیل به این هدف متعالی، دست یاری و کمک به سوی مصاحبه شونده محترم خبر مورد اشاره دراز می کنیم تا انشالله بتوانیم در فضایی به دور از هیاهو و هیجانات بطور مشترک با ایشان به امر تحقیق بپردازیم. چرا که بی تردید، همکاری علمی مشترک صاحبان نظر و پژوهشگران چه بنده حقیر و چه مصاحبه شونده محترم آن خبر، اتفاق خجسته و مبارکی است و به فضل پروردگار به صلاح جامعه و مردم عزیزمان خواهد بود. بنابراین، در صورت تمایل آن استاد محترم، در آینده نزدیک صمیمانه و با اشتیاق به استقبال انجام پژوهش های مشترک با حضور ایشان و حتی سایر محققان علاقمند در اقصی نقاط کشور خواهیم شتافت.
انتهای پیام/
زمان انتشار: شنبه ۱ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۷:۵۰
شناسه خبر: 36850