مسئول مرکز رشد شهید منصور عابدی یزد در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری از یزد گفت: چند سالی است که از شکل های مختلفی از انرژی رایگان(free energy) در سایت ها صحبت می شود. بعضی از این سیستم ها با نیروی مغناطیسی و برخی با نیروی جاذبه کار می کنند و ادعای مشترک همه این مکانیزم ها این است که می توانند بدون مصرف سوخت یا استفاده از سایر منابع انرژی به انرژی رایگان برسند و می توانند از آن برق تولید کنند.
دکتر محمد آخوندزاده افزود: متاسفانه ادعای سازندگان چنین دستگاه هایی حتی در بعضی از سایت های مطرح پوشش خبری داده می شود و بعضی سازمان های حمایتی برای ساخت این دستگاهها به مدعیان کمک مالی پرداخت می کنند. اما با وجود همه این ادعاها از نظر علمی ساخت چنین دستگاهی محال است و برای کسانی که آشنایی مختصری با علم فیزیک داشته باشند روشن است که ادعای تولید انرژی رایگان به این شکل، دروغی بزرگ است.
تعارض با قانون پایستگی انرژی
وی بیان داشت: قانون پایستگی انرژی یکی از مهمترین قوانین فیزیک است. این قانون بیان می کند که ساخت چنین دستگاه هایی از نظر علمی محال است. قانون پایستگی انرژی به زبان ساده این است که انرژی نه خود به خود به وجود می آید و نه از بین می رود بلکه از شکلی به شکل دیگر تبدیل می شود.مثلا در باتری انرژی شیمیایی به الکتریکی تبدیل می شود یا در سقوط یک جسم از ارتفاع، انرژی پتانسیل به جنبشی تبدیل می شود.البته این قانون شرایطی دارد مثلا اینکه باید سیستم منزوی باشد، تبدیل جرم به انرژی رخ ندهد و ... که برای اینکه بحث پیچیده نشود به آنها نمی پردازیم.
آخوندزاده اظهار کرد: قانون پایستگی انرژی بیان می کند که اگر سیستمی داشته باشیم که خروجی آن انرژی الکتریکی یا سایر شکل های انرژی هست، حتما باید یک انرژی هم وارد آن شده باشد مثلا سوخت(انرژی شیمیایی)، انرژی خورشیدی، انرژی هسته ای و ... .خلاصه اینکه این که بگویند یک سیستم از هیچ برق تولید می کند امکان پذیر نیست.
تعادل گشتاور و شتاب زاویه ای
وی ادامه داد: برخی مدعی می شوند که هر قانونی در علم ممکن است نقض شود و از کجا معلوم که این مورد، مصداق نقض قانون پایستگی نباشد؟ برای پاسخ به این سوال نمونه سیستم گوی و صفحه دایره ای را بررسی می کنیم. گفته می شود که در این سیستم، زمانی که گوی ها به سمت پایین حرکت می کنند فاصله زیادی تا مرکز دایره(تکیه گاه) دارند و وزن آنها، گشتاور بیشتری به سیستم وارد می کند و زمانی که گوی ها به سمت بالا می روند، فاصله آنها تا تکیه گاه کمتر است و گشتاور منفی کمتری وارد می کنند. –جهت حرکت که پادساعتگرد است مثبت در نظر گرفته شده است- پس همیشه برآیند گشتاور گوی ها در جهت مثبت بیشتر است و در نتیجه دستگاه در جهت پادساعتگرد شتاب زاویهای می گیرد و می توان آن را به یک ژنراتور وصل کرد و از آن برق تولید کرد.
آخوندزاده افزود: این استدلال در ظاهر درست به نظر می رسد. اما اگر دقیقتر مسئله بررسی شود، نادرستی این استدلال مشخص میشود. برای روشن شدن مطلب، فیلم مربوط به این مکانیزم را پخش کنید و از چند حالت مختلف از گوی ها عکس بگیرید. اگر در عکس ها دقیق نگاه کنید می بینید در بخشی از حرکت، تعداد گوی هایی که سمت راست تکیه گاه قرار دارند بیشتر از گوی های سمت چپ است و اگرچه این گوی ها فاصله کمتری تا تکیه گاه دارند ولی چون تعداد آنها بیشتر است، گشتاوری که در خلاف جهت حرکت سیستم وارد می کنند بیشتر از گشتاور گوی های سمت چپ است و این باعث می شود در این لحظه سیستم شتاب زاویه ای منفی بگیرد و سرعت زاویه ای آن در این لحظه کم شود.
.jpg)
مسئول مرکز رشد شهید منصور عابدی اعلام کرد: اگر می خواهید این مطلب را دقیق تر بررسی کنید در هر عکس، مختصات گوی ها را استخراج کنید. برای این کار می توانید از نرم افزار GetData Graph Digitizer استفاده کنید. با این نرم افزار طول و عرض(x,y) هرکدام از گوی ها را می توانید به دست آورید. سپس طول میانگین و عرض میانگین گوی ها را حساب کنید. اگر این محاسبات را انجام دهید، می بینید که در زمان زیادی از چرخش، x میانگین بزرگتر از صفر است و این یعنی برآیند گشتاور نیروهای وزن آنها در جهت منفی است و نه تنها به زیاد شدن سرعت سیستم کمک نمی کند بلکه و عملا باعث کم شدن سرعت زاویه سیستم و شتاب زاویه ای منفی می شود.
وی عنوان کرد: برای فهم بهتر این مطلب در عکس های مختلف،y میانگین را هم حساب کنید. می بینید که در بعضی از عکس ها این عدد کمتر و در بعضی بیشتر است. این مطلب نشان می دهد که انرژی پتانسیل میانگین سیستم در بعضی از حالتها کمتر و در بعضی حالت ها بیشتر شده است. قبلا هم دیدیم که سرعت زاویه ای سیستم هم در حال کم و زیاد شدن است و این یعنی انرژی جنبشی میانگین سیستم هم کم و زیاد می شود. اگر فرض کنیم نیروی اصطکاک محور و مقاومت هوا ناچیز باشد و بتوانیم از آنها صرفنظر کنیم و گشتاور منفی دیگری مثل ژنراتور و ... به سیستم وارد نشود این مکانیزم می تواند برای همیشه حرکت کند، دقیقا شبیه رفتار یک آونگ که در آن مرتب انرژی جنبشی و پتانسیل به هم تبدیل می شوند و می تواند در صورت نبودن نیروی مقاوم برای همیشه به حرکت خود ادامه دهد، بدون اینکه قانون پایستگی انرژی را نقض کند.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۲ مهر ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۷:۵۸
شناسه خبر: 37033