رویکرد مقام معظم رهبری در مورد فضای مجازی

دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی ایران در یادداشتی رویکرد مقام معظم رهبری در مورد فضای مجازی را بررسی کرده است.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی، عباس خسروانی مدرس، محقق و پژوهشگر مسائل اجتماعی استان مرکزی و عضو انجمن جامعه‌شناسی ایران در یادداشتی رویکرد مقام معظم رهبری در مورد فضای مجازی را بررسی کرده‌است.

وی در این یادداشت نوشته است: رهبر معظم انقلاب از سال 1368 با تأسیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، حضوری فعال و تأثیرگذار در فناوری اطلاعات کشور داشته‌اند. این دوراندیشی ایشان در 26 سال پیش قابل توجه است. همچنین در تغییر سیاست‌های سازمان تبلیغات اسلامی و بهره‌مندی از فناوری اطلاعات در این سازمان نیز توصیه‌هایی مهمی  داشته‌اند. پس از آن و در تمام سیاست‌های ابلاغی، ایشان به تمام حوزه‌ها و از جمله حوزه‌های فرهنگی، دولتی و قضایی همواره لزوم استفاده‌ی حداکثری از فناوری اطلاعات و ارتباطات را گوشزد کرده‌اند. ایشان همچنین در دستورهای اکید خود به مجموعه‌ی مدیران کشور، همواره توجه به حوزه‌های مختلف فضای مجازی را به عنوان امری بسیار مهم و جدی در مکتوبات و تذکرهای شفاهی مشهود توصیه کرده‌اند.

از نظر معظم له این فضا به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد.این فضا مثل یک رودخانه‌ی پر از آب و خروشان است که می‌آید و دائماً هم بر آب آن افزوده و خروشان‌تر می‌شود. اگر ما برای این رودخانه تدبیر کنیم و برنامه داشته باشیم؛ زه‌کشی کنیم و هدایت کنیم این رودخانه را تا به سد بریزد، می‌شود فرصت. اگر رهایش کنیم و برنامه‌ای برای آن نداشته باشیم، می‌شود یک تهدید. ایشان تأکید بسیاری بر اهمیت این فضا و لزوم مدیریت آن داشتند؛ به گونه‌ای که همه‌ی ارکان نظام باید نقش خاص خود را با حضوری فعال در این فضا ایفا کنند.نگاه ایشان به فضای مجازی یک نگاه فرصت گونه است که می شود از آن در راستای اهداف متعالی استفاده کرد.ایشان می‌فرمایند: «این فرصت تا امروز کِی برای روحانیت وجود داشته؟ علاوه بر این، ابزارهای تسهیل‌کننده، مثل رایانه‌ها و ارتباطات اینترنتی و فضای مجازی و سایبری هم که الان در اختیار شماست. اگر بتوانید اینها را یاد بگیرید، میتوانید یک کلمه حرف درستِ خودتان را به هزاران مستمعی که شما آنها را نمی شناسید، برسانید؛ این فرصت فوق‌العاده‌ای است؛ نبادا این فرصت ضایع شود.» (بیانات در دیدار علما و روحانیون خراسان شمالی،۱۳۹۱/۰۷/۱۹)

ایشان معتقدند که باید فضای مجازی را مدیریت کرد و کنترل آن را در دست گرفت و از برخوردهای انفعالی پرهیز کرد.معظم له در مورخه ۱۳۹۱/۰۹/۲۶ در دیدار به اعضاء شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند: «اینترنت یکی از نعم بزرگ الهی است، اما در عین حال یک نقمت بزرگ هم هست؛ یعنی یک چاقوی دو دم و خطرناک... اینترنت الان مثل یک جریان افسار گسیخته است... این مثل آن است که کسی یک سگ وحشی را بیاورد، بگویند قلاده‌اش کو؟ بگویند سفارش کرده‌ایم آهنگر قلاده را بسازد!»

فرصت آفرینی فضای مجازی و امکان بهره مندی از آن و اثرات چشمگیر آن و البته برخی دغدغه ها و نگرانی‌های موجود باعث شده تا ایشان نسبت به تشکیل مجموعه‌ای مشخص و متمرکز بر این موضوع اقدام کنند و دستور تشکیل شورای عالی مجازی را صادر فرمایند. ایشان در حکم تشکیل شورای عالی مجازی می فرمایند: «گسترش فزاينده‌ فناوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطاتي بويژه شبكه‌ي جهاني اينترنت و آثار چشمگير آن در ابعاد زندگي فردي و اجتماعي، و لزوم سرمايه گذاري وسيع و هدفمند در جهت بهره گيري حداكثري از فرصت هاي ناشي از آن در جهت پيشرفت همه جانبه كشور و ارائه خدمات گسترده و مفيد به اقشار گوناگون مردم و همچنين ضرورت برنامه ريزي و هماهنگي مستمر به منظور صيانت از آسيب هاي ناشي از آن اقتضا مي كند كه نقطه‌ي كانوني متمركزي براي سياستگذاري، تصميم گيري و هماهنگي در فضاي مجازي كشور بوجود آيد».(حکم تشکیل شورای عالی مجازی ۹۰/۱۲/۱۷)

توجه خاص معظم له به فضای مجازی در سیاست های کلی نظام نیز مشهود است.به عنوان مثال در رهبر انقلاب اسلامي در سياست‌هاي کلي نظام در امور «امنيت فضاي توليد و تبادل اطلاعات و ارتباطات(افتا)» بر ايجاد نظام جامع و فراگير در سطح ملي و سازوکار مناسب براي امن‌سازي ساختارهاي حياتي و حساس و مهم در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات، و ارتقاء مداوم امنيت شبکه هاي الکترونيکي و سامانه هاي اطلاعاتي و ارتباطي در کشور تاکید کرده اند و مواردی چون،حفظ فرهنگ و هويت اسلامي- ايراني و ارزش‌هاي اخلاقي،توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات با رعايت ملاحظات امنيتي،ارتقاء سطح دانش و ظرفيت‌هاي علمي، پژوهشي، آموزشي و صنعتي کشور براي توليد علم و فناوري مربوط به امنيت فضاي اطلاعاتي و ارتباطي (افتا)،تکيه بر فناوري بومي و توانمندي‌هاي تخصصي داخلي در توسعه زيرساخت‌هاي علمي و فني امنيت شبکه‌هاي الکترونيکي و سامانه‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي،پايش، پيشگيري، دفاع و ارتقاء توان بازدارندگي در مقابل هرگونه تهديد در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات.فرهنگ‌سازي، آموزش و افزايش آگاهي و مهارت‌هاي عمومي در حوزه افتا تاکید می کنند.

ایشان در برنامه ابلاغی ششم توسعه نیز تاکیدات ویژه ای بر فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات و کسب توانمندی در این فضا داشته اند و در ابلاغیه خود آورده اند:

- كسب جايگاه برتر منطقه در توسعه دولت الكترونيك در بستر شبكه ملي اطلاعات.

- توسعه محتوي در فضاي مجازي براساس نقشه مهندسي فرهنگي كشور تا حداقل پنج برابر وضعيت كنوني و بومي‌سازي شبكه‌هاي اجتماعي.

- ايجاد، تكميل و توسعه شبكه ملي اطلاعات و تأمين امنيت آن، تسلط بر دروازه‌هاي ورودي و خروجي فضاي مجازي و پالايش هوشمند آن و ساماندهي، احراز هويت و تحول در شاخص ترافيكي شبكه به طوري كه 50 درصد آن داخلي باشد.

- حضور مؤثر و هدفمند در تعاملات بين‌المللي فضاي مجازي.

- افزايش سهم سرمايه‌گذاري زيرساختي در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات تا رسيدن به سطح كشورهاي برتر منطقه.

انتهای پیام/ مهسا شمس کلائی

زمان انتشار: سه شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۳:۲۴

شناسه خبر: 38183

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب