به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از کردستان؛ پژمان ساعدپناه مخترع خوش ذوق سنندجی با بررسی بازار و نیازسنجی روز صنعت کشاورزی استان در زمینه توت فرنگی با بهره گیری از علوم ساختار ماشین آلات دیگر با برخی تغیرات در شاسی و بدنه توانست یک وسیله نقلیه جالب با مشخصات ساده اما کاربردی برای رفع سخت ترین مرحله بخش کاشت و داشت و برداشت توت فرنگی بسازد.
مهمترین ویژگی دستگاه چیست؟
ساعدپناه برای پاسخ به این سوال افزود: مهمترین ویژگی این دستگاه را کارایی بالای آن است که با نیازسنجی محیط کشت و نظرات کارگران در امر برداشت توت فرنگی اقدام به ساخت این محصول کردم.

این دستگاه از چه قسمت های تشکیل شده است؟
پژمان ساعد پناه در جواب گفت: قسمت اصلی این سیستم از یک موتور بنزینی و 4 چرخ زنجیری با تعداد زیادی چرخ دنده و تیغه هرز زن تشکیل شده است که به غیر از قسمت موتور بنزینی که از قبل ساخته شده بود تمامی قسمت ها توسط خودم طراحی شده است که شکل این طراحی بسته به محیط کشت است به این معنی که قسمت چرخ های زنجیری به منظور گیر نکردن در خاک که احتمالا به شکل گل درآمده است به شکلی طراحی شده که در گل بتواند به راحتی تردد کند.
چرخ دنده ها به منظور انتقال قدرت از موتور به زنجیر چرخ و از موتور به تیغه های هرز زن و نهایتا از موتور به تیغه های ساقه زن به گونه ای طراحی شده است که به شکل همزمان قدرت را به تمامی این اجزا انتقال می دهد و نیاز به هدایت توسط قدرت شخص ندارد و با استفاده از نیروی موتور بنزینی این شتاب به دست می آید.
قسمت تیغه هرز زن نیز به منظور قطع کردن و ریشه کن کردن اجزای اضافه گیاه که موجب ضعف گیاه در باروری و رشد می شود طراحی شده است و این بخش با برداشتن شاخه های جوان کمک به افزایش باروری گیاه می شود. این شاخه های اضافه در یک لحظه به شکل همزمان هم قطع می شود و هم خرد شده و با خاک مخلوط می شود این امر سبب شده که در دراز مدت شاخه ها به کود تبدیل شده و نیاز زیادی در ادامه به کود برای رشد گیاه نباشد.
یکی دیگر از ویژگی های مهم این دستگاه را می توان سایز کوچک آن دانست که می تواند به راحتی درمیان خط کشت توت فرنگی تردد کند و مشکلی در برخورد با گیاه ایجاد نمی کند.اندازه این دستگاه 60 در80 سانتی متر می باشد و دارای یک متر ارتفاع برای راحتی کنترل توسط متصدی بوده و به راحتی قابل حمل در نقاط مختلف زمین می باشد.
بخش موتور به عنوان اصلی ترین قسمت تولید کننده قدرت در این دستگاه می باشد که با استفاده از چرخ دنده های بزرگ و کوچک در نقاط مختلف قدرت آن نیز افزایش پیدا می کند. موتور بنزینی برگزفته شده از موتور سواری بوده که یک سیلندر دارد و مصرف سوخت آن نیز بسیار جزئی است.

چه مدت صرف ساخت این دستگاه شده است؟
ساعدپناه در پاسخ گفت: از زمان استارت ساخت چیزی در حدود 6 ماه طول کشید تا دستگاه به مرحله بهره برداری برسد که سصمت عمده این زمان صرف طراحی و ساخت چرخ دنده ها شده است. در کل به غیر از موتور که قبلا ساخته شده بوده است تمامی قسمت طراح و سازنده خودم بوده ام.
در صورت تولید انبوه قیمت تمام شده چه میزان است؟
ساعدپناه: چیزی در حدود 1 الی 1 و نیم میلیون تومان بسته به شکل طراحی دارد. شرکت های ماشین سازی می توانند به راحتی از مکانیزم دستگاه استفاده کنند و تولید انبوه انجام شود تا هم راحتی مرحله داشت توت فرنگی زیاد شود و هم هزینه کارگر به صفر برسد . اگر یک مزرعه دار با 5 نفر کارگر بتواند در عرض دو هفته مساحت یک هکتاری مزرعه را هرس زنی کنند و گیاهان هرز را بردارند اما با وجود این دستگاه این مساحت یک هکتاری در یک روز به شکل بسیار قابل قبول هرس و هرز زنی کند.
ساعد پناه در مورد سابقه اختراعات خود افزود در دوران دبیرستان طرحی مبنی بر دستگاه هشدار دهنده شل شدن پیچ چرخ اتومبیل ساخته ام که در جشنواره خوارزمی شرکت کرده و موفق به دریافت رتبه برتر استانی شده است.
طرح هایی نیز برای آینده در ذهن دارم از جمله سیستم اتوماتیک تعویض سوخت ماشین در ماشین های دوگانه سوز است که به شکلی عمل می کند که در مکان های مورد نیاز بتواند به شکل اتوماتیک سوخت را تعویض کند که در نهایت هم مصرف سوخت کاهش یابد و هم طول عمر موتور افزایش یابد.

آینده خود را چگونه پیش بینی میکنید؟
ساعدپناه افزود : همه افراد در آرزوی پیشرفت در حوزه کاری خود هستند و من هم مستثنی از این نیستم و می خواهم با تجاری سازی طرح هایم گامی هم در جهت اشتغال خود و هم در جهت حفظ منافع مردم داشته باشم.
اگر از این طرح ها به شکل گسترده حمایت شود می تواند گامی موثر در جهت اشتغال جوانان بردارد و از طرف دیگر می توان این دستگاه را به کشورهای خارجه نیز صادر کرد زیرا در کشورهای اروپایی و آمریکا سطح زیر کشت توت فرنگی بسیار بالا بوده و آنها نیز دستگاهی برای راحت تر کردن مراحل کاشت ، داشت و برداشت ندارند و تمامی امور به شکل دستی و سنتی انجام می گردد.
با توجه به افزایش رویکرد دولت در افزایش صادرات غیر نفتی این محصولات می توانند پیشرفت شایانی در حوزه صادرات غیر نفتی کشور ایفا کنند.

ساعد پناه در انتها ابراز داشت اگر مسئولین به شکل گسترده از مخترعین داخلی حمایت کنند تولیدات داخلی خودمان می تواند بسیار باکیفیت تر از برخی محصولات خارجی مانند محصولات چینی باشد. در کشور در تمامی رده ها و در تمامی رشته ها افراد توانایی هستند که می توانند با اندکی حمایت با بازار خارجی رقابت کنند . از طرفی نیز با رشد این واحد ها اشتغال نیز افزایش می یابد و می تواند آمارهای جامعه را در نیل به کاهش بیکاری و افزایش بهره وری داخلی کمک کند.
پایان خبر/
زمان انتشار: یکشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۱:۱۰
شناسه خبر: 42338