عضو هیات علمی دانشگاه ایلام

اقتصاد مقاومتی به معنای انزوای اقتصادی کشور نیست

محمد سلاورزی عضو هیات علمی دانشگاه ایلام ضمن اشاره به لزوم اجرای کامل اقتصاد مقاومتی برای حل مشکلات کشور، به تببین شاخصه های اقتصاد مقاومتی پرداخت.

 

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از ایلام،اقتصادمقاومتی مفهومی است که برای اولین بار در سال ۹۲ توسط مقام معظم رهبری ابلاغ و در دستور کار دولت و نهادهای مختلف کشور قرار گرفت.

با توجه به تحریم های همه جانبه دشمنان علیه کشورمان و تحت تاثیر قرار گرفتن اقتصاد کشور از اتفاقات خارجی، داشتن یک  اقتصاد مستحکم و داخلی ضرورتی است که برای پیشرفت کشور الزامی است و در همین راستا  ارکان و اهداف و شاخصه های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا به عنوان نقشه راه کشور در مسیر رشد اقتصادی قرار گیرد.

اهمیت این موضوع تا جایی است که از سال ۹۲ تا کنون پیگیری های مقام معظم رهبری در این راستا ادامه داشته است به طوری که نامگذاری سال ۹۵ و ۹۶ نیز با موضوعیت اقتصاد مقاومتی بوده است تا اهمیت این مفهوم بیش از پیش برای همگان مشخص شود.

متاسفانه بعد از گذشت ۴ سال هنوز هم بسیاری از مسئولین و صاحب نظران با مفهوم واقعی اقتصاد مقاومتی آشنا نیستند و طبیعتا اظهار نظرهای نسنجیده و درک غلط آن ها باعث ایجاد تردید در بین برخی از مردم نیز شده است به طوری که برخی گمان می کنند اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی است

این موضوع باعث شد تا با دکتر محمد سلاورزی عضو هیات علمی دانشگاه ایلام در موضوع اقتصاد مقاومتی و با محوریت تبیین شاخصه های آن گفتگویی داشته باشیم که در ذیل می خوانید.

 

تعریف شما از اقتصاد مقاومتی چیست؟

 

اقتصاد مقاومتی در واقع برآیند تحلیل راهبردی عوامل درونی موجود یعنی قوت ها و ضعف ها و عوامل بیرونی آینده که همان فرصت ها و تهدید ها است در رابطه با شرایط مستولی بر اقتصاد کشور در دهه های گذشته و حال به شمار می آید.

اقتصاد مقاومتی با رویکردی آسیب شناسانه بر اساس بحران ها، نواقص و دشواری های سابق و موجود اقتصاد کشور در جستجوی تصمیمی راهبردی است تا با ارائه راهی مطمئن و مطلوب،مشخصا با تاکید بر شیوه های بومی(درون زا بودن) و متفاوت با سایر رویکرد های پیشین کشورهای دنیا و منطبق بر توانمندی های طبیعی و انسانی کشور و شرایط و اوضاع و احوال موجود آن بتواند امید بخش آینده ای عزت مند و مطمئن، همراه با استقلال در ابعاد مختلف برای ملت ایران باشد، که می تواند به مهمترین هدف و آرمان انقلاب اسلامی یعنی تحقق عدالت اجتماعی در زمینه های مختلف در مناطق مختلف کشور جامه عمل بپوشاند.

 

بر چه اساسی معتقدید که ایران توانایی داشتن یک اقتصاد مقاوم را دارد؟

 

این یک واقعیت است که بسیاری از کشور های کوچک و ضعیف که از نظر منابع محیطی و موقعیت جغرافیایی در وضعیتی آسیب پذیر قرار دارند امکان داشتن اقتصادی مقاوم را ندارند و استقلال حقیقی آنان در گرو دنباله روی سیاست های کشور های قدرتمند و تامین کننده نیاز های آنان است و همواره در موقعیت های مختلف آسیب پذیر به نظر می رسند و در موقعیتی انفعالی قرار دارند.

این در حالی است که کشور ایران در یکی از استراتژیک ترین و مهمترین مناطق جهان قرار گرفته و به همراه داشتن ویژگی های دیگر نظیر پهناور بودن ،تنوع اقلیمی و داشتن شرایط چهار فصل همزمان،دسترسی سریع و آسان به شاهراه های جهانی از طرق مختلف آبی،هوایی و زمینی در شمال و جنوب کشور ،دارا بودن منابع عظیم نفت ، گاز و معادن متنوع و سرشار مس ،روی،آهن...... ،دارا بودن ترکیب جمعیت منسجم و متحد با وجود اقوام و مذاهب گوناگون،نیروی انسانی هوشمند و مردم علاقه مند به پیشرفت،توان علمی و نظامی دفاعی و امنیتی بالا،جایگاه تاریخی و فرهنگی منحصر به فرد در میان کشور های جهان و همچنین با وجود جاذبه های گردشگری طبیعی و انسانساخت، از وضعیت متفاوت و منحصر به فردی برخوردار است و با وجود این پتانسیل های فراوان دستیابی به اقتصادی مقاوم و آسیب ناپذیر در برابر فشار های غیر قانونی و نامتعارف در شرایط بحران های جهانی، نه تنها امری دور از ذهن نمی باشد بلکه واقعیتی دست یافتنی به شمار می رود که نیازمند عزم ملی وبرنامه ریزی راهبردی و دوراندیشانه است .

 

 

 

چه فعالیت هایی برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی باید انجام بپذیرد؟

 

باز اندیشی در نحوه استفاده کمی و کیفی از منابع محیطی همچون نفت خام به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد کشور،اتخاذ سیاست دوری از خام فروشی،توسعه صنایع پتروشیمی و پالایشگاهها ، معطوف نمودن نگاه راهبردی بر کشاورزی و تولید محصولات استراژیک کشاورزی همچون گندم،چغندر قند،ذرت و... در برابر سایر محصولات زراعی غیر ضروری و مصرف کننده آب زیاد ، توسعه اقتصاد دانش بنیان و کار آفرین ،توجه به توسعه و ارتقاء کیفیت زندگی روستاییان و روستا شهری به عنوان زیربنای استقلال اقتصادی-سیاسی و مراکز حساس و مولد در زمینه مواد غذایی از طریق تامین تسهیلات و امتیازات لازم و مقابله با افزایش روز افزون مناطق شهری به منظور توازن زندگی شهری و روستایی به منظور کاستن مسایل زیست محیطی در شهر ها و روستاها،توجه جدی در زمینه مفاهیم بهره وری و کارایی در زمینه منابع آب و خاک کشور ،تقویت تولید داخلی ،توجه به صادرات غیر نفتی و....... تنها پاره ای از اقداماتی است که می تواند بر توفیق اقتصاد مقاومتی جامه عمل بپوشاند.

 

دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی نیازمند چه سازوکاری است؟

دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی در گرو توجه به اولویت های اقتصاد مقاومتی در برنامه های توسعه کشور همچون برنامه ششم توسعه و پایبندی و تعهد وزارت خانه ها و سازمان های دولتی به اجرای آنها در بخش های مختلف اقتصاد کشور است،همچنین تدوین شاخص های عملیاتی عینی و ذهنی تاثیر گذار در زمینه های مختلف توسط مراکز علمی و دانشگاهی ، نهاد ها ، سازمان ها و وزارتخانه های ذیربط به منظور پایش ، سنجش و ارزیابی میزان دستیابی یا عدم دستیابی به اهداف و راهبرد های اقتصاد مقاومتی است.

شاخص ها معیارهایی آماری برای اندازه گیری و مقایسه هستند که می توانند میزان شدت و جهت حرکت را در متغیر های مورد نظر در یک مقوله نظیر اقتصاد مقاومتی را اندازه گیری نماید و میزان پیشرفت و پسرفت آن را به صورت کمی تعیین نمایند .

این یک واقعیت است که رویکرد اقتصاد مقاومتی نه تنها به منزله انزوا و انفعال کشور در عرصه های جهانی و بین المللی نیست بلکه خواهان حضور فعال ، قدرتمند و دست بالادر معادلات بین المللی با کمترین درجه آسیب پذیری در شرایط بحرانی جهانی است.

 

سخن پایانی

 

 

امید می رود کلیه صاحبنظران و دولتمردان جمهوری اسلامی با درک اهمیت تحقق اقتصاد مقاومتی به عنوان مفهومی راهبردی و بنیادین و جایگاه آن در آینده بلند مدت اقتصاد کشور در ابعاد داخلی و بین المللی برای تحقق آن اهتمام جدی به عمل آورند و موجبات شکوفایی ایران اسلامی و رفاه ملت شریف ایران با کمترین آسیب های جهانی و منطقه ای را فراهم آورند.

 

انتهای پیام/

حسن شوهانی

زمان انتشار: دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۵:۰۰

شناسه خبر: 42343

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
نظرات ارسال شده :
تعداد نظرات : ۴ نظر
کریم صفری
۰ مخالف          ۰ موافق
سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۶:۰۷

کمپین کاغذ مهربانی خريد ويلچر #ساخت_ایران با در آمد حاصل از بازيافت دفتر ، کتاب های درسی و غير درسی ، روزنامه ، مجله ، پرونده های باطله و دور ريز و ... از دانشگاه ها، مدارس (دانشجویان ، دانش آموزان) مهد کودک ها ، ادارات ، موسسات، منازل و... جهت اهداء به معلولين جسمی و حرکتی نيازمند مدیرعامل مؤسسه توانمندان باران امید مرودشت آقای کریم صفری شماره تماس؛ 09360351372 - 09179281371 https://www.instagram.com/kaghaz_mehrabani https://www.aparat.com/Kaghaz_mehrabani

حجت الاسلام مرتضی رضائیان
۰ مخالف          ۰ موافق
چهارشنبه ۶ تیر ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۱:۲۴

بیماری هلندی اقتصاد یک اصل بلکه قانون بدون استثناء و مسلم بین اقتصاد دانان سراسر جهان است در یک جمله بیماری هلندی "تورم ناشی از واریز افراطی وبیش از حد نیاز پول نقد به بازار داخلی یک کشور" است. مشکل ذکر شده (گرانی و تورم ناشی از انباشت پول نقد در بازار ایران) با سرازیر شدن یارانه نقدی شدت گرفت و با ادامه آن به رکود تورمی منجر شد و با ادامه واریز "نقدی" به بحران اقتصادی می انجامد.و راهکار اصلی و اساسی آن «غیر نقدی کردن یارانه ها» می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به کانال "اباصالح313" در پیام رسان سروش به آدرس Baharedelha57@ مراجعه نمایید

حجت الاسلام مرتضی رضائیان
۰ مخالف          ۰ موافق
چهارشنبه ۶ تیر ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۹:۵۴

با عرض سلام و تبریک عید سعید فطر به محضر مقام عظمای ولایت امام خامنه ای و حضرت حجت الاسلام والمسلمین روحانی رئیس جمهور محبوب و مردمی قال رسول الله (ص) : لو کان الْعِلْمُ بِالثُّرَیَّا لَتَنَاولهُ أُنَاسٌ من أَبْنَاءِ فَارسَ جامعه جهانی با سرعت و شتاب بی سابقه ای به سوی قله های علم و تکنولوژی در حال حرکت است . ایران اسلامی نیز باید همگام با سایر کشورهای دنیا بلکه سریع تر از آنها به سمت علوم و فنون و تکنولوژی ها بشتابد و با شتاب روزافزون علمی و فناوری خود ، چشمان جهانیان را خیره کند. یکی از اصلی ترین و مهمترین و راهبردی ترین تکنولوژی ها فناوری هسته ای می باشد که باعث تحول ها و پیشرفت های وسیع در بخش های دیگر از جمله صنعت ، کشاورزی ، پزشکی ، برق و... می شود و یکی از ارکان توسعه و پیشرفت جامع و همه جانبه کشورها و تمدن هاست. فناوری هسته ای دو نوع اساسی دارد شکافت هسته ای و گداخت هسته ای (همجوشی هسته ای). کشور ایران فعلا در بخش شکافت هسته ای فعال است. بنده تاکید دارم که صنعت گداخت هسته ای نیز باید در ایران از مرحله تحقیقاتی به مرحله صنعتی برسد. گداخت هسته ای تا امروز به دو روش انجام می شود 1-رآکتورهای الکترومغناطیس 2- رآکتورهای پلاسمایی (پلاسما حالت چهارم مواد است و ماده در طبیعت به چهار شکل وجود دارد : جامد ، مایع ، گاز و پلاسما . پلاسما به گازهای یونیزه شده مانند شفق های قطبی و رعد و برق گفته می شود.) در فرایند شکافت هسته ای یک الکترون با سرعت فوق العاده زیاد به یک اتم سنگین مانند اورانیوم235 برخورد می کند و آن را می شکافد و انرژی گرمایی نسبتا زیادی برای گرم کردن آب سنگین یا سبک آزاد می شود و توربین بخار نیروگاه هسته ای را به چرخه در می آورد اما در فرایند گداخت هسته ای دو اتم سبک مانند دوتریوم (Deuterium ) با فشارنیروی الکترومغناطیس یا شرایط پلاسمایی به شدت باهم برخورد می کنند و یک اتم سنگین مانند هلیوم را می سازند و در این میان انرژی گرمایی بسیاری تولید و باعث بخار شدن آب و در نتیجه چرخش توربین و ژنراتور نیروگاه اتمی می شود . مزیت گداخت هسته ای این است که زباله هسته ای تولید نمی کند اما فناوری آن مدرن تر پیشرفته تر از شکافت هسته ای است. خورشید یک رآکتور هسته ای خدادادی طبیعی می باشد که با استفاده از روش پلاسما و بدون تولید زباله هسته ای میلیاردها سال است که ار فاصله بسیار زیاد به ما نور و گرما می بخشد. نیروگاه های گداخت هسته ای هم اکنون در آلمان و آمریکا در حال فعالیت و تولید انرژی و فراورده های هسته ای هستند. شایسته و بایسته است که در مورد هر دو نوع گداخت هسته ای تحقیقات جامع و گسترده ای انجام شود و هر دو نوع رآکتور پلاسمایی و الکترومغناطیس در ایران ساخته شود تا کشور عزیزمان علاوه بر فناوری شکافت هسته ای به تکنولوژی گداخت هسته ای نیز به طور کامل دست یابد. 25/3/1397 حجت الاسلام مرتضی رضائیان

حجت الاسلام مرتضی رضائیان
۰ مخالف          ۰ موافق
چهارشنبه ۶ تیر ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۸:۵۰

صلوات و سلام خدا بر عالم عامل، مجاهد علامه امام خامنه ای و رئیس جمهور محبوب و مردمی حضرت حجت الاسلام و المسلمین دکتر روحانی دام عزهما آسیب شناسی اقتصادکلان ایران و راهکارهای حل وفصل رکود تورمی اقتصاد ایران یک اقتصاد سنتی عمدتا دولتی و متکی بر بودجه حاصل از فروش نفت خام و محصولات پتروشیمی بوده و هست و همین مساله باعث ایجاد یک بیماری مزمن اقتصادی، معروف به بیماری هلندی گردیده است . این بیماری با شروع و اجرای ناقص طرح ملی هدفمند سازی یارانه ها و عدم پرداخت یارانه بخش تولید و اختصاص آن به بخش مصرف و هزینه های جاری دولت تشدید شد و با ادامه توزیع یارانه نقدی به اوج خود رسید و نهایتا این تورم شدید تبدیل به رکود تورمی شد توزیع نقدی یارانه به کاهش مستمر ارزش پول ملی می انجامد. یارانه پول پرقدرتی بود که با تقسیم به 70 میلیون قسمت به هدر می رود. اکنون نقدینگی موجود در بازار ایران به بیش از یک میلیون میلیارد تومان رسیده و همین چالش کمر اقتصاد ایران را خم کرده است. و تا این نقدینگی گسترده با تدابیری جمع آوری نشود اقتصاد ایران رونق نمی گیرد. اقتصاد مقاومتی و قانون رفع موانع تولید بایستی به طور کامل اجرایی شوند تا بنگاه های اقتصادی احیا شوند. همچنین مشکل قاچاق گسترده کالا باید حل گردد و بهره های بانکی کاهش یابند. راهکار رفع رکود تورمی: • تشکیل یک تیم و کارگروه کاملا کارشناسی برای غیر نقدی کردن یارانه و پرداخت یارانه بخش تولید کشور و جمع آوری سریع تر نقدینگی فوق الذکر با روش هایی مانند فروش سکه و... و موارد دیگری که اشاره نمودم • غیر نقدی کردن سایر پرداختی های دولت تا حد امکان • تسریع در خصوصی سازی شرکت ها و سازمان های دولتی • بالا بردن بهره وری و صرفه جویی در هزینه های جاری دولت با الکترونیکی کردن دولت و سایبری سازی آن تا سر حد امکان • استفاده از نیروهای جوان و خلاق در دولت و... 29/3/1397 حجت الاسلام مرتضی رضائیان 09193581959

اشتراک گذاری مطالب