به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از ایلام،اقتصادمقاومتی مفهومی است که برای اولین بار در سال ۹۲ توسط مقام معظم رهبری ابلاغ و در دستور کار دولت و نهادهای مختلف کشور قرار گرفت.
با توجه به تحریم های همه جانبه دشمنان علیه کشورمان و تحت تاثیر قرار گرفتن اقتصاد کشور از اتفاقات خارجی، داشتن یک اقتصاد مستحکم و داخلی ضرورتی است که برای پیشرفت کشور الزامی است و در همین راستا ارکان و اهداف و شاخصه های اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا به عنوان نقشه راه کشور در مسیر رشد اقتصادی قرار گیرد.
اهمیت این موضوع تا جایی است که از سال ۹۲ تا کنون پیگیری های مقام معظم رهبری در این راستا ادامه داشته است به طوری که نامگذاری سال ۹۵ و ۹۶ نیز با موضوعیت اقتصاد مقاومتی بوده است تا اهمیت این مفهوم بیش از پیش برای همگان مشخص شود.
متاسفانه بعد از گذشت ۴ سال هنوز هم بسیاری از مسئولین و صاحب نظران با مفهوم واقعی اقتصاد مقاومتی آشنا نیستند و طبیعتا اظهار نظرهای نسنجیده و درک غلط آن ها باعث ایجاد تردید در بین برخی از مردم نیز شده است به طوری که برخی گمان می کنند اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی است
این موضوع باعث شد تا با دکتر محمد سلاورزی عضو هیات علمی دانشگاه ایلام در موضوع اقتصاد مقاومتی و با محوریت تبیین شاخصه های آن گفتگویی داشته باشیم که در ذیل می خوانید.
تعریف شما از اقتصاد مقاومتی چیست؟
اقتصاد مقاومتی در واقع برآیند تحلیل راهبردی عوامل درونی موجود یعنی قوت ها و ضعف ها و عوامل بیرونی آینده که همان فرصت ها و تهدید ها است در رابطه با شرایط مستولی بر اقتصاد کشور در دهه های گذشته و حال به شمار می آید.
اقتصاد مقاومتی با رویکردی آسیب شناسانه بر اساس بحران ها، نواقص و دشواری های سابق و موجود اقتصاد کشور در جستجوی تصمیمی راهبردی است تا با ارائه راهی مطمئن و مطلوب،مشخصا با تاکید بر شیوه های بومی(درون زا بودن) و متفاوت با سایر رویکرد های پیشین کشورهای دنیا و منطبق بر توانمندی های طبیعی و انسانی کشور و شرایط و اوضاع و احوال موجود آن بتواند امید بخش آینده ای عزت مند و مطمئن، همراه با استقلال در ابعاد مختلف برای ملت ایران باشد، که می تواند به مهمترین هدف و آرمان انقلاب اسلامی یعنی تحقق عدالت اجتماعی در زمینه های مختلف در مناطق مختلف کشور جامه عمل بپوشاند.
بر چه اساسی معتقدید که ایران توانایی داشتن یک اقتصاد مقاوم را دارد؟
این یک واقعیت است که بسیاری از کشور های کوچک و ضعیف که از نظر منابع محیطی و موقعیت جغرافیایی در وضعیتی آسیب پذیر قرار دارند امکان داشتن اقتصادی مقاوم را ندارند و استقلال حقیقی آنان در گرو دنباله روی سیاست های کشور های قدرتمند و تامین کننده نیاز های آنان است و همواره در موقعیت های مختلف آسیب پذیر به نظر می رسند و در موقعیتی انفعالی قرار دارند.
این در حالی است که کشور ایران در یکی از استراتژیک ترین و مهمترین مناطق جهان قرار گرفته و به همراه داشتن ویژگی های دیگر نظیر پهناور بودن ،تنوع اقلیمی و داشتن شرایط چهار فصل همزمان،دسترسی سریع و آسان به شاهراه های جهانی از طرق مختلف آبی،هوایی و زمینی در شمال و جنوب کشور ،دارا بودن منابع عظیم نفت ، گاز و معادن متنوع و سرشار مس ،روی،آهن...... ،دارا بودن ترکیب جمعیت منسجم و متحد با وجود اقوام و مذاهب گوناگون،نیروی انسانی هوشمند و مردم علاقه مند به پیشرفت،توان علمی و نظامی –دفاعی و امنیتی بالا،جایگاه تاریخی و فرهنگی منحصر به فرد در میان کشور های جهان و همچنین با وجود جاذبه های گردشگری طبیعی و انسانساخت، از وضعیت متفاوت و منحصر به فردی برخوردار است و با وجود این پتانسیل های فراوان دستیابی به اقتصادی مقاوم و آسیب ناپذیر در برابر فشار های غیر قانونی و نامتعارف در شرایط بحران های جهانی، نه تنها امری دور از ذهن نمی باشد بلکه واقعیتی دست یافتنی به شمار می رود که نیازمند عزم ملی وبرنامه ریزی راهبردی و دوراندیشانه است .
.JPG)
چه فعالیت هایی برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی باید انجام بپذیرد؟
باز اندیشی در نحوه استفاده کمی و کیفی از منابع محیطی همچون نفت خام به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد کشور،اتخاذ سیاست دوری از خام فروشی،توسعه صنایع پتروشیمی و پالایشگاهها ، معطوف نمودن نگاه راهبردی بر کشاورزی و تولید محصولات استراژیک کشاورزی همچون گندم،چغندر قند،ذرت و... در برابر سایر محصولات زراعی غیر ضروری و مصرف کننده آب زیاد ، توسعه اقتصاد دانش بنیان و کار آفرین ،توجه به توسعه و ارتقاء کیفیت زندگی روستاییان و روستا –شهری به عنوان زیربنای استقلال اقتصادی-سیاسی و مراکز حساس و مولد در زمینه مواد غذایی از طریق تامین تسهیلات و امتیازات لازم و مقابله با افزایش روز افزون مناطق شهری به منظور توازن زندگی شهری و روستایی به منظور کاستن مسایل زیست محیطی در شهر ها و روستاها،توجه جدی در زمینه مفاهیم بهره وری و کارایی در زمینه منابع آب و خاک کشور ،تقویت تولید داخلی ،توجه به صادرات غیر نفتی و....... تنها پاره ای از اقداماتی است که می تواند بر توفیق اقتصاد مقاومتی جامه عمل بپوشاند.
دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی نیازمند چه سازوکاری است؟
دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی در گرو توجه به اولویت های اقتصاد مقاومتی در برنامه های توسعه کشور همچون برنامه ششم توسعه و پایبندی و تعهد وزارت خانه ها و سازمان های دولتی به اجرای آنها در بخش های مختلف اقتصاد کشور است،همچنین تدوین شاخص های عملیاتی عینی و ذهنی تاثیر گذار در زمینه های مختلف توسط مراکز علمی و دانشگاهی ، نهاد ها ، سازمان ها و وزارتخانه های ذیربط به منظور پایش ، سنجش و ارزیابی میزان دستیابی یا عدم دستیابی به اهداف و راهبرد های اقتصاد مقاومتی است.
شاخص ها معیارهایی آماری برای اندازه گیری و مقایسه هستند که می توانند میزان شدت و جهت حرکت را در متغیر های مورد نظر در یک مقوله نظیر اقتصاد مقاومتی را اندازه گیری نماید و میزان پیشرفت و پسرفت آن را به صورت کمی تعیین نمایند .
این یک واقعیت است که رویکرد اقتصاد مقاومتی نه تنها به منزله انزوا و انفعال کشور در عرصه های جهانی و بین المللی نیست بلکه خواهان حضور فعال ، قدرتمند و دست بالادر معادلات بین المللی با کمترین درجه آسیب پذیری در شرایط بحرانی جهانی است.
سخن پایانی
امید می رود کلیه صاحبنظران و دولتمردان جمهوری اسلامی با درک اهمیت تحقق اقتصاد مقاومتی به عنوان مفهومی راهبردی و بنیادین و جایگاه آن در آینده بلند مدت اقتصاد کشور در ابعاد داخلی و بین المللی برای تحقق آن اهتمام جدی به عمل آورند و موجبات شکوفایی ایران اسلامی و رفاه ملت شریف ایران با کمترین آسیب های جهانی و منطقه ای را فراهم آورند.
انتهای پیام/
حسن شوهانی
زمان انتشار: دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۵:۰۰
شناسه خبر: 42343