به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از یزد؛ «به لیمو» گیاهی دارویی است که برای رشد به آب کم و هوای گرم و همچنین نور فراوان نیاز دارد و از طرفی به سرما حساس می باشد، به همین دلیل اکثر مناطق کشورمان ایران و به خصوص استان یزد برای کشت این گیاه مناسب است.
اسانس این گیاه در صنایع غذایی و تهیه انواع عطر و ادکلن کاربرد دارد. همچنین به لیمو برای پیشگیری از تپش قلب، سردرد، سرگیجه، حالات عصبی، خستگی های روحی، تقویت معده و تقویت حافظه سودمند است.
در سال های اخیر با تاکید بر گسترش و توسعه کشت های کم آبخواه، کشت گیاهان دارویی از جمله به لیمو در استان یزد نیز مورد توجه قرار گرفته و در شهرستان های میبد، خاتم، اشکذر و مهریز کشت می شود.
رزا قوچانی مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی یزد در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری از یزد؛ کشت به لیمو را اقتصادی دانست و بیان داشت: به لیموگیاهی است که عملکردش یک تن در هکتار است. درحال حاضر نیز با وجود کاهش قیمت این محصول، هر کیلو به لیمو بین 20 تا 25 هزار تومان خرید و فروش می شود لذا تقریباً هر هکتاری در هر بار برداشت 25 میلیون تومان درآمد نصیب کشاورزان خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه تکثیر به لیموغالباً به وسیله قلمه زدن صورت می گیرد، افزود: در سال اول نیاز است که قلمه به لیمو کشت شود اما بعد از یک سال هر قلمه تبدیل به یک بوته بزرگ شده که از هر بوته می توان تا 10 قلمه نیز گرفت و از این طریق کشت را توسعه داد.
قوچانی گفت: به بیان دیگر کشاورز می تواند در سال بعد سطح زیر کشت را تا 10 برابر نیز افزایش دهد. همچنین فروش قلمه نیز مرسوم بوده و لذا در کنار استاده از برگ گیاه، فروش قلمه به لیمو هم می تواند عواید بسیاری را نصیب کشاورزان کند.
این مقام مسئول اذعان داشت: برخی می گویند با توجه به اینکه به لیمو حداقل هفته ای یک بار به آب نیاز دارد و از آنجا که آب در یزد کم است شاید کشت این گیاه برای یزد مناسب نباشد. اما حقیقت این است که به لیمو در شرایط گلخانه ای کمتر به آب نیاز دارد، همچنین می توان مصرف آب را مدیریت کرد و بهره وری را بالا برد.
مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی یزد ادامه داد: از طرفی به لیمو گیاه مقاومی است و اگر هفت روز یک بار به آن آب بدهند عملکرد بهتری خواهد داشت اما در مدت طولاتی تر و با مقدار کمتری آب نیز می تواند، رشد کند.
وی تاکیدکرد: در استان یزدعصاره وکیفیت برگ به لیمو بسیار بالاتر از استان هایی است که بارندگی بیشتری دارند، چرا که گیاهان دارویی عصاره ای دارند که این عصاره دارای متابولیت های ثانویه است و اگر روش کشت درست به کار برده شود، خشکی نه تنها ضربه ای به پرورش گیاهان دارویی نمی زند بلکه در اثر خشکی این متابولیت های ثانویه هم بیشتر در گیاهان ایجاد شده و در نتیجه کیفیت آن بالاتری می رود. لذا کیفیت به لیمو یزد بسیار بیشتر از سایر مناطق است.
وی در پایان برگزاری کلاس ها و انتشار نشریات آموزشی، تهیه برنامه های رادیویی، ایجاد سایت های الگویی و توزیع قلمه گیاهان دارویی را از جمله اقدامات سازمان جهاد کشاورزی یزد جهت ترویج و توسعه کشت این محصول دانست.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۹:۱۹
شناسه خبر: 42369