رئیس دانشکده علوم و استاد زمین شناسی دانشگاه اصفهان خبرداد؛

گسل های مسبب زمین لرزه ملارد استان البرز شناسایی شد/ گسل رباط کریم با طول بیش از ۱۰۰ کیلومتر مسبب زمین لرزه اصلی است

رئیس دانشکده علوم دانشگاه اصفهان گسل های مسبب زمین لرزه ملارد استان البرز را شناسایی کرده و در جلسه متخصصین و اساتيد برجسته کشوری در حوزه زلزله‌شناسی با حضور عبدالرضا رحمانی فضلی وزير كشور در عصر چهارشنبه ٦ دى ماه ارائه شده است.

 به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان؛ همایون صفایی رئیس دانشکده علوم و استاد زمین شناسی دانشگاه اصفهان در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری، اظهار داشت: گسل های مسبب زمین لرزه ملارد استان البرز را شناسایی کرده و در جلسه متخصصین و اساتيد برجسته کشوری در حوزه زلزله‌شناسی با حضور عبدالرضا رحمانی فضلی وزير كشور در عصر چهارشنبه ٦ دى ماه ارائه شده است.

وی با یادآوری این که زمین لرزه ای که در 29 آذر ماه امسال در ملارد استان البرز با بزرگی 2/ 5 ریشتر روی داد، مناطقی از جمله شهرهای تهران و کرج را لرزانده و موجب نگرانی مردم شد، تصریح کرد: موقعیت و سازوکار این زمین لرزه با گسل های معرفی شده در نقشه گسل های فعال ایران هماهنگ نبوده و لذا ضرورت یافت تا با بررسی دقیق تر، گسل مسبب این زمین لرزه شناسایی شود.

رئیس دانشکده علوم دانشگاه اصفهان، افزود: با پردازش داده های رقومی ماهواره ای منطقه و همچنین داده های پی سنگ مغناطیسی اثر گسل ها بر روی سطح زمین و همچنین در اعماق بررسی شد، و بر این اساس تعدادی از گسل ها از جمله گسل مسبب زمین لرزه که در نقشه گسل های فعال ایران معرفی نشده بود، شناسایی شدند.

صفایی ادامه داد: برخلاف نظرات قبلی که ادامه گسل شمال تهران با چرخش حدود 50 درجه از شمال شهرستان کرج عبور داده می شد، ادامه گسل شمال تهران در دشت های جنوبی کرج شناسایی شده و مشخص شد که این گسل به گسل ایپک می پیوندد.

رئیس دانشکده علوم دانشگاه اصفهان، اذعان کرد: در نقشه گسل های فعال ایران گسل های شناسایی شده در این مطالعه و همچنین ادامه غربی گسل شمال تهران در دشت های جنوب کرج تشخیص داده نشده بودند.

این متخصص تکتونیک، خبرداد: گسل رباط کریم با طول بیش از 100 کیلومتر و راستای Az160 (نزدیک به شمالی- جنوبی) مسبب زمین لرزه اصلی و تعداد زیادی از پیش لرزه ها و پس لرزه های این زمین لرزه بوده است.

صفایی تصریح کرد: در بررسی های تخصصی که انجام داده است گسل دیگری نیز شناسایی نموده که به نام گسل کرج نامگذاری شده است.

رئیس دانشکده علوم دانشگاه اصفهان، خبرداد: گسل کرج با طول بیش از 70 کیلومتر و راستای Az45 (شمال شرقی- جنوب غربی) از زیر شهر کرج عبور می کند و احتمالا در ایجاد برخی زمین لرزه های کوچکتر نقش داشته است.

وی بیان کرد: معمولا در محل تلاقی گسل ها فعالیت های لرزه ای بیشتری روی می دهد. در اینجا نیز در محل تداخل سه گسل رباط کریم، گسل کرج و ادامه گسل شمال تهران فعالیت های لرزه ای اخیر رویداده است.

 

تصویر ماهواره ای محدوده شهرهای تهران و کرج به همراه گسل های شناسایی شده  و زمین لرزه های بالای 2 ریشتر آذر ماه و دیماه 96 + سازوکار زمین لرزه اصل

نقشه های زمین شناسی تهران و کرج به مقیاس 100000/ 1  به همراه گسل های شناسایی شده  و زمین لرزه های بالای 2 ریشتر آذر ماه و دیماه 96 ، بخش هایی از این دو گسل در نقشه ها از قبل شناسایی شده اند

تصویری از پی سنگ مغناطیس (داده های مغناطیس هوایی) به همراه گسل های شناسایی شده و کانون زمین لرزه های بالای 2 ریشتر آذر ماه و دیماه 96 درمحدوده شهرهای تهران و کرج

 

آیا پیش بینی فعالیت های لرزه ای امکان پذیر است؟

صفایی در پاسخ به این سوال خاطرنشان کرد: پیش بینی فعالیت های لرزه ای با سطح دانش امروز بشر مقدور نیست و مسائلی که توسط متخصصین عنوان می شود همگی بر حسب احتمالات است  و متاسفانه در این زمینه حتی افراد غیر متخصص نیز نظر می دهند، و در همین حال تاکید داشت: در این خصوص نیز با توجه به تحریک شدن گسل ها در این منطقه، مردم به خصوص ساکنین شهر کرج و اطراف آن باید آمادگی لازم را داشته باشند.

 

در مجموعه چه تعداد گسل در تهران و کرج در این مطالعه شناسایی شده اند؟

رئیس دانشکده علوم دانشگاه اصفهان در پاسخ به این سوال، گفت: در خصوص این زمین لرزه شناسایی گسلها در غرب تهران اهمیت داشت و از طرفی برای دستیابی به نتایج و ارائه آن فرصت کمی هم داشتیم، با این حال در شرق تهران نیز چند گسل در این مطالعه شناسایی شد و احتمالا گسل های دیگری نیز وجود دارند که شناسایی نشده اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که، آیا  می توان گسل ها را از نظر پتانسیل خطر درجه بندی کرد؟، اظهار داشت: بله با توجه به طول و سازوکار (مکانیسم) گسل ها توان لرزه ای متفاوتی دارند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا گسل های تهران و کرج مجزا هستند؟، گفت: بله، گسل شمال تهران و گسل کرج از نظر راستا و خصوصیات متفاوت می باشند.

این متخصصین و استاد برجسته کشورمان در حوزه زلزله‌شناسی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که کدام گسل می تواند همزمان تهران و کرج را تحت تاثیر قرار دهد؟، اظهار داشت: کلیه گسل های اطراف این شهرها حتی تا ده ها کیلومتر دورتر می توانند تاثیر گذار باشند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا فعال شدن یک گسل تاثیری در فعال شدن دیگر گسل ها دارد؟، بیان کرد: در صورتیکه با هم در ارتباط بوده و یا نزدیک یکدیگر باشند به شرط قابل توجه بودن حرکت بر روی یکدیگر تاثیرگذار می باشند.

 

در نقشه گسل های فعال ایران گسل های شناسایی شده در این مطالعه و همچنین ادامه غربی گسل شمال تهران در دشت های جنوب کرج تشخیص داده نشده بود

 

جلسه متخصصین و اساتيد برجسته کشوری در حوزه زلزله‌شناسی با حضور وزير كشور در برگیرنده چه نتایجی بود؟

این متخصصین و استاد برجسته کشورمان در حوزه زلزله‌شناسی، در پاسخ به این سوال کلیاتی از این جلسه را بصورت زیر ارائه کرد.

در اين جلسه نجار و سعيدى رئيس و سخنگوى ستاد مديريت بحران، ذوالفقارى معاون امنيتى و انتظامى وزارت كشور، مقيمى استاندار تهران، مرادى رئيس مركز لرزه نگارى موسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران، شمالى عضو هيات علمى موسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران، تاتار معاون پژوهشى پژوهشگاه بين المللى زلزله شناسى و مهندسى زلزله، زعفرانى رئيس پژوهشكده زلزله شناسى، طالبيان رئيس پژوهشكده علوم زمين، نظرى معاون پژوهشكده علوم زمين، حق شناس معاون پژوهشكده بين المللى زلزله شناسى و مهندسى زلزله، توكلى معاون امور فنى سازمان نقشه بردارى و صفايى استاد زمين شناسى دانشگاه اصفهان حضور داشتند.

 

 

 در این جلسه که اساتید و متخصصین برجسته زلزله شناسى حضور داشتند آخرین وضعیت رفتارهای زلزله در استان‌های کرمان، كرمانشاه، البرز و تهران مورد بررسی قرار گرفت.

وزیر کشور در این جلسه از استاندار تهران و رئيس سازمان مديريت بحران خواست تا هر چه سريعتر نسبت به رفع مشكل کارشناسان سازمان لرزه نگاری نسبت به ایجاد ایستگاه لرزه نگاری در شهرستان ملارد اقدامات لازم را انجام دهند.

رحمانی فضلی همچنين از استاندار  تهران خواست نسبت به ساماندهی چاه های زیر زمینی در اين استان اقدامات لازم صورت گیرد و تدابير مناسب نسبت به حفظ سايت موزه زلزله شناسى در تهران انجام شود .

وزیر کشور از آمادگى نصب دستگاه هاي جديد لرزه نگاري و GPS در مناطق مختلف كشور خبر داد و از سازمان لرزه نگاری و سازمان نقشه بردارى خواست تا مناطق اولويت دار خود را هر چه زودتر به سازمان مديريت بحران معرفى كنند.

رحمانی فضلی در ادامه اين جلسه بر فرهنگ سازی و آموزش در هنگام زلزله از سوی رسانه‌های جمعی به خصوص صدا و سیما تاکید کرد و گفت: فرهنگ سازى و آموزش نقش بسيار مهم در نحوه برخورد و مواجه مردم در هنگام زلزله دارد لذا سازمان مديريت بحران بايد با همكارى صداوسيما نسبت به تهيه برنامه هاى آموزشى اقدام كند.

انتهای پیام/

معصومه صادقی

زمان انتشار: پنج شنبه ۷ دی ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۵:۴۸

شناسه خبر: 46965

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
نظرات ارسال شده :
تعداد نظرات : ۲ نظر
سولماز فتح الهیان
۲ مخالف          ۵ موافق
شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۰:۵۸

لطفا اطلاع رسانی کامل در مورد کرج انتشار بدین....همه مردم کرج نگرانند

سولماز فتح الهیان
۲ مخالف          ۱۳ موافق
شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۷:۰۹

آیا زلزلزله های بیستو دوم وبیست سوم دی کرج که دو ریشتر بود،پس لرزه زلزله ماه گذشته ست یا خبر از زلزله قویتر است؟

اشتراک گذاری مطالب