به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از کردستان؛ فرید فیضی محقق کردستانی اقدام به بررسی بحران اشتغال و بیکاری و وضعیت نامطلوب اقتصاد در استان کردستان کرد. وی افزود؛ پديده رشد و افزايش روز افزون جمعيت و محدود بودن تعداد فرصتهاي شغلي در بخشهاي استخدامي و مزد بگيري، سبب شده كه موضوع بيكاري به يكي از معضلات اقتصادي و اجتماعي مبدل گردد، به گونهاي كه ايجاد اشتغال براي جوانان به يكي از اولويتهاي برنامه ريزي بازار كار تبديل شده است. با توجه به تورم روزافزون در اقتصاد و بالاترین درصد بیکاری در کردستان مخصوصأ فارغ التحصیلان دانشگاهی(طیق آمار رسمی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان)، در نهایت این سوال مطرح می شود که چگونه می توان چگونه می توان بحران اشتغال را بهبود بخشید؟ و چه راهکارهایی وجود دارد تا چرخ های اقتصادی استان راه بیفتد؟
وضع اشتغال جوانان در استان کردستان چگونه است؟
وی در ادامه عنوان کرد؛ مدیریت سرمایه انسانی رویکردی برنامه ریزی شده و استراتژیک برای مدیریت ارزشمندترین موارد ایجاد اشتغال و نیروی کار است. دستیابی به بازار کار کارآمد برای ارزیابی ارزش و کارآمدی سرمایه انسانی لازم است، و همچنین با توجه به نرخ بالای نیروی جوان و جویای کار در استان کردستان، باید راه حل اساسی توسط دولت اتخاذ شود تا این معضل اشتغال به بزهکاری و اعمال ناهنجار در جوانان منجر نشود. در همين راستا، دستيابي به سياستها و اهداف اشتغالزايي در برنامه توسعه، بهرهمندي از نيروي خلاق و كارآفرين و استفاده بهينه از آنها در فرآيند توليد از اهميت بسزايي برخوردار است.

برای ارزیابی سرمایه انسانی و اثربخشی آن، چندین رویکرد شناخته شده است که رونق دادن به رشته های فنی و حرفه ای و کاردانش و یادگیری یک حرفه دراین رشته ها یکی از بهترین راهکارهاست. اصلاح تخصیص بودجه یکی دیگر از راهکارهاست. تربیت دانشجوهای کارآفرین و تشویق آن ها، همچنین استفاده از ظرفیتهای استان در جهت رونق و شکوفایی آن می تواند اشتغال را سر و سامان دهد. در فرآیند آموزش عملی در دانشگاه ها، بررسی مضامین مدرن و جدید که تحقیق روی آنها ادامه دارد لازم است و تأسیس مراکز دانش بنیان باعث بکارگیری ایده ها در جهت اقتصاد دانش محور می شود. در این پژوهش سعی می شود تا راه حل هایی اساسی برای ایجاد اشتغال و خروج از رکود اقتصادی ارائه شود. راهکارهایی که اگر عملی شود و مسئولین همت کنند، میتواند ریشه بیکاری را اصولی حل نماید و اشتغالی پویا ایجاد نماید.
همچنین در ادامه افزود؛ اثبات این امر که ما در یک دنیای پویا و سریعاً در حال تغییر زندگی می کنیم امری پیش پا افتاده و عادی است. جامعه خود نیز مجبور به یادگیری و واکنش به شیوه ای انعطاف پذیر در برابر تحولات جدید و رویدادها است. پیشرفت جامعه دانش محور و بازار کار رقابتی در هر دو بافت محلی و جهانی موجب شده است آموزش عالی از منظر افراد و جامعه در جایگاه مهمی برای گذران زندگی و دوام بیشتر قرار بگیرد. متأسفانه، در مقایسه با پویایی یک جامعه دانش محور، مدرسه و به خصوص دانشگاه با رخوت و بی علاقگی و یک تمایل آشکار نسبت به هم آوری از سیستم های سنتی خود واکنش نشان می دهند. در طول چند دهه گذشته، جهانی شدن و تقاضاهای روز افزون اقتصاد دانش محور موجب شده است آموزش عالی در بسیاری از کشورهای جهان دستخوش دگرگونی های قابل توجهی شود. در رابطه با دانشگاه کار آفرینانه و ظهور اشکال جدیدی از کارآفرینی دانشگاهی، تناقض بین نیازها و تقاضاهای صنعت و نیازها و تقاضاهای پژوهشگران دانشگاهی اغلب به مثابه مانعی برای همکاری بیشتر و نزدیک تر آن ها شناخته می شود این شکاف و تناقض دانشگاه ها را به سوی اصلاح و بازسازی به منظور پاسخگویی به نیازهای اقتصاد دانش محور سوق داده است. دانشگاه در متعادل سازی نیروی کار و اشتغال می تواند بسیار کارآمد باشد بطوری که دانشگاههای فنی و حرفه ای میتواند سهم ویژه ای در تربیت نیروهای دارای حرفه داشته باشد وصرفا افراد تحصیلاتشان تئوری نباشد و در طول تخصیل حرفه ای هم بیاموزند.
(4).jpg)
بیشترین درصد بیکاران در استان کردستان مربوط به چه قشری می باشد؟
این محقق در ادامه عنوان کرد؛ نرخ بیکاری افراد 24ـ 15 ساله در کل کشور3.1 درصد نسبت به سال 94 افزایش یافته این افزایش در کردستان 6.2 درصد بوده و نرخ بیکاری این گروه از جوانان در کردستان 12درصد از میانگین کشوری بالاتر است. چرا وضعیت بیکاری جوانان در کردستان نسبت به سال 94 بدتر شده است؟ «سهم اشتغال در بخش کشاورزی از 26.6 درصد به 24.4 درصد کاهش یافته است»؛ «سهم اشتغال در بخش صنعت از 25.9 درصد به 25.1 درصد کاهش یافته است» و در همین حال «سهم اشتغال در بخش خدمات از 47.5 درصد به 50.6 درصد افزایش یافته است». چرا سهم اشتغال در بخش کشاورزی کردستان با این همه ظرفیت موجود در استان باید کم شود و به سهم بخش خدمات در این استان اضافه شود؟ برای ارزیابی سرمایه انسانی و اثربخشی آن، چندین رویکرد شناخته شده است که رونق دادن به رشته های فنی و حرفه ای و کاردانش و یادگیری یک حرفه دراین رشته ها یکی از بهترین راهکارهاست. اصلاح تخصیص بودجه یکی دیگر از راهکارهاست. تربیت دانشجوهای کارآفرین و تشویق آن ها، همچنین استفاده از ظرفیتهای استان در جهت رونق و شکوفایی آن می تواند اشتغال را سر و سامان دهد. در فرآیند آموزش عملی در دانشگاه ها، بررسی مضامین مدرن و جدید که تحقیق روی آنها ادامه دارد لازم است و تأسیس مراکز دانش بنیان باعث بکارگیری ایده ها در جهت اقتصاد دانش محور می شود.
.jpg)
وضعیت فارغ التحصیلان دانشگاهی و تحصیلات عالی در استان کردستان چگونه است؟
وی افزود؛ این پژوهش با استفاده از آمارهای رسمی اعلام شده توسط مرکز ملی آمار ایران و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان تهیه گردید. جامعه آماری شامل تمام فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار در مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی تا سال 1395 می باشد. آمارهای رسمی در رابطه با بازرگانی و حجم صادارت و واردات از اداره کل گمرک استان کردستان از سال 1390 تا سال 1395 می باشد. با مقایسه آمارهای مربوطه می توان پی برد که وضع تولید در استان کردستان روندی معکوس و منفی را دنبال می کند و متاسفانه این روند منفی، دو رقمی نیز می باشد. چرخه اشتغال استان کردستان زنگزده و متأسفانه بالاترین آمار بیکاری فارغالتحصیلان سطح کشور را دارد. تجزیه وتحلیل داده ها شامل مقایسات آماری شاخص های رشد استان کردستان نسبت به استان های دیگر کشور می باشد. این پژوهش یک پژوهش مروری نیز می باشد که سایر مطالعات پیشین را نیز مرور می نماید و با توجه به مشکلات کنونی استان و شرایط موجود بهترین راهکارها را ارائه می نماید.

وضعیت اقتصادی و کسب و کار در استان چگونه است و ظرفیت های استان کردستان چیست؟
فیضی در انتها افزود؛ در مدارس و دبیرستانهای فنی و حرفه ای می توان این طرح را بکار گرفت، توسعه رشته های فنی حرفه ای و کاردانش برای یادگیری عملی و همچنین ایجاد بستری برای تشویق دانش آموزان برای ورود به این رشته ها و بهره برداری از استعدادهای این استان ازجمله نیروی تحصیل کرده و متخصص و منابع استان میتواند در آینده و بتدریج مشکل اشتغال جوانان را حل کند و از حجم فارغ التحصیلان بیکار در سایر رشته ها بکاهد.
پایان خبر/
زمان انتشار: چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۲:۵۳
شناسه خبر: 54689