یک پزشک متخصص داخلی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری در فارس گفت: نارسایی کلیه به معنی کاهش شدید عملکرد کلیه است.کلیه نقش مهمی در دفع مواد زائد و تعادل آب و الکترولیتها در بدن دارد.
مسیح الله شاکری با بیان اینکه نارسایی کلیوی دو نوع مزمن و حاد تقسیم می شود، افزود: نارسایی حاد کلیه شامل وجود نشانه های نارسایی همچون کاهش شدید ادرار، تجمع اوره، افزایش حجم برون سلولی و اِدِم که به شکل پیش کلیوی(ناشی از نقص در پرفیوژن خون (خونرسانی)به کلیه)، کلیوی(آسیب به پارانشیم(بافت) کلیه) و پس کلیوی(انسداد مسیر ادراری) می شود.
وی به نارسایی مزمن کلیه نیز اشاره کرد و آن را تجمع سموم دفعی از ادرار در بدن و نقص در تعادل فیزیولوژیک عنوان کرد.
به گفته این پزشک متخصص داخلی، در اغلب موارد بیمار سال ها به این بیماری مبتلا است بدون اینکه خودش خبر داشته باشد و نهایتا وقتی علائم این بیماری بروز کند چاره ای جز انجام مکرر دیالیز یا پیوند کلیه نیست.
شاکری با اشاره به اینکه بنابراین افرادی که در معرض ابتلا به این بیماری هستند مانند افراد دیابتی یا فشار خون باید به طور دوره ای آزمایش های مربوط به عملکرد کلیه انجام دهند، بیان کرد: اگر نارسایی کلیه در مراحل اولیه کشف شود می توان با دارو و رژیم غذایی سرعت پیشرفت نارسایی کلیه را کند کرد.
وی با برشمردن رژیم غذایی افراد مبتلا به این بیماری و با تاکید بر اینکه بیماران دچار نارسایی کلیوی می بایست به رژیم غذایی خود بسیار توجه کنند، عنوان کرد: به دلیل کم اشتهایی مبتلایان به این بیماری، بهتر است تعداد وعده های غذایی را افزایش دهند.
شاکری با تاکید بر محدود کردن مصرف نمک، قند و شکر و غذاهای حاوی در افراد مبتلا به این بیماری، گفت: نان مصرفی باید کم نمک و تهیه شده از آردهای سبوس دار باشد.
وی با اشاره به اینکه حبوباتی که دارای پتاسیم زیادی هستند، مانند نخود، عدس و لوبیا محدود مصرف شود، ادامه داد: سیب زمینی حاوی مقدار زیادی پتاسیم است. برای مصرف سیب زمینی باید از قبل پوست آن را گرفته و به مدت چند ساعت درآب خیسانده شود تا مقدار پتاسیم موجود در آن کاهش یابد.
این پزشک متخصص داخلی با اشاره به اینکه سبزی ها و میوه ها حاوی مقدار زیادی پتاسیم هستند اما به دلیل دارا بودن بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن، باید به مقدار متناسب از انواع کم پتاسیم آنها استفاده کرد، مصرف میوههای کم پتاسیم مانند سیب، نارنگی، لیمو، گریپفروت، انگور، گیلاس، توتفرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغالاخته مورد تاکید قرار داد.
وی همچنین با تاکید به مصرف میوههای پرپتاسیم مانند موز، خرما، پرتقال، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی، گرمک، خربزه و میوههای خشک برای افراد مبتلا به بیماری نارسایی کلیه، گفت: سبزیهای کمپتاسیم شامل خیار، جوانه حبوبات، کاهو، کلم، گلکلم، کلم بروکلی، پیاز، لوبیاسبز، فلفل سبز، کدو سبز، بادنجان، شلغم، هویج، تربچه، ریواس و قارچ.
شاکری ادامه داد: سبزیهای پرپتاسیم شامل گوجهفرنگی، سیبزمینی، چغندر، بامیه، کدوحلوایی و فلفل تند است.
زمان انتشار: شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۵:۰۰
شناسه خبر: 54827