به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از خراسان شمالی فضای مجازی و شبکه های اجتماعی یک ظرفیت و فرصت مناسب برای جامعه ایران است و فضای مجازی در کنار تمام مزیت های خود می تواند بسیاری از افراد جامعه و کاربران خود را درگیر مشکلات رفتاری و اجتماعی کند، چرا که انفجار اطلاعات در این فضا بسیاری از افراد را در دایره ای از سردرگمی و ابهام فرو می برد.
اکثر کاربران فضای مجازی نسل های جوانی هستند که تجربه های اجتماعی کم تری نسبت به نسلهای گذشته دارند.
.jpg)
فضای مجازی به طور یکسان و همزمان دارای کارکردهای مثبت و منفی است، به طوری که عملکرد افراد در این فضا نوع کارکرد و کاربرد فضا را مشخص می کند.
منشاء اتفاقات منفی درون فضای مجازی نیست،
فضای مجازی فقط اتفاقات و آسیب های موجود را بروز داده و نمایش می دهد، برای مثال شبکه های اجتماعی همانند یک دستگاه سونوگرافی لایه ها و اعماق درونی اجتماع را به تصویر می کشد.
یکی از مشاوران با اشاره به لزوم وجود اصلاحات در بستر فضای مجازی، عنوان کرد: شایسته است افرادی که دارای ظرفیت های قوی و قدرتمند در حوزه تولید محتوا هستند، فضای مجازی را مورد توجه قرار داده و محتوای این فضا را مملو از مفهوم های ناب و ارزشمند کنند.
مهدی پور سلیمی گفت: عدم وجود بُعد مکان، زمان و محدودیت در دسترسی از مهم ترین ویژگی های فضای مجازی به شمار می آیند، به طوری که هر کدام از این عوامل می توانند سبب بروز یا جلوگیری از آسیب های نابهنجار اجتماعی شوند.
وی افزود: فضای مجازی دارای آسیبهای مخربی است که دشمن ابتدا خانواده و شالکه اصلی آن مادر را هدف قرار داده است و خودشان نیز بر این مسئله واقف هستند و پس از آن نوجوانان و جوانان قرار دارند که آلزایمر، افسردگی، بروز مشکلات فردی و اجتماعی آسیبهایی پیش رو کاربران فضای مجازی است که لازم است به این مسائل توجه شود.
پورسلیمی با اشاره به اینکه آگاهی افراد جامعه از تهدیدات موجود در فضای مجازی امری ضروری است، گفت: آشنایی افراد با این فضا سبب خواهد شد فرصت ارتکاب بسیاری از جرایم از افراد سود جو سلب شود.
وی تصریح کرد: با توجه به تهدیدات و خطرات فضای مجازی و همچنین عدم آگاهی بسیاری از کاربران دانش آموزان باید قبل از ورود به فضای مجازی نسبت به کسب آموزش و مهارت لازم اهتمام جدی داشته باشند و در این زمینه از والدین یا دوستان خود کمک بگیرند.
یکی از فرهنگیان می گوید: از جمله نهادهایی که می تواند در این زمینه به شکلی پررنگ وموثر حضور داشته باشد، وزارت آموزش و پرورش و به تبع آن مدارس و معلمان هستند.
.jpg)
سهیلا روشن اظهار کرد: آموزش وپرورش به عنوان اصلی ترین نهاد اجتماعی بیشترین تاثیر تربیتی را بر روی یکایک افراد جامعه دارد به شرطی که به موقع و به جا، بتواند کارکرد جامعه پذیری و در کنار آن پیشگیری از آسیب های اجتماعی را بدون هیچ وقفه ای به شکلی مناسب به انجام رساند.
وی تاکید کرد: دانش آموزان با ورود به مدرسه به سبب همراهی با همسالان خود و تاثیرپذیری از آنها، ورای علم آموزی، با فناوری های نوین حاکم بر جامعه خود بیشتر آشنا می شوند و در پی آن بصیرتی به دست می آورند که دست به تحلیل و تفسیر عقاید و باورهامی زنند.
این کارشناس آموزشی با ابراز تاسف از عدم وجود برنامه های تبیینی و اطلاع رسانی مطلوب در خصوص فناوری های ارتباطی، بیان کرد: یکی از چالش های موجود در مدارس و آسیب های همراه آن فضای مجازی و نحوه ی مدیریت استفاده ازآن است.
روشن گفت: باید پذیرفت برای مقابله با این آسیبهای فضای مجازی، هرچقدر هم در کلاس های درس فضا را تنگ و محدود به آموزش کنیم باز هم نمی توان دانش آموز را در بند کشید و آزادی اندیشه را از او سلب کرد.
یک استاد جامعه شناسی در این خصوص می گوید: متاسفانه در سال های اخیر، استفاده بی رویه و بدون پشتوانه فرهنگی از فضای مجازی در بین دانش آموزان منجر به انزوای آنان در محافل خانوادگی و اجتماعی شده است و هرچه پیش میرویم با ابعاد ناشناخته و پر حادثهتری از این فضا آشنا میشویم.
قربان وحدت با اشاره به ویژگی هویت کاذب و غیرواقعی فضای مجازی و حاشیه امنی که برای عدم شناخت واقعی برای دانش آموزان ایجاد شده است، اضافه کرد: آنها دائما در تلاش برای حضور بیشتر در شبکه های اجتماعی همچون تلگرام، فیس بوک و غیره هستند که در این فضا بیش از اهمیت هویت، دانش آموز سعی در ارائه علایق و اندیشه های خود دارد که این خود بسیار خطرناک است.
وی معتقد است می توان با ایجاد بسترهای فیزیکی و نرم افزاری در مدارس یا همان الزامات تکنولوژی آموزشی، دانش آموزان را به سمت بهره برداری منطقی از فناوری های نوین و رسانه ای در کنار جنبه سرگرمی سوق داد.
زمان انتشار: دوشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۷:۱۵:۰۰
شناسه خبر: 55363