به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان قزوین؛ با حمایت مرکز رشد و خلاقیت بسیج شهید حسن پور قزوین دستگاه تولید برق به کمک سرعت گیر توسط مخترع قزوینی اسماعیل فتوحی طراحی و ساخته شد.
اسماعیل فتوحی مخترع قزوینی در گفتوگو با خبرگزاری علم و فناوری استان قزوین اظهار کرد: با توجه به مشکلات موجود در مصرف برق در کشور ایران و وجود انرژی بسیار زیاد و رایگان و قابل دسترس در سرعت گیرها و موانع جاده ای ما را بر آن داشت تا تصمیم به ساخت این دستگاه و اقدام به طراحی اولیه آن شد.
وی با اشاره به هدف از طراحی و ساخت این دستگاه عنوان کرد: هدف کلی این طرح، بررسی و طراحی یک سیستم تولید برق از انرژی تجدید پذیر موجود در پیاده رو ها و جاده ها به کمک عابرین پیاده و خودروها است.
این مخترع افزود: هدف ویژه این طرح، تولید و پیاده سازی عملی سیستم پیشنهادی جهت تولید برق از انرژی موجود و بهره برداری آن به صورت آزمایشی در استان قزوین می باشد که زمینه پیاده سازی و توسعه آن در آینده جهت ایجاد الکتریسیته و انرژی پاک را دو چندان میکند.
فتوحی با اشاره به مراحل ساخت این دستگاه بیان کرد:در مرحله اول اقدام به طراحی و ساخت شاسی با ابعاد 120 در 40 سانتی متر به عنوان شاسی کار در کارگاه شد و در مراحل بعدی با محاسبات و مشاوره های انجام شده با افراد مجرب اقدام به ساخت جک عمل کننده کردیم.
وی افزود: جک عمل کننده با ابعاد قطر 10 سانتی متر و کورس 15 سانتی متر با نیروی ورودی 500 نیوتن و فشار خروجی 10 بار و قطر شفت 3 سانتی متر بوده و با افزودن سوپاپ یک طرفه در خروجی شلنگ به اکو مولاتورو شلنگ و مغزی فولادی مناسب سیال عامل آب را به آکومولاتور انتقال می یابد.

این مخترع قزوینی اضافه کرد:در مرحله بعدی و در جهت ساخت توربین از نظرات بسیاری از کارشناسان کمک گرفته شده و با آزمون وخطا متعددی که انجام گرفت توانستیم به توربینی با حداکثر توان 300 وات رسیده و در نهایت از یک ژنراتور ساده استفاده شد.
وی ابراز کر: رفتار پیزوالکتریکی مواد که راهی پایدار برای تولید نیروی الکتریسیته میباشد، بررسی شده است. اثر پیزو الکتریکی از سال 1800 میلادی کشف شده است و استفاده از آن به منظورتولید الکتریسیته در فضاهای شهری از حدود دهه 90 شروع شده است و هنوز راه بسیاری به منظور همگانی شدن این انرژی تجدیدپذیر و دوستدار محیط در پیش رو است.
عضو شبکه مخترعان قزوین افزود:تاکنون روشهای متفاوتی جهت افزایش بازده پیزوالکتریک ارائه شده است. برخی از این روشها درحین ردیابی، دچار اشکال میشوند و یا پاسخدهی آنها کند است.همچنین گروهی از آنها، وابستگی به نوع و ساختار پیزو دارند و پیادهسازی برخی نیز، بسیار پیچیده و پرهزینه است.
این مخترع قزوینی ادامه داد:دستگاه طراحی شده پس از پیاده سازی در پیادهروهای سطح شهر قزوین و اتوبان ها در محدوده ایستگاههای اخذ عوارض جادهای، قابلیت پیاده سازی و تست و ارزیابی دارد.
وی بیان کرد:میزان برق تولید شده از این فرآیند، در طول دوره زمانی حداقل دوماهه ارزیابی گردد. با اجرای آن در اتوبانها از طریق ایجاد شیار در نقاط در نظر گرفته شده، این سیستم به عنوان جایگزینی برای سرعتگیرها و هشدار دهنده های نزدیک عوارضی و در کناره های جاده به عنوان هشدار انحراف از مسیر قابلیت استفاده خواهد داشت.
فتوحی اضافه کرد:در جادههای معمولی نیز می توان این سیستم را به خوبی جایگزین سرعتگیرها نمود و به عنوان سرعتگیر هوشمند از آن استفاده کرد به گونهای که هنگامی که خودرویی با سرعت از آن عبور نماید، چون سیستم زمان کافی برای جذب ضربه را ندارد، کاملا ضربه به صورت یک سرعتگیر معمولی در جادهها عمل میکند.
وی گفت:در صورتی که خودرو با سرعت مناسبی از آن عبور کند، به علت جذب ضربه از طریق سیستم مورد نظر، ضربه به آرامی وارد شده و خودرو با فشار و استهلاک کمتری از آن عبور میکند.
این مخترع افزود: بدین ترتیب میتوان علاوه بر تولید برق از مزیت هوشمند بودن این سیستم نیز استفاده میشود. در خصوص پیادهرو ها نیز با کار گذاری این سیستم در زیر بلوکهای مشخص شده در مسیری تعیین شده از قبل، قابلیت اجرا وجود خواهد داشت.

فتوحی در خصوص نحوه نصب این سیستم در جاده ها تصریح کرد:ارتفاع مناسب برای این سیستم در جادهها، 25 سانتیمتر است و پلهای جذب نیرو از تایر نیز به صورت کاملاً منحنی و با زاویه اولیه 30 درجه بر روی شاسی در نظر گرفته میشود.
وی افزود:کورس (عمق) حرکتی استاندارد 15سانتی متر پیستون، جک را به سمت پایین حرکت داده و سیال تحت تراکم، حداکثر نیرو را به سمت اکومولاتور جهت ذخیره و انتقال آن به توربین هدایت مینماید. این نیرو در ادامه به دینام جهت تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی و در نهایت انتقال آن به باطری جهت ذخیره و استفاده در موارد لازم هدایت میگردد.
این مخترع تاکید کرد:در پیاده روها این سیستم در زیر بلوکهایی قرار میگیرد تا کورس 5 سانتی متر بازه کاری را داشته باشد. البته از نظر صرفه اقتصادی نیز میتوان گفت که در این سیستم، از انرژی پاک کمک گرفته میشود و بازده مثبت آن از نظر هزینه در دراز مدت قابل انتظار است.
این مخترع قزوینی بیان کرد:استفاده از چنین سیستمی در کشور سوئیس بطوری است که در کنار پلکان برقی، یک پلکان معمولی اما با کاربرد ایجاد صدا مانند پیانو استفاده شده است. هدف از این پروژه پرهزینه، ترغیب مردم به استفاده از پلکان جهت حفظ سلامتی بوده است. نتایج حاکی از آن بوده است که استفاده از پلکان طراحی و نصب شده، از طرف مردم با استقبال بالایی مواجه شده است.
فتوحی در رابطه با میزان برق تولید شده در صحنه عمل و آزمایش این دستگاه به صورت واقعی گفت:نتایج حاصل از این نصب یک نمونه از این دستگاه نشان داد،انرژی الکتریسیته خروجی به حدود 6 ولت و توان 6 وات بر روی نمونه اندازه گیری شد.
وی خاطرنشان کرد:به لطف خدا موفق شدیم که دستگاه نهایی را در دومین نمایشگاه محصولات دانش بنیان استان قزوین شرکت داده و با استقبال خوب بازدید کنندگان مواجه شد و برنامه ریزی و هماهنگی لازم با شهرداری برای نصب در نقاط مختلف شهر انجام شده است.
این مخترع در پایان یادآور شد: در پایان لازم دانسته که سپاس و ستایش های بی کران و البته بی مقدار خود را به خاطر الطاف بی شائبه و نعمات بی پایان خداوند اعلام و از مسئولان سازمان بسیج علمی و پژوهشی و فناوری که حمایت مادی و معنوی این طرح را جهت ساخت نمونه بر عهده داشتند.تشکر میکنم.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۳:۰۸
شناسه خبر: 66741