به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان سمنان؛در ۱۱مهرماه سال ۹۷ خبری بسیار تکان دهنده و تلخ دل بسیاری از کودکان و مردم جهان را متاثر کرد."پروفسور کیوان مزدا"پدر ستون فقرات دنیا درگذشت.کسی که خودش ناجی بسیاری از کودکان جهان از جمله کودکان و بیماران کشورش ایران بود به قلب زمین آرام گرفت.
پروفسور کیوان مزدا این نامی است که از همان نوشتن این نام در جستجوگر گوگل می شود فهمید میزان شهرت و بزرگی اش را.پزشک و جراح زبردست ایرانی که تمام عمر خودرا وقف مداوا و سلامت مردم دنیا کرد.سفر به ایران به همراه تیم پزشکی خود و عمل صدها کودک بی بضاعت جز برنامه های ایشان بود.با ما همراه باشید...
پروفسور کیوان مزدا کیست؟
دکتر کیوان مزدا در ۳۱ مرداد ۱۳۲۸ در شهرآبادان چشم به جهان گشود و از ۷ سالگی در فرانسه بزرگ شد. او رشته پزشکی جراحی ارتوپدی و فلوشیپ جراحی ستون فقرات را در پاریس آموخت و بهواسطه هوش و پشتکار فوقالعاده از مشهورترین جراحان ستون فقرات دنیا شد.
تکنیک خاص و ابداعی دکتر مزدا در اصلاح انحرافهای ستون فقرات، هماکنون در اکثر مراکز دنیا استفاده میشود و با این تکنیک منحصربهفرد امکان عملهای پیچیده ستون فقرات به وجود آمد.
دکتر کیوان مزدا از سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را موسسه زنجیره امید ایران آغاز کرد. هرسال ۴ بار برای ویزیت رایگان کودکان بیبضاعت و با بیماریهای پیچیده به ایران میآمد و سالی دو بار با تیم خود جهت عملهای جراحی به ایران سفر میکرد و عملهای جراحی را در بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان موقوفه نورافشار انجام میداد. در طول این ۱۱ سال، در کنار فعالیت درمانی، فعالیتهای علمی و آموزشی دکتر مزدا با دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داشت و جراحانِ ستون فقرات زیادی بهواسطه ایشان تربیت شدند.
او معمولاً در سکوت خبری و بدون هیاهو با تیمش به ایران میآمد و کودکان بیبضاعت این کشور را عمل میکرد و به کشور فرانسه بازمیگشت. در آخرین سفر خود به ایران در شهریور ۹۷، بیستوهشت کودک توسط ایشان و تیمشان تحت عمل جراحی قرار گرفتند.
فیلمی از صحبت های پروفسور کیوان مزدا
او یکی از برجستهترین جراحان ستون فقرات دنیا و از پزشکان نیکوکار در دنیا به حساب می آمد.پروفسور کیوان مزدا جراح و پزشک چیره دست بود، همواره در امور خیریه پیش قدم بود. کیوان مزدا، پزشک ایرانی، فرانسوی سالها به عنوان عضوی از سازمان پزشکان بدون مرز در کشورهای توسعهنیافته خدمت کرد.

کیوان مزدا عضو موسسه «زنجیره امید فرانسه» بود. سازمانی غیردولتی که برای درمان کودکان در کشورهای جهان سوم خدمات فراوانی ارایه کرده. او هر سال همراه با همکاران داوطلبش به ایران میآمد و کودکان بیمار زنجیره امید ایران را معاینه و جراحی میکرد.
مجله اینترنتی کولاک می نویسد:
فرشته نجات بچهها
پدر فاطمه از بیماری دختر خود گفت: «مراجعات مختلفی به مراکز مختلف درمانی داشتم اما به هیچ نتیجهای نرسیدم تا اینکه از طریق یک انجیاو در حوزه سلامت به بیمارستان نورافشار و دکتر کیوان مزدا معرفی شدم. چند نوبتی است که دکتر، درمان فاطمه را به عهده گرفته و الحمدلله حال فاطمه رو به بهبودی است.»
پدر فاطمه که معلم است، ادامه داد: «دکتر مزدا فرشته نجات کودکان است.»
پزشک دوستداشتنی
«مریم» ١١ ساله، مبتلا به معلولیت سیپی، یکی دیگر از مددجویانی است که با او به گفتوگو نشستیم. او گفت: «من قبلا از پزشک میترسیدم اما یک بار در ایام عید که نزد دکتر آمدم از آن به بعد دیگر از دکتر نمیترسیدم. دکتر مزدا، دوست بچههاست.»
جنگ نباشد، غذا باشد
مجله اینترنتی کولاک در ادمه نوشت: پس از اصرار فراوان توانستیم چند دقیقه با دکتر گفتوگو داشته باشیم. دکتر کیوان مزدا با بیان اینکه در طول سال، چهار نوبت برای درمان مددجویان به تهران سفر میکند، گفت: «در حدود ٢٠ نفر را در سفر اخیر عمل کردهام. هزینه درمان هم توسط یک انجیاوی فعال در ایران و همینطور یک انجیاو در فرانسه پرداخت میشود.»

این پزشک داوطلب ادامه داد: «بسیاری از تجهیزات در ایران فراهم است و در صورت نیاز تعدادی نیز با هزینه همان انجیاوها وارد کشور میشود.»
دکتر کیوان مزدا در ادامه به مشکلات حوزه درمان در ایران اشاره کرد و گفت: «ایران یک کشور در حال توسعه است. متاسفانه زمان ورود بیمار برای درمان با تأخیر صورت میگیرد. بیمه در ایران با کشورهای توسعهیافته بهشدت متفاوت است.»
او ادامه داد: «٣٠سال است که کار من این است، فعالیت داوطلبی جزئی از زندگیام است؛ برهانی برای توجیه آن ندارم، همانگونه که نفس میکشم، کار داوطلبی میکنم، به نظر شما نفس کشیدن دلیل میخواهد؟»
حرف پایانی دکتر مزدا، آرزویش برای دنیا بود: «جنگ نباشد، غذا باشد. زندگی بدون هیچگونه تبعیض.»
تارنمای زنجیره ی امید به مناسبت درگذشت این جراح ایرانی نوشت:
کیوان مزدا زندگیش را برای درمان کودکانی که از مشکلات حاد ستون فقرات رنج میبردند وقف کرده بود. او دردهای بسیار زیادی را از کودکان و نوجوانان نیازمند در جهان و ایران کاسته است.
بیگمان خدمات نیکوکارانه او تا ابد در خاطرهها میماند.
-------------------------------------------------------------------------
پیام تسلیت وزیر بهداشت در پی درگذشت «کیوان مزدا»، جراح نیکوکار
سیدحسن قاضیزاده هاشمی - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - در پی درگذشت دکتر کیوان مزدا، پزشک و جراح نیکوکار کشورمان، پیام تسلیتی صادر کرد.
به گزارش خبرگزاری علم وفناوری متن این پیام به شرح زیر است:
هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق
باز هم خبر کوتاه بود، اما چنان سنگین که بغض را در گلو شکست.
دکتر "کیوان مزدا" جراح نیکوکار، دار فانی را وداع گفت.
او که در آبادان چشم بر جهان گشود و در فرانسه بزرگ شد، بهدلیل هوش و پشتکار فوقالعادهاش، یکی از مطرحترین جراحان ستون فقرات دنیا بود و یکی از نکتههای قابل توجه در زندگیاش آنکه هیچگاه هموطنان خود را از یاد نبرد.
در ۱۱ سال گذشته دکتر مزدا و تیمش بدون هیاهو و با دلی مملو از عشق، بارها به ایران آمدند، فرزندان بیبضاعت و دارای بیماریهای پیچیده این سرزمین را در بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران و موقوفه نورافشار به رایگان عمل کردند و در عین حال جراحان بسیاری را آموزش دادند.
آخرین سفر آن بزرگ مرد به زادگاهش در شهریور ۱۳۹۷ انجام شد که طی آن، بیستوهشت کودک توسط ایشان تحت عمل جراحی قرار گرفتند.
با دلی مملو از اندوه، در گذشت دکتر "کیوان مزدا" را که ضایعهای بزرگ برای عالم علم و پژوهش بهشمار میرود، به همکاران، شاگردان و همه آنهایی که لبخندهای امید آفرین و دستان پرمهرش را به یاد دارند، تسلیت میگویم و از درگاه پروردگار مهربان، برای آن روح عاشق انسانها و انسانیت، ماوا در بهشت برین را خواهانم.
دکتر سید حسن هاشمی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»
دکتر مزدا در هفته آخر شهریورماه سال ۹۷ بعد از یک جلسه فشرده کاری در پاریس، دچار حمله قلبی شد و به کما فرورفت و در ۱۱ مهرماه، چشم از جهان فروبست و با توشهای از دعای خیر کودکان نیازمند به جهان آخرت سفر کرد.
در پایان شایسته به ذکر است:تا کنون نزدیک به 7 هزار کودک بیمار در کلینیک های فوق تخصصی تشخیصی موسسه « زنجیره امید» به رایگان معاینه شده اند و دیگراینکه در سال جاری قصد دارند 1200 کودک دیگر را - فارغ از نژاد و ملیت و مذهب - درمان کنند.
بی شک مرگ پرفسور مزدا تلخ ترین خبر برای کودکانی است که در نوبت بودند و به دستان او امید بسته بودند و حالا باید منتظر بود و دید کدام پزشکان پا پیش می گذارند تا این کودکان، نومید نشوند؟ کیوان مزدا آیا جانشینی دارد؟
و اما بهترین نعمت برای انسان خوش نامی و نام نیک برجای گذاشتن است آنهم بعداز رفتن از این دنیای فانی.بی تردید کسانی مانند پروفسور کیوان مزدا که زندگی خود را وقف نجات و یاری کودکان و افراد بی بضاعت کرده اند با روحی به وسعت همان دل پاکشان به سمت ابدیت پرخواهند کشید.نامش زنده و یادش گرامی باد.
انتهای متن/
عـــلی صبــوری