مریم ریحانی دانشجوی مقطع دکتری رشته شیمی تجزیه است که با طرح بیوسنسور هشدار دهنده فساد میوهها رتبه برتر استان خراسان شمالی را کسب کرده است، وی در گپ و گفتی صمیمی با خبرگزاری علم و فناوری از طرحش و مشکلاتش در این مسیر میگوید.
درباره طرح خود توضیح دهید؟
این طرح نوآورانه و جدید بوده، نمونه خارجی آن ساخته نشده و کاملا کاربردی و قابل استفاده برای کودکان و افراد سالخورده است به این صورت که بیوسنسور ساخته شده در حالت عادی سبز رنگ است و در مواجهه با میوه فاسد بلافاصله قرمز میشود و به این ترتیب به مصرف کننده برای وجود میوههای فاسد هشدار میدهد و اگر کودکی نتواند میوه فاسد را تشخیص دهد براحتی از روی تغییر رنگ این نشانگر متوجه شده و آن میوه را مصرف نمیکند.
چه مقدار برای این طرح هزینه کردید؟
پایه اصلی این بیوسنسور، گلبرگ زعفران است که در کشور ما پس از جداسازی پرچم آن، دور ریخته میشود در نتیجه برای انجام طرح، هزینه چندانی صرف نکردم تنها پولی که خرج شده برای استفاده از آزمایشگاهها و کار با دستگاهها بود وگرنه برای خود طرح فقط 5 هزار تومن هزینه کردم.
چطور این ایده به ذهنتان رسید؟
موضوع پایاننامه دوره کارشناسی ارشدم طراحی و ساخت یک شناساگر در محدوده قلیایی بود با پیشنهاد یکی از استادانم انجام تحقیقات کاربردی و مفیدتر را آغاز کردم و تصمیم گرفتم با انجام تحقیقاتم مشکلی از جامعه حل کنم و زمانی که برای این کار صرف میکنم به درد مردم بخورد.
برای ثبت اختراع چه اقداماتی انجام دادهاید؟
دو سال قبل به سایت ثبت اختراع مراجعه کرده و اظهارنامه مربوطه را تکمیل کردم اما از آن تاریخ تاکنون هیچ تماسی با بنده برای دفاع از اختراعم گرفته نشده و در واقع گویا هیچ ثبت اختراعی صورت نگرفته و این طرح مفید همچنان بلاتکلیف مانده است.
به نظر شما چه مشکلاتی بر سر راه مخترعین و افراد ایدهمند وجود دارد؟
هفت خانهای ثبت اختراع، روند طولانی آن و گاهی فراموش شدن اظهارنامه ثبت شده، عدم حمایت ارگانهای مربوطه در بحث تجاریسازی و تولید انبوه مواردی هستند که مخترع را از ادامه راه باز میدارند و نسبت به انجام تحقیقات گستردهتر دلسرد میکنند.
چه انتظاراتی از مسئولین دارید؟
اگر بروکراسی اداری نسبت به ثبت اختراع و تجاریسازی کم شده و در روند ثبت و تولید انبوه تسریع شود به جامعه مخترعین کمک بزرگی میکند چرا که طراح و مخترع فرصتی برای دویدن به دنبال ثبت ایده و طرحش را ندارد بلکه همه زمانش را برای انجام کار تحقیقاتی درنظر میگیرد.
از سازمان بسیج علمی پژوهشی چه شناختی دارید؟
سازمانی است که برای یاری رساندن به افراد ایدهمند تاسیس شده و دست یاری بسوی جوانان خلاق دراز میکند و تا مرحله تجاریسازی، مخترح و طراح را پیش میبرد و در بسیاری از مواقع برای تجاریسازی و تولید انبوه حمایت مالی کرده و یا به ارگانهای مرتبط معرفی میکند.
این سازمان تاکنون چه همکاریهایی با شما داشته است؟
در درجه اول لازم میدانم از روابط عمومی فعال این سازمان تشکر کنم که اطلاعرسانی به موقع و عالی در برگزاری جشنوارههای علمی و پژوهشی دارند و همواره در پوشش خبری، کوشا ظاهر میشوند.
طرح بنده هنوز ثبت اختراع نشده است که پس از ثبت اختراع میتوانم از حمایتهای معنوی و مالی این سازمان برخوردار شوم.
برنامه آتی شما چیست؟
پس از ثبت اختراع طرح بیوسنسور هشدار دهنده میوههای فاسد میخواهم روی بستهبندیهای سالم و بدون استفاده از مواد نگهدارنده کار کنم که تا حدی مراحل ابتدایی را طی کردهام و در حال ساخت نمونه اولیه آن هستم.
زمان انتشار: یکشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۳:۱۴
شناسه خبر: 75358