به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از گیلان؛ واردات کالاهای دارای مشابه داخلی همواره یکی از مهمترین معضلات گریبانگیر تولیدکنندگان کشورمان بوده، که مانعی بسیار موثر در مسیر دستیابی به اقتصاد مقاومتی و رونق تولید ملی است. این امر در بین تولیدکنندگان بخش کشاورزی از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار است. به ویژه اینکه واردات در فصل برداشت محصولات آنان صورت پذیرد.
واردات محصولات راهبردی کشاورزی از جمله برنج، نه تنها با سیاست های حمایت از تولید داخلی و چارچوب های اقتصاد مقاومتی مغایر بوده بلکه با منویات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در ارتباط با لزوم افزایش رونق تولید ملی همخوانی نداشته و تأثیرات سوء بسیاری از قبیل کاهش شدید قیمت محصولات داخلی، زیان های جبران ناپذیر اقتصادی، عدم توانایی پرداخت هزینه های تولید، عدم رغبت به تولید در بین کشاورزان، تزلزل در استقلال و نیز عدم دستیابی به خودکفایی کشور را به همراه دارد.
در ماده ۱۶ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب سال ۱۳۸۹ آمده است، وزارت بازرگانی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از دولتی و غیر دولتی قبل از واردات کالاها و یا محصولات بخش کشاورزی (اعم از خام و یا فراوری شده) و یا مواد اولیه غذایی مورد نیاز صنایع غذایی و تبدیلی، موظفند از وزارت جهاد کشاورزی مجوز لازم را اخذ نمایند. همچنین دولت مکلف است به منظور حمایت از تولیدات داخلی، برای واردات کلیه کالاها و محصولات بخش کشاورزی تعرفه مؤثر وضع کند، به گونه ای که نرخ مبادله همواره به نفع تولیدکننده داخلی باشد. در تبصره2 این ماده ذکر شده است که مسئولیت انتخاب ابزار تعرفه ای، تعیین سهمیه مقداری، زمان ورود و مقدار تعرفه برای کالاهای کشاورزی و فراورده های غذایی با وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود.
شالیکاران در طی سال های اخیر همواره متضرر اجرای غلط و غیراصولی این قانون از سوی وزارت جهاد کشاورزی و واردات بی رویه برنج، حتی در زمان بحرانی برداشت محصول داخلی، بوده اند به گونه ای که بارها شاهد اعتراض شدید نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی برای مبارزه با این چالش بخش کشاورزی و نیز برگزاری جلسات متعدد نمایندگان با مسئولین این وزارتخانه جهت رفع معضل مذکور بوده ایم، که در نتیجه منجر به ممنوعیت واردات در فصل برداشت شد. ولی این موضوع نیز در عمل به خوبی از سوی وزارت جهاد کشاورزی رعایت نشده است.
محمدصادق حسنی عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در نخستین جلسه شورای برنامه ریزی استان گیلان در سال ۱۳۹۸ با انتقاد از بازار برنج و عدم نظارت در آن از سوی دولت تصریح کرد: «حدود سه سال با فریاد و نرمش تلاش کردم تا بازار برنج را مدیریت کنم اما پس از سه سال نحوه مدیریت بازار برنج رضایت بخش نیست.»
وی با تاکید بر اینکه برنج اقتصاد نخست استان گیلان است، گفت: «نمیدانم چه برنامه ای در کشور حاکم است که در فصل برداشت، برنج از زمین و آسمان وارد گیلان می شود.»
دلایلی از جمله تولید و سطح زیرکشت قابل توجه برنج در کشور، جایگاه ویژه آن در سبد غذایی خانوارهای ایرانی و نیز قرار گرفتن این غله در فهرست یکی از عمده ترین محصولات وارداتی، برنج را به یکی از مهمترین محصولات راهبردی کشاورزی کشورمان تبدیل کرده است.
با توجه به آمارهای موجود، سالانه حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج توسط شالیکاران کشورمان تولید می شود، که با احتساب کشت برنج راتون این مقدار از تولید به دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن می رسد. سرانه مصرف برنج در ایران حدود ۳۶ تا ۳۸ کیلوگرم در سال (معادل حدود صد گرم در روز) است. یعنی مردم کشورمان حدود ۳ میلیون تن برنج در سال مصرف می کنند که با تولید دو میلیون و چهارصد هزار تنی داخل نیازمند واردات ۵۰۰ الی ۶۰۰ هزار تن در سال هستیم. ولی در عمل سالانه بیش از یک میلیون تن برنج وارد کشور می شود.
دکتر ابراهیم آذرپور عضو کارگروه کشاورزی سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان گیلان در گفت و گو با خبرگزاری علم و فناوری با اشاره به لزوم پاسخگویی از سوی مسئولان در ارتباط با روند واردات برنج خاطرنشان کرد: واردات بی رویه مغایر با سیاست های اقتصاد مقاومتی بوده و کشاورزان برنج کار را مجبور به ترک تولید خواهد کرد.
وی با بیان این موضوع که حمایت مادی و معنوی از شالیکاران منجر به افزایش تولید و اشتغال در کشور و دستیابی به خودکفایی پایدار تولید می شود، افزود: واردات بی رویه برنج به نوعی خیانت آشکار به کشاورزان شالیکار محسوب شده و عواقب آن برای معیشت و اقتصاد بخش کشاورزی به ویژه در استان های شمالی، بسیار خطرناک خواهد بود.
نگاه به داخل و عدم اتکا به خارج جهت تامین نیازهای اساسی کشور، همواره در طول تاریخ نظام مقدس جمهوری اسلامی عامل پیشرفت، توسعه و نیز شکوفایی استعدادهای نهفته در کشورمان شده است. از نمونه های بارز و ملموس این شکوفایی، می توان به بی اثر شدن تحریم های جهانی علیه ایران اسلامی در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی و استقلال کشورمان در حوزه دفاعی اشاره کرد.
به فرمایش رهبر معظم انقلاب شرط رونق تولید داخلی، کنترل واردات بی رویه است. لذا امید این می رود در سالی که مزین به فرمایش ایشان، سال "رونق تولید ملی" نامگذاری شده است، با حمایت های موثر مسئولین از تولیدات داخلی به ویژه محصولات راهبردی کشاورزی، شاهد بالفعل شدن ظرفیت های بومی کشور در مسیر افزایش تولید با تکیه بر منابع درون زاد باشیم.
انتهای پیام/
زمان انتشار: جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۸:۲۰
شناسه خبر: 77666