به گزارش خبرگزاری علم و فناوری، همزمان با سالروز رحلت بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران و قیام 15خرداد "سامانه پدافند هوایی ۱۵ خرداد" ساخت متخصصان و دانشمندان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با حضور امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و امیر سرتیپ علیرضا صباحی فرد فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی رونمائی و تحویل این نیرو شد.
سامانه پدافند هوایی 15 خرداد جدیدترین عضو خانواده پدافندی ایران میباشد. به گفته امیر سرتیپ حاتمی ویز دفاع این سامانه می تواند اهدافی نظیر جنگنده و پهپادهای مهاجم را در برد۱۵۰ کیلومتر شناسایی و تا برد ۱۲۰ کیلومتر ردگیری نماید و توانایی شناسایی اهداف پنهانکار در برد۸۵ کیلومتر و درگیری و انهدام آنها را در برد۴۵ کیلومتری را دارا میباشد.

موشک صیاد۳ در سمت راست تصویر و موشک صیاد ۲ در سمت چپ تصویر
امیر سرتیپ حاتمی ویژگی برجسته دیگر این سامانه را هدف گیری آن عنوان کرد و افزود: سامانه پدافند هوایی "۱۵خرداد" قادر است تعداد ۶ هدف را بطور همزمان شناسایی و ردگیری نموده و علیه۶ هدف عملیات شلیک و انهدام را انجام دهد. از دیگر ویژگیهای بارز این سامانه سلاح قابلیت تحرک پذیری آن میباشد، بگونهای که زمان حاضر به جنگ و عملیاتی شدن آن کمتر از ۵ دقیقه است.
این سامانه در برد عملیاتی بالا و ناحیه کشندگی گسترده (با اهدافی که در محدوده ارتفاع ۱۵۰کیلومتر تا ۲۷کیلومتر و در برد ۷کیلومتر تا ۷۵کیلومتر قرار دارند) میتواند درگیر شود.

سامانه پدافندی ۱۵ خرداد
15 خرداد از یک رادار آرایه فازی به همراه یک لانچر موشکی صیاد 2 و یک لانچر موشکی صیاد 3 بهره میبرد که بر روی کشنده سوار شده است.
شاید بتوان 15 خرداد نوع بهبود یافته و پیشرفتهتر سامانه تلاش دانست. سامانه تلاش یک سامانه موشکی پدافندی، بومی و ساخت متخصصان کشورمان است که قادر است در ارتفاع متوسط و بالا، اهداف از جمله رهگیری و انهدام هواپیماهای راهبردی و انواع پهپادها را شکار کند. سامانههای سهگانه تلاش با موفقیت تست و رونمایی شده بودند. تلاش 1 و 2، سامانهای موشکی با بهکارگیری موشکهای بومی صیاد2 و بهرهگیری رادارهای بومی بود که در بهروزرسانی و افزایش قابلیتهای سامانه موشکی تلاش2، ضمن ارتقاهای جانبی، سامانه موشکی اس200 نیز با این سامانه تلفیق و سامانه جدیدی بهنام سامانه موشکی بردبلند و ارتفاع بالا با نام "تلاش3" رونمایی شد.

لانچر موشکی صیاد۳ سامانه ۱۵ خرداد
بخشهای مختلف سامانه موشکی تلاش
1 ــ فرستنده اطلاعات
2 ــ روشنکننده هدف (سامانه کشف و رهگیری هدف)
3 ــ واحد کنترل و مانیتورینگ
4 ــ سکوی پرتاب (لانچر جعبهای)
5 ــ موشکهای صیاد 2 و 3.
.jpg)
موشک صیاد ۲

موشک صیاد ۳
نکته قابل توجه در مورد سامانه پدافندی 15 خرداد این است که با توجه به حضور موشک های پدافندی صیاد 2 و صیاد 3 برد و ارتفاع درگیری این اعلام شده برای سامانه احتمال بسیار زیاد فقط برای موشک پدافندی صیاد 2 می باشد. صیاد3 دارای برد 120 کیلومتری و ارتفاع عملیاتی 27 کیلومتری است. صیاد 3 دارای هدایت ترکیبی مجهز به جستجوگرهای فعال و نیمه فعال و مادون سرخ میباشد.
در نهایت باید گفت پلتفرم موشکی صیاد بسیار قابل انعطاف بوده و میتوان این لانچر را با سامانه های موشکی بسیاری لینک نمود. بطوری که حتی موشک های صیاد2 قابلیت قرار گیری بر روی سامانه سوم خرداد را دارد. سامانه پدافندی 15 خرداد را باید یک نسل پیشرفته تر از سامانه تلاش دانست که در آن به جای استفاده از رادار کنترل آتش افق که یک رادار اسکن مکانیکی پالسی بود از یک رادار آرایه فازی بهره میبرد.
دقیقا مشخص نیست که آیا آتشبار سامانه 15 خرداد همین دو لانچر را دارد یا واحد کنترل و فرماندهی این سامانه قابلیت لینک کردن تعداد بیشتر لانچر به آتشبار را دارد و احتمالا این باید چهار خودرو لانچر موشک ، یک رادار کنترل آتش و کشف و یک واحد کنترل و فرماندهی و احتمالا رله ارتباطی داشته باشد.
فیلم رو نمایی سامانه پدافندی ۱۵ خرداد
زمان انتشار: دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۳:۵۶
شناسه خبر: 78221