به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران تولید برنج محتمل به شوری به نام برکت از دستاوردهای جدید پژوهشگران استان مازندران که امید در دل کشاورزان برای تولید این محصول در اراضی شورزار را فراهم کردند.
آب دریای خزر 1/3 دهم درصد نمک دارد به همین دلیل باعث شوری خاک در اراضی ساحلی شده است و سال به سال به دلیل برداشتهای آب زیر زمینی حجم شوری خاک در برخی اراضی حاشیه دریای خزر رو به افزایش است.
محمدعلی بهمنیار که در سابق رئیس دانشگاه کشاورزی اظهار کرد: می توان خاک شور را با استفاده از اصلاح کنندهها و زهکش مناسب، طی سالهای طولانی مورد استفاده قرار داد به نحوی که مقدار شوری خاک بیشتر نشود.
در عین حال محققان و پژوهشگران دانشگاه علوم و کشاورزی مازندران اقدام به اصلاح بذر برنج مقاوم به شوری خاک و آب کرده و زمینه رفع محدودیت تولید برنج در اراضی شور را از بین بردند.
عضو هیات علمی اصلاح و نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران از تولید رقم جدید برنج پرمحصول و مقاوم در مقابل شوری با شوری متوسط برای زمینهای شور ساحلی با بازدهی بالا خبر داد.
غفار کیانی خاطر نشان کرد: این محصول به نام برکت برای زمینهای شور ساحلی در مرحله تولید انبوه قرار دارد.
وی با اعلام اینکه تولید رقم برکت را از سال 1390 با هدف تولید رقم مقاوم به شوری آغاز کردیم، گفت: ویژگی این نوع از ارقام برنج پاکوتاه، پرمحصول و مقاوم در مقابل شوری با شوری متوسط است که برای زمینهای شور حاشیه دریای خزر مناسب است .
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری خاطر نشان کرد:با توجه به تغییرات اقلیمی و شور شدن زمینها تولید این نوع از ارقام برنج در زمینهای ساحلی و شور استان مازندران و گلستان مقرون به صرفه است و کیفیت و بازده بالایی دارد.
وی اظهار داشت: افزایش تولید و تجاری سازی این نوع از ارقام برنج با کمک پارک علم و فناوری در دست تولید و تجاری سازی است .
عضو هیات علمی اصلاح و نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران بیان داشت: تجاری سازی این محصول به صورت پایلوت و ترویجی در زمینهای شور استان مازندران از جمله سوته و در گلستان در زمینهایی که با چاه آبیاری می شوند انجام و به نتیجه رسید .
وی افزود: برای تجاری سازی گسترده این محصول علاوه بر همکاری پارک و علم و فناوری به همکاری بیشتر مردم و مسئولین نیازمندیم .
کیانی ادامه داد: اعتبار مورد نیاز برای تولید انبوه این محصول بیش از 500 میلیون تومان است و بیشتر به حمایت مالی مسئولین و ارگانها نیازمندیم تا گامی رو به جلودر مقیاس انبوه داشته باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که بیشتر کشت و تولید این نوع از ارقام برنج در چه مناطقی کاربرد دارد، گفت: در استان مازندران در مناطقی مانند لاریم و جویبار و در استان گلستان مناطق بیشتری رو به دشت که دارای افت عملکرد برنج هستند مناسب است.
عضو هیات علمی اصلاح و نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در مورد برنامه راهبردی اش گفت: این رقم با هدف تولید و بازده بالا در زمینهای لب شور و یا رو به شوری به بهره برداری رسید در زمینهایی که دارای افت عملکرد هستند تولید این محصول مقرون به صرفه است.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران، دیگر ارقامهای تولید برنج در استان به نامهای نعمت و روشن هم توسط محققان این استان تولید شده است.
عملکرد برنج روشن مورد توجه بسیار زیاد کشاورزان قرار گرفته است که گفته میشود در سال جاری میزان برداشت از نوع روشن حدود 13 تن در هکتار بوده است.
با توجه به تولید بذر برکت و وجود اراضی شور در نقاط حاشیهای دریایی خزر میتوان امیدوار بود که گامهای بلندی در تولید محصول برنج در استانهای شمالی کشور برداشته شده است.
وجود بذر برکت نقطه امید بخش برای کشاورزانی است که سالهای سال به دلیل شوری اراضی کشاورزی خسارتهای مالی متعددی را تجربه کردند.
آنچه که تولید کننده این بذر از آن توقع داشت حمایت مالی متولیان امر برای در دسترس قرار گرفتن این محصول برای کشاورزان در اراضی شوری زاری است.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۹:۱۳
شناسه خبر: 84860