توسط عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان؛

تولید «تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک» محقق شد

محمد رضا عبادی محقق و مجری تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک با بیان این که تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک محصولی فراسودمند است،گفت: میانبری برای ارتقاء سلامت جامعه با هزینه بسیار اندک است، هیچ بار اضافی بر صنعت وارد نمی شود بلکه ظرفیت مرغداریهای کشور را که معطل مانده بکار می گیرد و هیچ مشکلی هم برای تولید وجود ندارد اما حمایت و پشتیبانی وزارت صمت برای تجارت و بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی برای تولید ضرورت دارد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، محمد رضا عبادی محقق و مجری تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک با بیان این که تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک محصولی فراسودمند مخصوصا برای خانمهای باردار، کودکان در حال رشد و بیماران قلبی عروقی است،گفت: میانبری برای ارتقاء سلامت جامعه با هزینه بسیار اندک است، برای تجاری کردن این دستاورد تحقیقاتی، هیچ بار اضافی بر صنعت وارد نمی شود بلکه ظرفیت مرغداریهای کشور را که معطل مانده و تولید آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده را بکار می گیرد و هیچ مشکلی هم برای تولید وجود ندارد اما حمایت و پشتیبانی وزارت صمت برای تجارت و بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی برای تولید در این گونه از مرغداری ها ضرورت دارد.

 

محمد رضا عبادی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان  محقق و مجری این دستاورد ( تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک) که 16 بهمن ماه در اتاق بازرگانی استان اصفهان و با حضور وزیر جهاد کشاورزی رونمایی شد در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری گفت: این دستاورد حاصل،یک کار تحقیقاتی بود که ایده آن سال 1385در ذهن ما شکل گرفتو بعد از فرصت مطالعاتی که به کشور کانادا داشتم و آنجا انواع تخم مرغها و محصولات غذایی و در اصطلاح غذاهای فراسودمند را دیدم به این فکر افتادم که در رسته کاری ما که در زمینه تخم مرغ و مرغ وگوشت و شیر است بایستی این نوآوری را در کشور ایجاد کنیم  و از این صنعت جدید( تولید غذا های فراسودمند)در دنیا عقب نمانیم.

 

وی ادامه داد: پیش‌بینی شده که در سال ۲۰۲۰ که در آستانه ی آن قرار داریم سهم تجارت غذاهای فراسودمند بیش از ۹۰ میلیارد دلار در صنایع غذایی خواهد بود که ما هم به عنوان بخشی از این جهان بزرگ باید بخشی از این تجارت را به خود اختصاص دهیم. بنابراین سال1385 این ایده شکل گرفت و در قالب یک طرح تحقیقاتی به سازمان تحقیقات وآموزش کشاورزی ارائه شد، اما به دلیل اعتبارات خاص تحقیقاتی که نیاز داشت محقق نشد تا بالاخره در سال1393 با همکاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان به عنوان یک طرح تحقیقاتی خاص با هدف مقایسه تخم مرغ بومی و تخم مرغ صنعتی از لحاظ ارزش غذایی این کار انجام شد.

عبادی تصریح کرد: کارهای اجرای این طرح تحقیقاتی در سال ۹۴ و ۹۵ در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور صورت گرفت به این صورت که ما مرغ های نژاد صنعتی را که به آنها مرغ سفید گفته می‌شود در قفس های انفرادی قرار دادیم و مرغ های بومی را از گروه‌های مختلف در کنار همین مرغهای صنعتی در شرایط کاملا یکسان و مشابه و با تغذیه یکسان پرورش دادیم و  جیره مرغ بومی و مرغ صنعتی را به طور کاملا مشابه با اسید فولیک غنی کردیم تا ببینیم که سهم غنی شدن تخم مرغ در مرغ صنعتی و مرغ بومی به چه میزان خواهد بود.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان گفت: خوشبختانه نتایج خوبی گرفتیم و در سال 1395 بعد از اینکه نتایج آزمایشگاهی این طرح تحقیقاتی مشخص شد به عنوان یک شرکت فناور در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان مستقر شدیم و کار تجاری کردن این ایده را کلید زدیم ودر سال 1397 با تولید آزمایشی و برای بررسی اقتصاد بازار  اولین محصول را به بازار عرضه نمودیم  و پس از آن برای اولین بار پروتکل و دستورالعمل تولید این نوع از تخم مرغ توسط شرکت هم اندیشان اوین تاک با همکاری سازمان دامپزشکی کشور تدوین و ابلاغ گردید و بسیار مفتخریم که در ایام ا.. دهه ی فجر(روز 16 بهمن ماه 1398) با دست وزیر کشاورزی  از این محصول ارزشمند و فراسودمند را رونمایی کردیم.

وی بیان داشت: در حال حاضر یکی از مرغداریهای معتبر و بزرگ استان در اختیار این طرح قرار گرفته که ظرفیت فعلی آن ۸۰ هزار قطعه است که ما می‌توانیم روزی ۸۰ هزار تخم مرغ غنی شده به بازار عرضه کنیم ولی ظرفیت آن در حال افزایش است و در چندماه آینده به دو برابر ظرفیت خواهد رسید. مضافاً بر اینکه از طرف مرغداران سطح استان اعلام آمادگی داشتیم بنابراین ظرفیت استان ما برای این کار و کارهای نو دیگری مهیا هست و برای تولید این گونه محصولات هیچ مشکلی را نخواهیم داشت.

تخم مرغ غنی شده با اسید فولیک برای گروه‌های هدف و گروههایی که سطح درآمد خانواده آنها پایین‌تر اهمیت ویژه ای دارد

رئیس هیئت مدیره شرکت فناور مستقر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان، در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چه سودی برای مصرف کننده دارد بیان داشت: اسید فولیک یا ویتامینB9 یکی از ویتامینهای بسیار ضروری است بخصوص برای گروه‌های خاصی مثل خانم هایی که می خواهند باردار شوند یا کودکانی که در حال رشد هستند یا بیماران قلبی عروقی سه گروه هدف ما برای تولید این محصول خاص و ویژه بوده است.

وی با بیان این که این بدان معنی نیست که این تخم مرغ فقط مختص سه گروه مذکور می باشد بلکه تخم مرغ یک ماده غذایی بسیار سودمند و در عین حال بسیار ارزان درسبد غذایی مردم است و در جامعه ای که بدلیل تورم و گرانی ممکن است همه ی مردم دسترسی به انواع غذاها را نداشته باشند بخصوص پروتئین که قسمت گران قیمت سفره مردم است، ما فکر کردیم با غنی کردن این ماده غذایی ارزان قیمت حداقل برای گروه‌های هدف و گروههایی که سطح درآمد خانواده آنها پایین‌تر است بتوانیم کمکی کرده باشیم و مواد مغذی مورد نیاز را راحت تر به دست آنها رسانده باشیم این یک هدف ما است.

تبدیل اسید فولیک جیره غذایی در بدن مرغ  به فرم «5 -متیل تتراهیدروفولات» مزیت مهم است

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، افزود: وجه تمایز و با اهمیت دیگر این تخم مرغ این است که این نوع «فولات» در تخم‌مرغ طوری تولید می‌شود که این دقیقا مطابق همان فرم و شکلی از فولات است که بدن نیاز دارد به عبارت دیگر این اسید فولیک که مادر جیره مرغ اضافه می کنیم در بدن مرغ طی واکنشهای مختلف تبدیل به فرم «5 -متیل تتراهیدروفولات» می شود که متفاوت از فرم شیمیایی و دست ساز اسید فولیک خواهد بود و این شکل از فولات بیش از ۹۵ درصد و حتی در بعضی از مقالاتی که ما مطالعه کردیم بیش از ۱۰۰ درصد قابلیت جذب (Bioavailability ) دارد و این تفاوتی است که با قرص و کپسولهای مکمل اسیدفولیک که تجویز می‌شود دارد.

این تخم مرغ بار متابولیکی اضافه به بدن تحمیل نمی‌کند بلکه بالاتر از 95 درصد جذب دارد

وی ادامه داد: این تخم مرغ و این نوع از مکمل یاری  بار متابولیکی اضافه به بدن تحمیل نمی‌کند بلکه در کنار مصرف تخم‌مرغ(که بهترین نوع اسیدهای آمینه را در تخم مرغ وجود دارد و بقیه غذاها با تخم مرغ سنجیده می شوند) یک نوع ویتامینی که بالاتر از ۹۵ درصد قابلیت جذب دارد به بدن معرفی می شود که این هم یکی از ویژگی‌های  دیگر این تخم مرغ است.

مزیت این دستاورد برای مادران باردار چگونه است

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان،با اشاره به تجویز ویتامین اسید فولیک برای همه خانمهای جوان، گفت: این ویتامین برای جنین بسیار مهم است و یکی از عوارض مادرزادی به نام نقص کانال عصبی جنین که ناشی از کمبود این نوع ویتامین است که مادران بایستی به آن توجه کنند و چه بهتر که از راه غذا این ویتامین دریافت شود که علاوه بر تامین این ویتامین سایر ویتامینها و مواد مغذی دیگر  را هم دریافت کنند.

مزیت این دستاورد برای بیماران قلبی عروقی چگونه است

عبادی سپس با اشاره به گروه هدف بعدی، که بیماران قلبی عروقی هستند، اظهار داشت: بعضی از گرفتگی عروق برای افرادی که دچار سکته قلبی یا مغزی می شوند به خاطر رسوب و انباشت ماده ای بنام هموسیستئین  در رگ های خونی می باشد که این ماده حد واسط تبدیل متیونین به سیستئن است و برای تبدیل هموسیستئین به سیستئین که یکی از اسید های آمینه نیمه ضروری است نیاز به اسید فولیک است و زمانی که این ویتامین در بدن کم باشد این ماده حدواسط( هموسیستئین) در رگها تجمع یافته و باعث گرفتگی عروق می شود بنابراین برای پاکسازی این ماده از خون  و تیدیل هموسیستئن به سیستئن اسیدفولیک بسیار حیاتی و ضروری است.

وی ادامه داد: همچنین موارد بسیار زیاد دیگری در رابطه با نقش این ویتامین مطرح شده که می توان جلوگیری از پوکی استخوان، تولید گلبولهای قرمز، شرکت در متابولیسم و فعالیت طبیعی بدن، مانع کم خونی، افزایش تعداد اسپرم در مردان و افزایش قابلیت باروری در خانم ها را ذکر کرد. همچنین این ویتامین نقش اساسی درجلوگیری از بعضی سرطانها بخصوص سرطان معده مقالاتی وجود دارد که اسیدفولیک بسیار موثر است این مواردی است که در رابطه با نقش اسید فولیک مطرح شده است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، در پاسخ به این سوال که آیا تولید این نوع تخم مرغ می تواند جایگزین تخم مرغهای معمول بشود، تصریح کرد:  علیرغم این که می گوییم تولید تخم مرغ یا مرغ در کشور به حد کفایت است اما متاسفانه باید ذکر کنم که مصرف سرانه تخم مرغ در کشور ما نسبت به دنیا پایین است مثلا کشورهای توسعه یافته بیش از 250 تخم مرغ در سال مصرف می کنند و در کشور ما چیزی که اعلام شده با تخم مرغی که در صنایع شیمیایی مثل شامپو سازی و کیک سازی و غیره مصرف می شود حدود 190 تخم مرغ است پس در حال حاضر 60 عددتخم مرغ کمتر نسبت به کشور های توسعه یافته  مصرف می کنیم بنابراین  یکی از اهداف این طرح تنوع بخشی به محصولات تخم مرغ  بوده که  از این طریق مردم را به مصرف بالاتر تخم مرغ تشویق کنیم چه غنی شده و چه تخم مرغ عادی ولی این تخم مرغ برای گروههای خاص مناسبتر است.

 وی در پاسخ به این پیشنهاد که آیا می توان برای ترویج مصرف آن بخصوص بخاطر اهمیتی که در خونسازی و عارضه ی کم خونی دارد در مدارس دخترانه توزیع کرد؟ اینگونه بیان داشت: که این طرح را چند سال پیش در اتاق بازرگانی، سازمان جهاد کشاورزی و هم دامپزشکی مطرح کردیم که به دلیل عدم توفیق در طرح " شیر مدارس"  شاید توزیع تخم مرغ به دلیل ماندگاری بیشتر و سهل الوصول تر از لحاظ بسته بندی و انتقال بویژه تخم مرغ غنی شده از کارائی بیشتری برخوردار باشد. بنابراین در صورت حمایت ارگان های مسئول در این قضیه همچون آموزش و پرورش و وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی با یک تخم مرغ غنی شده و با هزینه کمتر می توانیم سلامت جامعه را  ارتقا دهیم و بخصوص گروههای هدف را  که این نیازمند پشتیبانی و حمایت دولت می باشد و ما به عنوان تولید کننده این محصول اعلام می کنیم که از نظر تولید این محصول نه تنها در استان بلکه در کل کشور هیچ مشکلی نداریم و از استانهای دیگر هم متقاضی برای تولید هستند.

رئیس هیئت مدیره شرکت فناور مستقر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان، در پاسخ به این سوال که آیا برنامه ای برای صادرات هم دارید، تصریح کرد: یکی از اهداف طراحی شده برای  این محصول" صادرات" است تا جایی که این محصول در کشور جذب شود  اولویت کشور است ولی اگر تولید مازاد بر جذب و مصرف بود  هدف غایی صادرات آن می باشد.

آیا دستیابی به این محصول سخت بود؟

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، گفت: بله  مسلما زمانی که با یک موجود زنده و فعال همچون مرغ روبرو هستید جیره غذایی وفرمولاسیون بسیار دقیقی نیاز دارد که در برخی از ریز مغذی ها تغییر در حد میلی گرم می تواند عملکرد کمی و بویژه کیفیت تولید را تحت تاثیر قراردهد و به همین خاطر  دستیابی به فرمولاسیون دقیق و دستکاری در جیره  برای رسیدن به محصولی که امروزه توانسته مجوز های لازم را اخذ کند حاصل چندسال کارمطالعاتی و آزمایشگاهی بوده است.

عبادی در پاسخ به این که آیا تاییدیه های بهداشت و معاونت غذا و دارو هم برای این محصول نیاز بوده و دریافت شده، گفت: تولید محصولات دامی در حد مزرعه زیر نظر دامپزشکی کشور است ولیاگر بخواهد فرآوری شود مثلا سفیده از زرده جدا شود تاییدیه وزارت بهداشت و معاونت غذا را می خواهد، اما با این حال به دلیل اینکه موضوع آهن یاری و غنی سازی نان با اسید فولیک نیز در برنامه های وزرات بهداشت وجود دارد موضوع غنی سازی تخم مرغ با اسید فولیک در سازمان دامپزشکی کشور با حضور کارشناسان معاونت غذا و داروبه تصویب و تائید رسیده است. همچنین تست های آزمایشگاهی اینگونه محصولات در آزمایشگاههای صنایع غذایی که مورد تایید معاونت غذا و دارو هست انجام شده و کلیه مجوز های دامپزشکی کشور را این محصول دارد.

این دستاورد میانبری برای ارتقاء سلامت جامعه با هزینه بسیار اندک است

وی با تاکید براین که متولی امنیت غذایی جهاد کشاورزی است و ما هم دقیقا در این راستا هدف گذاری کردیم خاطرنشان کرد: یکی از تمایزهای این دستاورد این است که اولا  رویکرد جدیدی برای فعالان عرصه صنعت مرغ تخم گذار می باشد و ثانیا تنوع بخشی به سبد کالای مصرفی مردم  خواهد بود و  از همه مهمتر میانبری برای ارتقاء سلامت جامعه با هزینه بسیار اندک خواهد بود .

برای تجارت و بازرگانی نیاز به حمایت وزارت صمت داریم

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، تاکید کرد: برای این کار نیازمند کمک و راهنمایی بخشهای مختلف هستیم، ما برای تجارت و بازرگانی نیاز به حمایت وزارت صمت را داریم چون قیمت گذاری این گونه محصولات از مسائل مهمی است که باید به ما کمک کنند همچنین به عنوان یک شرکت فناور و نوپا توانایی تبلیغ در قیاس با رقبای قدر را  نداریم لذا از صدا و سیما وزارت صمت، آموزش و پرورش  همه طلب یاری داریم.

وی در پاسخ به این سوال که اشتغال زایی این دستاورد چقدر است، گفت: همانطور که ذکر شد هدف ما ایجاد مرغداری جدید و اضافه کردن یک ساختار فیزیکی برای تولید این محصول نیست بلکه با بکار گیری فارمهای مرغداری موجود که به دلیل سایز توجیه اقتصادی ندارند و الان به عنوان سرمایه های معطل مانده در این صنعت هستند می توان تولید داشته باشیم و یا اجاره و یا مشارکت در بخشی از فضا های تولیدی موجود می توان اقدام به تولید کرد.

وی خاطرنشان کرد: این ظرفیت معطل در صنعت مرغداری عدد نسبتا بزرگی است وهر واحد مرغ تخم گذار حداقل 4 نفر و در زنجیره توزیع و بسته بندی هم 5 تا 6 نفر مشغول به کار می شوند که اگر در کل کشور و در توان کامل بسنجیم اشتغال قابل توجهی است. مضافا بر این که در حلقه تولید مکمل وخوراک ویژه ای که برای تولید این محصول نیاز هست هم اشتغال زایی ایجاد کرده است.

انتهای پیام/

معصومه صادقی

زمان انتشار: چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۰:۰۰

شناسه خبر: 85643

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب