گروه دانش خبرگزاری علم و فناوری – سجاد عبدلی ؛ امروزه کمترین کشوری در جهان وجود دارد که درگیر ویروس کرونا نباشد ، بیماری که تاکنون جان هزاران نفر را در سرتاسر جهان گرفته است . اما از آنجا که این بیماری درمانی ندارد تشخیص به موقع این ویروس بسیار اهمیت دارد چرا که با انجام اقدامات مراقبتی و ایزوله کردن بیمار (چه در خانه و چه در مراکز بهداشتی و بیمارستانها) میتوان زنجیرهی انتقال را قطع نمود. استفاده از کیت ها متداول ترین روش برای تشخیص این بیماری می باشد که تعداد محدودی از کشورها دانش ساخت آن ها را در اختیار دارد. خوشبختانه متخصصان داخلی علاوه بر اینکه موفق به ساخت کیت تشخیص ویروس کرونا شدند، بلکه با انبوه سازی آن، ایران اکنون به کشور صادرکننده این کیت ها تبدیل شده است. در این زمینه، محققین کشورمان موفق به ساخت و طراحی نوع جدیدی از کیت های تشخیص کرونا مبتنی بر روش PCR شده اند که قادر است سه ژن مربوط به این ویروس را در یک تیوب و در کوتاهترین زمان تشخیص دهد.
روشهای تشخیص کرونا ویروس
هنگامی که COVID-19 شروع به گسترش در سراسر چین کرد، محققان این کشور موفق شدند تا به سرعت توالی ژنتیکی این ویروس را شناسایی کنند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) نیز با انجام تحقیقات و به کمک توالی ژنتیکی شناسایی شده توسط محققان چینی، موفق به تولید کیت تشخیص کرونا ویروس شد که به وسیلهی آن میتوان کرونای جدید را شناسایی کرد.

سی تی اسکن ریه بیماری که به ویروس کرونا مبتلا شده است
چنانچه فردی دارای علائم شایع کرونا ویروس از جمله تب، سرفه و مشکلات تنفسی باشد و یا با مبتلایان به این ویروس در تماس نزدیک بوده باشد، لازم است تا به مراکز درمانی مراجعه کند. اولین اقدامی که برای تشخیص کرونا ویروس صورت میگیرد، بررسی علائم آن و انجام سیتی اسکن قفسهی سینه است. از آنجایی که این ویروس بر روی دستگاه تنفسی تاثیر میگذارد، اسکن قفسهی سینه نقش مهمی در تشخیص بیماری و شناسایی بافتهای تخریبشدهی ریه خواهد داشت. پس ازآنکه سیتیاسکن ریه نتایج مثبتی برای ابتلا به کرونا ویروس را نشان داد، لازم است تا از از دستگاه تنفسی فرد مشکوک (PUI) نمونهبرداری شود و پاتوژنهای تنفسی مورد بررسی قرار گیرند.

کیت تشخیص کروناویروس
نکتهی حائز اهمیت این است که امکان آزمایش این نمونهها در تمامی بیمارستانها وجود ندارد. به همین دلیل نمونهی گرفتهشده از بیمار حتماً باید جهت بررسی به آزمایشگاههای مرجعی که دارای کیت تشخیص کرونا ویروس هستند انتقال یابد. همچنین لازم است تا علاوهبر نمونهگیری برای تشخیص کرونا ویروس، آزمایشات دیگری نیز بر روی فرد مشکوک انجام شود تا سایر عوامل بیماریزای تنفسی مانند آنفولانزا نیز بررسی گردند. چنانچه نتیجهی آزمایش فرد برای سایر پاتوژنهای تنفسی مثبت باشد، پس از ارزیابی بالینی و مشورت با مقامات بهداشت عمومی، ممکن است دیگر فرد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونای جدید تلقی نگردد.
آزمایشات ویروس کرونا به چند دسته تقسیم می شوند ؟
به طور کلی آزمایشات ویروس کرونا را به دو بخش تقسیم می کنند: آزمایش های که نشان می دهند آیا یک فرد ویروس کرونا را در بدن خود دارد و به این ترتیب می تواند عامل سرایت آن به دیگران باشد یا نه، و آزمایش های سرولوژیک که با آنها تثبیت می گردد آیا یک فرد در گذشته به ویروس آلوده شده و پادتن یا انتی بادی در برابر آن تشکیل داده است یا خیر.
آزمایش "زنجیرهای پلیمر" چیست و چگونه انجام می شود ؟
برای تشخیص ویروس جدید کرونا، فرمول ژنتیکی آن با آنچه دانشمندان چینی مشخص کردند سنجیده میشود تا روشن شود آیا فرد به ویروس جدید کرونا آلوده شده یا نه. در این نوع آزمایش از گلو یا بینی فرد مشکوک به ابتلا نمونه برداشته شده و به آزمایشگاه فرستاده میشود. گاهی هم نمونه خلط یا ترشحات فرد مشکوک هم به همراه نمونه خون به آزمایشگاه فرستاده میشود. نمونه معمولا از کسانی گرفته میشود که تب، تنگی نفس و سرفه دارند.

نمونه گیری از گلوی مشکوک به بیماری کرونا
برای تشخیص ویروس کرونا از روشی به نام واکنش زنجیرهای پلیمراز کمی با استفاده از آنزیمی به نام نسخهبردار معکوس (Reverse transcriptase) استفاده می شود. استفاده از این روش این مزیت را دارد که علاوه بر تشخیص ویروس، از روی تعداد ژنوم میتوان تعداد ویروس را هم در نمونه آزمایش شده تعیین کرد. علاوه بر آن استفاده از این روش باعث می شود اطلاعات بیشتری در رابطه با عفونتهای مشترک با COVID 19 به دست آورد.
فیلم/روش انجام تست کرونا توسط کیت ها
آنزیم نسخهبردار معکوس از بخشی از ژنوم ویروس که تکرشتهای است (RNA) نسخهبرداری میکند و بعد از روی آن یک نسخه دورشتهای مکمل (ِDNA) ساخته میشود. این محتوای ژنتیکی با استفاده از واکنش زنجیرهای تکثیر میشود و بعد با نور فلورسانس و روشی موسوم به 'در لحظه' (Real-time) یا کیفی مقدار و نوع ماده ژنتیکی ویروس مشخص میشود. این آزمایش در دو مرحله اصلی انجام میشود، تشخیص اولیه و تائید تشخیص؛ در مجموع سه آزمایش انجام میشود که هر آزمایش در واقع بررسی و اندازهگیری یک توالی ژنتیکی ویروس است.
کیت جدید با قابلیت تشخیص همزمان 3 ژن کرونا توسط محققین ایرانی ساخته شد

با ورود و شیوع کرونا به ایران، خوشبختانه محققین کشورمان توانسته اند گام های اساسی در زمینه طراحی و ساخت کیت های تشخیص کروناویروس بردارند و امروزه علاوه بر خودکفایی در این محصولات ، صادرات این کیت ها در دستور کار شرکت های ایرانی قرار گرفته است. در این زمینه ، محققین یک شرکت دانش بنیان موفق به ساخت و طراحی کیت های تشخیص کرونا مبتنی بر روش PCR شده اند که قادرند سه ژن مربوط به این ویروس را در یک تیوب تشخیص دهد. به عبارت دیگر، این کیت می تواند سه ژن مربوط به یک ویروس را همزمان بررسی کند و همین امر سبب صرفه جویی در زمان می شود. تا قبل از این، کیت ها تک مرحله ای و دو مرحله ای بودند. این کیت ها هم اکنون به انستیتو پاستور تحویل داده شده و در حال بررسی و ارزیابی نهایی است.
در این رابطه بخوانید :
دانش ساخت کیت تشخیص کروناویروس در دستان محققین ایرانی/۶۰ هزار کیت تست کوید ۱۹ به وزارت بهداشت تحویل داده می شود
این شرکت در سال 94 با بازنگری سیاست هایش به حیطه کنترل کیفیت داروهای بیوتکنولوژی (زیست فناوری) وارد شد و در حال حاضر در حوزه خدمات و تولید کیت در حوزه بیوتکنولوژی نیز فعالیت می کند. این شرکت پکیج های جامعی برای آنالیز ژن، سلول، پروتئین و ویروس نیز ارائه می دهد.
انتهای پیام /
زمان انتشار: سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۲۳:۳۴
شناسه خبر: 87631