بخت سفید شکر سیاه | نی های شیرینی که با جهش تولید شکوفایی اقتصادی می آفرینند

شکر سیاه از سوغات صومعه سرا و گیلان به شمار می رود؛ محصولی که با ایجاد سازو کار مناسب برای آن و تولید هدفمندش می توان استفاده های غذایی، دارویی و صنعتی فراوانی بدست آورد.

خبرگزاری علم و فناوری گیلان|‌شاید هربار که نام نیشکر را بشنوید به یاد خوزستان بیفتید اما شایداین هم  برایتان جالب باشد که بدانید کشت این نی های شیرین در گیلان نیز مانند جنوب از دیرباز رونق داشته است. تاجایی که بیش از 300تن نیشکر و بیش قریب به 700تُن شکر سیاه از باغات گیلان بدست می آید که سطحی در حدود 50هکتار از اراضی شمال کشور به کشت آن اختصاص داده شده است.

نیشِکَر گیاهی بلند است از جنس تباشیر (Saccharum.L)، از تیره غلات و بومی مناطق معتدل گرم تا مناطق حاره. بر اساس طبقه‌بندی‌های مختلف، از ۶ تا ۳۷ گونه دارد. نیشکر دارای ساقه ضخیم و بند بند است و قسمت داخلی ساقه آن لیفی و حاوی مقادیر زیادی عصاره شکر  است که بلندی ساقه  آن به ۲ تا ۶ متر می رسد.

در گیلان، نام صومعه سرا در صدر تولیدکنندگان نیشکر می درخشد. پروسه تولید نیشک 8ماه به طول می انجامد به این ترتیب که در اردیبهشت ماه کشت آن انجام می پذیرد و در دی ماه برداشت محصول صورت می گیرد. بیش از 20هکتار از مزارع صومعه سرا زیر کشت نیشکر است. روند پخت و استحصال شکر سیاه اگرچه هنوز به معروفیت گلاب گیری کاشان نیست اما طرفداران خاص خود را دارد و همواره با استقبال گردشگران علاقمندی مواجه می شود که صرفا برای تماشای تولید شکر سیاه به روستاهای توریستی صومعه سرا سفر می کنند.

شکر سیاهی که ارزش غذایی و به تبع تقاضای این محصول، بخت سفیدی برایش به ارمغان آورده و با بستر سازی در راستای شعار سال، با جهش تولید می تواند شکوفایی اقتصادی به بار آورد.

رمضان یونسی، کشاورز نیشکر کار در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: ما از دیرباز در کنار کشت برنج و چای نیشکر هم می کاشتیم و هنوز هم بدون استفاده از هیچ سم و آفت کشی این محصول را کاملا طبیعی تولید می کنیم.

این کشاورز قیمت نیشکر را مناسب ارزیابی می کند و می افزاید: اگرچه بسیاری ها در روستاها کشت این محصول را وانهاده اند اما هنوزهم در بسیاری از روستاها مثل کلسر، میانده و قاضده به کشت نیشکر مشغولند.

یونسی درباره فرآوری نیشکر می گوید: ما شکر سیاه را در کارگاه هایی که به آن شکرلوله می گویند به دست می آوریم.

این کشاورز از اینگونه از خواص شکر سیاه می گوید:  قدیمی ترها وقتی کسی یرقان می گرفت به او شکر سیاه می دادند. برای درمان کمخونی و فاویسم هم شنیده ام که بسیار مفید است.

شکر سیاه از سوغات صومعه سرا و گیلان به شمار می رود و با آن شیرینی ها و حلواهای محلی زیادی هم تولید می شود. محصولی که با ایجاد سازو کار مناسب برای آن و تولید هدفمندش می توان استفاده های غذایی، دارویی و صنعتی فراوانی بدست آورد.

انتهای پیام

 

 

زمان انتشار: سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۸:۱۴

شناسه خبر: 87654

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب