مصاحبه دو نقطه آریاییان
مصاحبه شونده: دکتر مهرداد ملکزاده
- برای شروع مصاحبه خودتان را معرفی و سوابق تحصیلی و علمیتان را بیان بفرمایید
- مسئله محوری این مصاحبه این است که آیا ما آریایی هستیم یا نه؟ اصلا این سوال درست هست؟ میشود به این سوال جواب یک کلمهای داد؟
- چه کسانی و چگونه به وجود قومی به نام آریایی در سه چهار هزار سال پیش پی بردند؟
- حالا روی خود آریاییها متمرکز بشویم. اینها چه کسانی بودند؟ در چه زمانی، از چه مسیری و به چه ترتیبی وارد ایران شدند؟
- در مورد آریاویج که در اساطیر باستانی ایران معرفی شده توصیح بدهید؟ آیا واقعا قلمرو و تمدن خاصی آریایی به این اسم وجود داشته؟ یا بعد از تشکیل شاهنشاهی ایران، این اسم قراردادی رو روی یک خاطره مبهم از نیاکان گذاشتند؟
- در کتابهای تاریخ مدرسه نوشتهاند که آریاییها سه شاخه بودند، مادها و پارسها و پارتها، که دوتای اولی از قفقاز و سومی از شرق دریای خزر وارد ایران شدند، آیا این صحیح هست؟ آیا واقعا آریاییها به سه گروه تقسیم میشدند یا این سه گروه چون تشکیل حکومت دادند معروف شدند؟
- بیاییم به زمان حاضر. چه کسانی در چه زمانی و چگونه نظریه نژاد آریایی رو در ایران تبلیغ کردند؟
- آیا حکومت پهلوی تعمدا و آگاهانه باستانگرایی و آریاییگرایی را به جامعه تزریق میکرد یا این که این یک موجی بوده که پهلویها فقط سوارش شد؟
- الان فضای مجازی پر است از مطالب عجیب و غریب در مورد آریاییها و ایران باستان، با تمرکز ویژه بر شخص کوروش. چقدر از این مطالبی که میبینیم واقعیت دارند و چقدرش خیالبافی هست؟
- دلیل انتشار این حجم از مطالب خیالی راجع به آریاییها و دوران باستان چی هست؟ آیا واقعا یک مرکز فرماندهی برای انتشار این اطلاعات نادرست وجود داره یا این که یک موج احساسی هست؟
- چند تا اسم هست که در ترویج باستانگرایی برند شدند، مثل فریدون جنیدی، یا آن کسی که به خودش میگوید حکیم ارد بزرگ، شروین وکیلی، رضا مرادی غیاثآبادی، یا معکوسشان ناصر پورپیرار که منکر ایران باستان است. اینها معمولا هم افتخار میکنند که خودساخته هستند و تحصیلات آکادمیک رسمی ندارند. چقدر از حرفهای اینها معتبر و قابل اعتماد هست؟
- چرا دانشگاهها و محافل علمی رسمی در برابر این موج باستانگرایی و آریاییگرایی غیر علمی ساکت هستند؟ آیا ساکت هستند یا صدایشان به جایی نمیرسد؟
- در گرایش تاریخ ایران در دوره باستان، سالانه چند نفر در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاههای کشور پذیرفته و فارغ التحصیل میشوند؟ چند دانشگاه این رشته را تدریس میکنند؟ رشته زبانهای باستانی چطور؟
- آیا کمبود متخصصان باعث نشده که افراد غیر متخصص بتوانند جولان بدهند و اطلاعات تخیلی را به افکار عمومی جامعه تزریق کنند؟
- تعداد کم فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط به جای خود، اما همین متخصصان موجود آیا کمکاری نمیکنند؟ مثلا فقط خودشان را به کتاب نوشتن سرگرم کردند و از فضای مجازی غافل شدند؟
- سوال آخر: برای شناخت تاریخ ایران باستان به خصوص شناخت آریاییان چه منابعی را پیشنهاد میفرمایید؟
زمان انتشار: شنبه ۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۶:۰۱
شناسه خبر: 89372