به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از لارستان فارس، هفته جهانی شیر مادر حدود ۳۰ سال است که سالانه و با هدف شناخت و اهمیت تغذیه با شیر مادر برای همه مادران و اطلاع رسانی عموم مردم در بیش از ۱۲۵ کشور جشن گرفته میشود.
تاریخچه و نامگذاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
در سال ۱۹۹۰ سیاستگذاران یونیسف و سازمان بهداشت جهانی، با همکاری هم تصمیم گرفتند برای تغذیه نوزاد با شیر مادر اصول و استانداردهای جهانی را تنظیم کنند. نتیجه این گردهمایی صدور اعلامیهای بود که به نام محل برگزاری این گردهمایی، به «اعلامیه اینوچنتی» مشهور است و هر سال در سالگرد تصویب این اعلامیه با انتخاب یک شعار برای بالا بردن آگاهی همگان درباره اهمیت تغذیه با شیر مادر و ترویج آن در سراسر جهان تلاش میشود.
در سال ۱۹۹۲ این روز توسط اتحاد جهانی اقدام برای شیردهی، با هدف بالا بردن آگاهی همگانی درباره اهمیت تغذیه با شیر مادر و تشویق مادران به شیردهی برای بهبود سطح سلامت کودکان در سراسر جهان، برای اولین بار جشن گرفته شد و تا کنون ادامه داشته است.
به همین منظور گفت و گویی با سرکار خانم خوش لقا، کارشناس مامایی داشتیم که در ادامه مشروح این گفت و گو را میخوانید:::
علم و فناوری : با عرض سلام و خسته نباشید ،لطف نمایید بفرمایید علت نام گذاری هفته جهانی تغذیه از شیر مادر چیست ؟
شیر مادر برای رشد و سلامت نوزادی که تازه متولد شده است بسیار مفید می باشد ، اما به دلیل به وجود آمدن یک سری مسائل ، مادران علاقه ی کمتری نشان می دهند که شیر خودشان را به نوزاد بدهند و به شیر های مصنوعی و شیر خشک و مکمل های غذای برای تغذیه فرزند خود ، روی می آورند .
به دلیل وجود این گونه مشکلات ، هفته جهانی تغذیه از شیر مادر را در نظر گرفته اند تا مادران را تشویق و همچنین نسبت به مزایای تغذیه از شیر مادر آگاه کنند .
علم و فناوری : از مزایا و معایب تغذیه از شیر مادر بفرمایید ؟!
در کل تغذیه از شیر مادر معایبی ندارد و در تنها مشکلی که هست ، موقعیت مکانی و شغلی مادر می باشد که تغذیه از شیر مادر را دشوار می کند .
و اما فواید تغذیه از شیر مادر : شیر مادر فواید فراوانی هم برای کودک و هم برای مادر دارد .
هنگامی که مادر از شیر خودش به نوزاد می دهد باعث می شود که تقریبا به وزن و اندام قبل از بارداری برسد و همچنین هنگامی که مادر فرزند خود را در آغوش می کشد و تماسی بین مادر و کودک ایجاد می شود ، یک حس آرامش و اطمینان ، هم برای کودک و هم برای مادر به وجود می آید . علاوه بر این شیردهی به کودک به مراتب باعث کاش مبتلا شدن مادر به یک سری بیماری ها مانند انواع مختلف سرطان می شود.
برخلاف برخی تصورات اشتباه که می گویند شیردهی به نوزاد باعث کاهش کلسیم ، املاح و... و همچنین پوکی و شکستگی استخوان می شود ، اما بر اساس تحقیقات انجام شده ، میزان شکستی و پوکی استخوان در مادران شیرده به دلیل تولید بیشتر برخی هورمون ها و املاح موجود در بدن ، کمتر از مادرانی است که شیردهی انجام نداده و از شیر خشک استفاده می کنند و نیز از نظر هزینه شیر مادر صرفه اقتصادی بهتری دارد.
تغذیه از شیر مادر ، بهترین منبع تغذیه برای کودکان می باشد ، چرا که هنگامی که کودک از شیر مادر تغذیه می کند یک سری ایمونگلوبین ها به بدن کودک منتقل می شود باعث افزایش دستگاه ایمنی بدن کودک در برابر انواع عفونت ها چون عفونت گوارشی و تنفسی و... می گردد و همچنین دستگاه گوارشی بدن کودک شیر مادر را بسیار راحت تر و بهتر از دیگر شیر های مصنوعی هضم می کند و کمتر دچار بیماری های گوارشی چون نفغ و... می شود. شیر گاو و برخی شیر های خشک دارای پروتئین بیشتری هستند اما سیستم گوارشی نوزاد نمی تواند به راحتی پروتئین ها را گوارش کند.
تغذیه از شیر مادر احتمال بروز مشکلاتی که ممکن از در دوره کودکی چون چاقی و آسم و آلرژی و غیره رخ بدهد ، کاهش می یابد .
علم و فناوری : نوزاد تا چه زمانی باید از شیر مادر تغذیه کند ؟
نوزاد تا شش ماهگی فقط به شیر مادر نیاز دارد و با تغذیه از شیر مادر دیگر نیاز به مکمل های غذایی و تغذیه های کمکی ندارد ، اما بعد از شش ماهگی در کنار شیر مادر که تغذیه اصلی کودک هست ، تغذیه های کمکی (سوپ ، فرنی و...) آرام آرام به تغذیه کودک اضافه می شود ، به طور متناوب میزان تغذیه های کمکی را افزایش می دهند و در نهایت تا دوسالگی که تغذیه از شیر مادر به طور کامل قطع می شود.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری، شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر در سال ۲۰۲۰ " سیارهای سالم با حمایت از تغذیه با شیر مادر" اعلام شده است.
گزارش از فاطیما حلیمی
انتهای پیام/
زمان انتشار: جمعه ۱۷ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۲:۲۰
شناسه خبر: 89903