به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، مدیر پژوهش سرای دانش آموزی شهید شهریاری اصفهان از راهیابی تعداد 47 نفر از دانش آموزان این پژوهشسرا برای شرکت در نخستین دوره مسابقات علمی- پژوهشی کشوری خبرداد و گفت: از این تعداد هشت عنوان برتر مربوط به رشته ادبیات و علوم انسانی است.
خدیجه بلابادیون، مدیر پژوهش سرای دانش آموزی شهید شهریاری اصفهان در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری، با بیان این که نخستین دوره مسابقات علمی –پژوهشی کشوری با هدف بررسی توانایی علمی دانش آموزان فراخوان داده شد، گفت: حوزه فعالیت این جشنواره متنوع و شامل نُه رشته علمی: سلولهای بنیادی و باز ساختی پزشکی، مسابقات آزمایشگاهی، علم نجوم، گیاهان دارویی، علوم دریا، فناوری نانو، زیست فناوری، کد نویسی، ادبیات و علوم انسانی است.
بلابادیون خاطرنشان کرد: به دنبال فراخوان این جشنواره علمی- پژوهشی در عین این که شرایط خاص تعطیلی کرونا را داشتیم با رعایت پروتکل های بهداشتی زمینه جذب دانش آموزان مستعد و توانمند را در عرصه حضور علمی فراهم کردیم.
وی با اشاره به این که پژوهشسرای شهید شهریاری از همان ابتدای تاسیس در سال 1393 رشته ادبیات و علوم انسانی را با نگاه ویژه خود دنبال می کند، اظهار کرد: جشنواره ای نیز به طور خاص در رشته ادبیات و علوم انسانی در سه رشته قصه گویی و نقالی، داستان کوتاه و طنز در پاسخ به پرسش مهر و روایتگری زندگی شهید برگزار شد.
بلابادیون ادامه داد: هدف جشنواره ادبیات و علوم انسانی فراهم کردن زمینه های شناخت اسطوره ای و ملی و قومی بود که در این جشنواره دانش آموزان با مراجعه به کتابهای کلاسیک و ناب زبان ادب فارسی مانند شاهنامه، بوستان و گلستان سعدی، مثنوی، و اشعار خاص کتابهای درسی، هنر نقالی و قصه گویی خود را به نمایش گذاشتند.
مدیر پژوهش سرای دانش آموزی شهید شهریاری اصفهان با بیان این که این پژوهش سرا در همه رشته های نه گانه علمی این مسابقات حائز رتبه های برتر و راه یابی به مرحله کشوری شده است، گفت: بواسطه پیشینه قوی و جذب و تربیت دانش آموزان مستعد در رشته ادبیات و علوم انسانی که بین پژوهشسراهای کشور به میزبانی استان گلستان برگزار شد، دانش آموزان ما با کسب هشت عنوان برتر در هنرهای نقالی، قصه گویی، روایت گری و داستان کوتاه به مرحله کشوری راه یافتند.
در ادامه رسول محمدی دبیر ادبیات این پژوهشسرا به ریشه های تاریخی و کهن بویژه در هنر نقالی اشاره کرد و گفت: نقالی و قصه گویی تقریبا در یک حوزه قرار می گیرند و دانش آموزان ما رتبه های قابل توجه و بالایی در این دوره از مسابقات که بین پژوهشسراهای کشور در زمینه ادبیات و علوم انسانی برگزار شد کسب کردند.
وی گفت: هنر نقالی از هنرهای قدیم ایران است و سال 2011 هم ثبت جهانی شد، این کار نقالی زیر مجموعه هنرهای نمایشی در ایران است و شامل چهار گونه شبیه خوانی، خیمه شب بازی، روح بازی و نقالی است که نقالی بیشتر مورد توجه توده های مردم بوده و فرهیختگان کمتر به آن توجه داشته اند.
هنر نقالی در حماسه های ملی، قصه های دینی و زمینه های عاشقانه برای عموم کاربرد داشته
محمدی اظهار کرد: یکی از ویژگیهای نقالی اجرای تک نفره است و اگر چه امروزه نقالی را بیشتر با شاهنامه می شناسیم اما این هنر هم در حماسه های ملی و هم در قصه های دینی و هم زمینه های عاشقانه برای عموم کاربرد داشته است.
هنر نقالی راهی برای انتقال فرهنگ توسط مردم بوده
این دبیر ادبیات افزود: نقالی برای عموم جایگزین مطالعه و راهی برای این قشر بوده که انتقال فرهنگ را داشته باشند، داستانهایی هم بویژه از شاهنامه در موضوع نقالی بیشتر کاربرد داشته که داستانهای سیاوش، سهراب و اسفندیار شاید از نامدارترین آنها باشد.
ریشه های تاریخی هنر نقالی به قبل از اسلام برمیگردد
محمدی بیان کرد: از نظر تاریخچه اگر بخواهیم سراغ ریشه های تاریخی این هنر برویم شاید به قبل اسلام هم برسد ظاهرا ابن قتیبه در قرن سوم می گوید که در مرو قصه گویی را دیدیم که در حین قصه گویی سنتور هم می نواخت بنابراین وقتی در قرن سوم چنین رواجی را داشته حتما قبل آن هم سابقه دارد.
وی با تاکید بر توجه ویژه به این هنر عنوان کرد: داستانهایی مثل سمک عیار و داستانهای نظامی، فردوسی، جامی، سعدی و مولوی در طول تاریخ در هنر نقالی استفاده می شده است منتها گذر زمان و جریانات فرهنگی به گونه ای بوده که شاهنامه بیشتر توانسته در میدان نقالی باقی بماند، بسیاری از آثار ادبی امروز مثل شاهنامه از جهاتی وامدار نقالانی است که با روایت سینه به سینه و نگهداری از اشعار و روایتهای کهن توانستند این رسالت را انجام بدهند.
ویژگیهای نقال و نقالی
محمدی ویژگیهای نقال و نقالی از قدیم را داشتن صدای خوش، آشنایی با دستگاههای موسیقی، توانایی در حُسن ترکیب کلمات، شیوایی در بیان و گاهی حرکات سریع و چابک و مناسب برشمرد و افزود: از طرفی چون نقالی زنده و چهره به چهر است مثل نمایش اقتضائات خودش از جمله تسلط بر مطلب، حضور ذهن، حافظه خوب و موقعیت شناسی را هم دارد.
وی با اشاره به تاریخ کهن و غنی ایران برنگاه خاص و توجه ویژه به رشته ادبیات و علوم انسانی تاکید کرد و گفت: مسابقاتی که بین پژوهشسراهای کشور به میزبانی استان گلستان برگزار شد پژوهشسرای شهید شهریاری در ادبیات و علوم انسانی با وجود فرصت کمی که داشت توانست حائز تعداد قابل توجهی رتبه برتر و راه یابی به مسابقات کشوری شود.
محمدی اظهار کرد: سامان جلفایی دانش پایه هفتم در هنر نقالی رتبه اول، نرگس آقا هادی، فاطمه اسکندری و مریم میرشفیعی به ترتیب رتبه های اول تا سوم قصه گویی، مهلا محتشمی و محمد حسین میرزایی هر دو رتبه اول داستان کوتاه، زینب کاظمی و محمد طاها طیب نیا هردو رتبه اول روایت گری را در این جشنواره استانی کسب کردند.
وی با بیان این که این اولین بار نیست که دانش آموزان این پژوهشسرا موفق به کسب رتبه های برتر می شوند، گفت: این در حالی است که تنها حدود 5 سال از تاسیس این پژوهشسرا می گذرد، امکانات چندانی هم نداریم اما سخت کوشی و پیگیریهای مدیران این پژوهشسرا باعث شده دانش آموزان مستعد و توانمند در این محیط بتوانند توانایی خود را نشان دهند.
انتهای پیام/
معصومه صادقی
زمان انتشار: سه شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۶:۰۴
شناسه خبر: 90290