به گزارش خبرنگار سرویس آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری، یادداشت برداری یا نت برداشتن یکی از مهم ترین بخش های یک مطالعه فعال و تعاملی می باشد.
اگر ما درست نت برداری کنیم میزان یادگیری ما چندین برابر می شود که متاسفانه بیشتر افراد آموزش صحیحی در زمینه نت برداری ندیده اند.
خواندن به تنهایی کافی نیست
يادداشت برداری به عنوان یکی از بهترین شیوه های مطالعه به شما کمک مي کند تا اطلاعاتی را که امکان دارد فراموش کنید، مکتوب ساخته و ریسک از دست دادن آنها را به صفر برسانید، ولی براي استفاده از این امکان باید فوت و فن آن را بدانید.
خواندن به تنهایی کافی نیست. دانسته ها به سادگی به فراموشی سپرده می شوند. خواندن زمانی موثر است که براي به خاطر سپردن از طریق يادداشت برداری استفاده کنیم.
يادداشت هایی که ضمن گوش دادن درس معلم یا خواندن کتاب های درسی تهیه می کنید، راهنمای اصلی شما در کار مطالعه و یادگیری است.
قسمت اعظم درس خواندن شما باید از روی يادداشت هایی که هم در کلاس و هم از کتاب درسی برداشته اید، صورت گیرد. تجربه ها نشان می دهند که براي یادگیری، يادداشت برداری صحیح، چندین برابر از خواندن مؤثرتر است، ضمن این که يادداشت برداری صحیح، در به خاطر سپردن و به یادآوردن مطالب هم نقش اساسی دارد.
یادداشت برداری با رونویسی متفاوت است
کار يادداشت برداری، نوعی نزد خود تکرار کردن است که هم باعث تمرکز حواس و هم باعث بیشتر به خاطر سپردن مطالب درسی مي شود.
در همین راستا به سراغ سرکار خانم نادیا سلطانی مشاور تحصیلی رفتیم تا نکاتی را را درباره یادداشت برداری بیان کند تا برای دانشجویان و دانش آموزان گرامی مورد استفاده قرار گیرد.
این مشاور تحصیلی در گفت و گو با خبرنگار سرویس آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری با بیان نکاتی درباره یادداشت برداری اظهار کرد: یادداشت برداری یکی از کلیدهای اصلی یادگیری و یادآوری است.
وی با اشاره به این نکته که فراموش نکنید که یادداشت برداری با رونویسی متفاوت است، خاطرنشان کرد: در یادداشت برداری سعی نکنید تمام صفحه را پر کنید، این کار اصلاً اصولی نیست.
از طرح های متنوعی استفاده کنید
سلطانی در ادامه سخنان خود با بیان این مطلب که برای یادداشت برداشتن از طرح های گوناگون و متنوعی مثل موارد زیر استفاده کنید، یادآور شد: یادداشت های تان را بر اساس اشخاص، فرمول ها، اصطلاحات، تاریخ ها، تعاریف، اندیشه های اساسی و... طبقه بندی و دسته بندی کنید.
این مشاور تحصیلی در توضیح سخنان خود عنوان کرد: یادداشت برداری های تان را در زمان ها مختلفی مثل سر کلاس درس، بعد از مطالعه، در منزل، بعد از مرور کردن و... انجام دهید.
وی تصریح کرد: برای یادداشت برداری حتماً اندیشه اصلی را از تعریف، فضای مفهومی، مصادیق، طبقه بندی ها، کاربردها، فرمول ها و سایر جزئیات تفکیک کنید.
سلطانی در ادامه خطاب به دانشجویان، دانش آموزان و طالبان علم گفت: سعی کنید یادداشت های تان در حدی مطمئن و جامع باشد که جایگزین مناسبی برای منبع اصلی باشد.
یادداشت های تان به زبان خودتان باشد
وی با تاکید بر این نکته مهم که یادداشت های تان را در زمان های مختلف مورد مطالعه قرار دهید آنها را مورد اصلاح و بازآرایی قرار دهید، اظهار کرد: خلاقیت در یادداشت برداری را فراموش نکنید چه به لحاظ نحوه نگارش چه به لحاظ شکل نوشتار، نمودارهایی که به کار می برید یا رمزنویسی هایی که انجام می دهید.
این مشاور تحصیلی با بیان این مطلب که هر چه یادداشت های تان خلاقانه تر باشد بهتر است، خاطرنشان کرد: سعی کنید یادداشت های تان به زبان خودتان باشد و از کلمات متن کتاب کمتر استفاده کنید.
وی در ادامه سخنان خود نکات دیگری را درباره نحوه یادداشت برداری یادآور شد و بیان کرد: یکی از منابع مفید برای مقایسه یاداشت های تان با دیگران استفاده از خلاصه های کتب و منابع کمک آموزشی است.
سلطانی به جزییات دیگری از موضوع اشاره کرد و افزود: برای یادداشت برداری حتماً اندیشه اصلی را از تعریف، فضای مفهومی، مصادیق، طبقه بندی ها، کاربردها، فرمول ها و سایر جزئیات تفکیک کنید.
یادداشت های تان را با یکدیگر مبادله کنید
این مشاور تحصیلی در توضیح و تکمیل این بخش از سخنان خود عنوان کرد: از نمودارهای مختلف در نوشته های تان استفاده کنید از نمودارهای خطی، زنجیری و پله ای بیشتر برای یادداشت هایی استفاده کنید که یا رابطه علت و معلولی دارند یا تقدم و تأخر آنها مهم است.
وی ادامه داد: نکات مهم یادداشت های تان را با شکل، با کادر کشیدن دور آنها با رنگ، با تغییر شکل نگارش یا به هر وسیله دیگری برجسته نمایی کنید.
سلطانی با تاکید بر این نکات مهمی درباره یادداشت برداری اضافه کرد: یادداشت های تان را با یکدیگر مبادله کنید. در این تبادل آنها را با هم مقایسه کنید و اشکالات احتمالی یادداشت تان را پیدا کنید و آنها را رفع کنید.
این مشاور تحصیلی با اشاره به این نکته که اصل اساسی در هر گونه یادداشت برداری حذف توضیحات اضافی و اهمیت سنجی مطالب است، تصریح کرد: برای این منظور باید اصل و فرع مطالب را از هم تشخیص دهید.
یادداشت برداری باید هدفمند باشد
وی در بخش پایانی سخنان خود در گفت و گو با خبرنگار سرویس آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری گفت: یکی از راه های موفقیت، خلاصه برداری کردن از روی یادداشت ها است برای این کار تمرین خلاصه نویسی کنید.
سلطانی خطاب به دانشجویان و دانش آموزان بیان کرد: به خاطر داشته باشید که هر گونه یادداشت برداری باید هدفمند باشد؛ یعنی پاسخ گوی نیازی یا جواب گوی سؤالی باشد.
این مشاور تحصیلی تاکید کرد: یادداشت های تان را به گونه ای تهیه کنید که قابل حمل باشد و به سهولت بتواند مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین استفاده از سر رسید و سالنامه ها را توصیه نمی کنیم.
وی در پایان سخنان خود نکات مهمی را بیان کرد و با اشاره به توصیه هایی برای یادداشت برداری عنوان کرد: بهترین وضعیت برای یادداشت برداری آن است که آنها را روی اوراقی جداگانه و بهم پیوسته بنویسیم تا اگر نیازی به چک و اصلاح آن بود بتوانیم با بازنویسی آن دوباره به مجموعه ای قابل قبول برسیم.
انتهای پیام/