به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از همدان - امروزه با پیشرفت علم و توسعه صنعت خودرو سازی باید عوامل و شرایطی را در مجموعه خودرو مهیا کرد که سلامت و رفاه سرنشینان در اولویت قرار گیرد. در همین خصوص ایجاد شرایط ایمنی در خودرو از الزامات مهم برای جلوگیری از به وجود آمدن خطرات حادثه ساز می باشد. نبود بعضی از عوامل بازدارنده در سیستم ایمنی خودرو می تواند سرنشینان را با حوادث جبران ناپذیری روبرو کند. یکی از عواملی که معمولا در فصول سرد سال باعث به وجود آمدن خسارات جانی مردم می گردد عدم استفاده از زنجیر چرخ های لاستیک خودرو می باشد. زنجیر چرخ یکی از وسایلی است که برای رانندگی در فصل زمستان و مسیرهای برفی، بایستی در خودرو به همراه داشت چرا که رانندگی در جادههای یخ زده بسیار خطرناک است، زیرا به دلیل اصتحکاک پایین میان چرخ و جاده، هر لحظه امکان لغزش خودرو وجود دارد. اما استفاده از زنجیر چرخ هایی که هم اکنون در کشور رایج است بسیار سخت و دشوار است به همین دلیل بسیاری از رانندگان علارغم داشتن زنجیرچرخ رغبتی برای استفاده از این وسیله ندارند. برای رفع این مشکل مهندس میلاد فراهانی، مسئول هسته پژوهشی مکانیک بسیج دانشگاه بوعلی سینا و محمدجواد رستم اف موفق به ساخت زنجیر چرخ الکترومکانیکی با قابلیت کنترل لغزش و امکان دستیابی به پایداری جانبی در شرایط گوناگون جاده ای شده اند که علاوه بر مزیت های فراوانی که دارد می تواند به راحتی آن را نصب و استفاده نمود.
** دلیل ساخت زنجیر چرخ الکترومکانیکی چه بود ؟
.jpg)
مهندس فراهانی در مورد دلیل طراحی و ساخت این زنجیرچرخ به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری گفت : استفاده از زنجیر چرخ های موجود نه تنها سلامت رانندگان را در شرایط سرما به خطر می اندازد بلکه موجب کاهش سرعت تردد خودرو و متعاقبا باعث افزایش بار ترافیکی در جاده های لغزنده خواهد شد. وی افزود: طبق استعلام های اخذ شده از اداره راهنمایی و رانندگی کل کشور، قریب به 40% رانندگان خودرو های غیر مسافربری ، در صورت همراه داشتن زنجیر چرخ، مهارت لازم جهت بستن آن را نداشته و گرفتاری آن ها در یخبندان و مواجه شدن با کولاک را در پی خواهد داشت. به همین دلیل تصمیم به ساخت نوعی زنجیر چرخ الکترومکانیکی گرفتیم که بدون آنکه نیاز باشد راننده از خودروی خود پیاده شود و فقط با فشردن یک کلید، این زنجیرچرخ فعال شده و اسباب عبور از جاده لغزنده را فراهم سازد.
** زنجیرچرخ الکترومکانیکی از چه اجزای تشکیل شده و چگونه کار می کند ؟
فراهانی در مورد اجزای تشکیل دهنده این زنجیر چرخ گفت: زنجیر چرخ الکترومکانیکی از قطعاتی همچون موتور الکتریکی، واحد کنترل یونیت مرکزی، کلید دو حالته تحریک کننده، چرخ دورانی حمل کننده زنجیر، رابط اتصال دهنده موتور الکتریکی به چرخ دورانی حمل کننده زنجیر تشکیل شده است.
.jpg)
زنجیرچرخ الکترومکانیکی
وی در مورد نحوه عملکرد این زنجیر چرخ نیز گفت: عملکرد این زنجیرچرخ بدین گونه می باشد که با فشردن کلید تحریک کننده در جهت فعال شدن زنجیر چرخ، بدنه (منفی) از کلید خارج شده و به پایه های مربوط خود بر روی کنترل یونیت ارسال می شود. یونیت با دریافت جریان برق منفی بدنه دستوری مبنی بر روشن شدن موتور الکتریکی با ارسال برق مثبت و منفی به سمت موتور صادر می کند. با روشن شدن و چرخش موتور الکتریکی رابط اتصال دهنده در جهت چرخش موتور حرکت نموده و چون انتهای رابط به چرخ دورانی حمل کننده زنجیر متصل می باشد، موجب می شود که چرخ حمل کننده زنجیر به سمت لاستیک خودرو حرکت نماید و به آن متصل شود تا با چرخش لاستیک خودرو، چرخ حمل کننده زنجیر دوران پیدا کند و موجب هدایت زنجیر ها به زیر چرخ خودرو شود.
.jpg)
نحوه عملکرد و نصب زنجیرچرخ الکترومکانیکی
وی در مورد جمع کردن این زنجیر چرخ بعد از استفاده نیز گفت : زمانی که راننده نیازی به استفاده از این زنجیرچرخ ندارد ابتدا کلید تحریک کننده را در حالت جمع کردن فشار می دهد؛ سپس بدنه (منفی) از پایه خروجی کلید در این حالت به سمت پایه های خود بر روی واحد کنترل یونیت که مجزا از پایه های فعال شدن موتور الکتریکی بوده حرکت می کند. واحد کنترل یونیت مرکزی با دریافت این بدنه از پایه های مربوط به جمع شدن زنجیر، برق و بدنه ارسالی به موتور را نسبت به حالت قبل معکوس کرده تا موتور برعکس حالت قبل چرخش نماید. تا چرخ دورانی حمل کننده زنجیر، به واسطه رابط اتصال دهنده از چرخ خودرو جدا شود و به حالت غیر فعال خود برگردد. لازم به ذکر است که استفاده از کنترل یونیت به منظور جلوگیری از سوختن موتور الکتریکی پس از اتمام کورس آن می باشد؛ بدین صورت که بعد از فشردن کلید تحریک و فعال شدن موتور الکتریکی اگر چرخ دورانی حمل کننده زنجیر به انتهای کورس خود که اتصال به چرخ خودرو می باشد، برسد و همچنان کلید در حالت تحریک فعال باشد پس از یک مدت زمان کوتاه کنترل یونیت به سبب جلوگیری از سوختن سیم پیچ موتور الکتریکی برق ارسالی به آن را به صورت خودکار قطع می کند.
** مزایای و ویژگی های زنجیرچرخ ساخته شده
مهندس فراهانی در مورد مزایای این زنجیرچرخ الکترومکانیکی گفت: اگرچه بستن و باز کردن زنجیر چرخ به نظر کاری بسیار سخت به نظر میرسد و حتی برای برخی ترسناک نیز است ولیکن ایده اصلی استفاده از این طرح بسیار ساده است و کاربران به راحتی و تنها با فشردن یک کلید می توانند از این وسیله استفاده نمایند. وی افزود : این وسیله علاوه بر سادگی در استفاده دارای ویژگی های دیگری از جمله قابلیت نصب بر روی خودرو های سبک و سنگین، عدم ایجاد سرو صدا و لرزش اتاق خودرو و حفظ تعادل دینامیکی در خودرو، قابلیت نصب بر روی محور های جلو و عقب خودرو و امکان کنترل کشش و لغزش جانبی خودرو در شرایط گوناگون جاده ای را دارد .
** شرایط کرونایی کشور مانع معرفی این طرح به خودروسازها و تولیدکنندگان شده است
فراهانی در پاسخ به سئوال خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری که آیا موفق به فروش و تولید انبوه این وسیله شده است گفت: خوشبختانه با توجه به مزیت ها و کاربردی بودن این طرح توانسته ایم مراحل اولیه ثبت اختراع آن را با موفقیت پشت سر بگذاریم اما با توجه به شرایط کرونایی کشور ، تاکنون موفق به تولید انبوه این وسیله و ارائه آن به خودروسازها و یا سرمایه گذاران نشده ایم که امیدواریم بعد از پایان شرایط کنونی کشور ، بتوانیم برای جذب سرمایه گذار و تولید انبوه آن اقدام نماییم .
.jpg)
انتهای پیام /

خبرنگار : سجاد عبدلی
زمان انتشار: دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۵:۱۲
شناسه خبر: 93146