به گزارش خبرگزاری علم وفناوری از هرمزگان؛ عضو هيات علمي بخش گياهپزشكي مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي هرمزگان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: با توجه به اینکه در فصل پاییز و زمستان منابع غذایی برای موشهای باغ و صحرا کاهش مییابد و با عنایت به این نکته که در فصل پاییز بیشترین رشد دندانهای نیش در موش اتفاق میافتد گفت: موشها نیاز دارند که با دندانهای خود هر چیزی را جویده و نیاز خود را برآورده کنند. بنابراین جمعیت بالایی از موشها به باغها و مزارع کشاورزی هجوم میآورند. مهمرین انواع موشها که در کشاورزی اهمیت دارند عبارتند از: موش مغان، موش کلاهو، موش تاترا، موش ورامین، موش سیاه، موش خانگی، مریونها و موش شکول.
وی افزود: فصل مبارزه با موش اهمیت زیادی دارد. مثلاً برای مبارزه با موش مغان در طول پاییز و زمستان، طعمه گندم با فسفر دوزنگ تا 98 درصد تلفات میدهد ولی همین طعمه در بهار 35 تا 45 درصد تلفات وارد میآورد زیرا موشها در این فصل رغبتی به خوردن مواد پرکالری ندارند و در فصل بهار و تابستان طعمههایی که براساس علف سبز تهیه میشوند، نتیجه بهتری میدهند و یا در موش ورامین در فصل پاییز و زمستان مصرف طعمه با مغز گردو نتیجه مطلوبی میدهد ولی در بهار و تابستان گردپاشی لانهها تلفاتی تا حدود 98 تا 99 درصد میدهد .بنابراین باید دقت کامل به فصل مبارزه نمود و سپس نحوه مبارزه را انتخاب کرد.
محمد رضانسب افزود: بنابراین در مبارزه با موش مغان در فصل زمستان باید از گندم و در بهار از علف سبز به عنوان طعمه استفاده کرد. این دستور کلی است و نتیجه مطلوبی خواهد داشت. ولی در مبارزه با موشهای خانگی یا انباری نمیتوان فرمول کلی برای انتخاب طعمه بهدست آورد و بایستی قبل از طعمهگذاری با انجام آزمایشهای مقدماتی بهترین نوع طعمه مورد نیاز در خانه یا انبار انتخاب شود. در صورت مشاهده موش در انبار، باید چند نوع طعمه بدون سم در گوشه و کنار انبار قرار داد و دو یا سه روز مراقب بود که موشها به کدام طعمه توجه خواهند داشت.
این کارشناس مرکز تحقیقات تاکید کرد: پس از یافتن بهترین نوع غذای مورد علاقه موشها، طعمه باید براساس آن ماده تهیه شود. لازم به ذکر اس موش خانگی یا انباری به انواع غذاهای مختلف دسترسی دارد و اگر کمبودی احساس کنند، ممکن است از خانهها و انبارهای مجاور آن را تهیه کنند.
فرمولهای مختلف مبارزه با جوندگان و طرز تهیه آنها عبارتند از:
1- طعمه گندم مسموم: 100 کیلوگرم گندم و 2 لیتر روغن پارافین و 10 کیلو فسفر دوزنگ.
2- طعمه با مغز گردو: 10 کیلو مغز گردو و 200 گرم روغن پارافین و نیم کیلو فسفردوزنگ.
3- طعمه با پفک: برای هر بسته پفک 150 گرمی مقدار 30 گرم فسفر دوزنگ.
4- طعمه سبز: علف سبز 100 کیلوگرم، فسفر دوزنگ مخلوط با خاکستر یا پودر تالک حدود 10 کیلوگرم.
5- طعمه سیبزمینی یا هویج: مقدار 10 کیلوگرم سیبزمینی یا هویج و نیم کیلوگرم فسفر دوزنگ مورد احتیاج است.
6- طعمه با یونجه خشک: یونجه خشک 10 کیلوگرم، ملاس چغندرقند یک لیتر، فسفر دوزنگ یک کیلوگرم.
7- طعمه با نان و مربا: این روش مخصوص موش شکول است. مواد مورد نیاز 10 کیلو نان سفید ، 200 گرم مربا ترجیحاً مربای زردآلو و نیم کیلو فسفر دوزنگ خواهد بود.
8- گردپاشی لانهها: 20 کیلوگرم پودر تالک و 10 کیلوگرم فسفر دوزنگ مخلوط کرده و درون لانه موش میریزند.
وی در پایان گفت: امید است با ارایه راهکارهای علمی و تخصصی بتوانیم جمعیت این جونده را در باغات کشاورزی کاهش دهیم تا میزان خسارات به باغات هم کاهش یابد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۰:۴۵
شناسه خبر: 93236