به گزارش خبرگزاری علم وفناوری از هرمزگان؛ آبخیزداری در استان هرمزگان آثار و دستاوردهای متعددی مثل تأمین آب شرب، رونق کشاورزی، اشتغالزایی، جلوگیری از سیل و غیره به دنبال داشته است.
وضعیت خشکسالی و ابها ی سطحی و زیرزمینی هرمزگان چگونه است ؟
ابراهیم تختی نژاد معاون ابخیزداری اداره کل منابع طبیعی هرمزگان گفت : هرمزگان نیز همچون بسیاری از نقاط كشور با مقوله كم آبی مواجه می باشد و طبق گفته مسئولان شركت آب و فاضلاب بیش از 40 سال است كه این استان با پدیده خشكسالی و كم آبی دست و پنجه نرم می كند و اكنون طبق گفته مسئولان در شرایط ویژه قرار دارد.
این مقام مسول گفت: امحدودیت منابع آبی هرمزگان از نظر كمی و كیفی، استفاده نادرست از منابع آب های سطحی و زیرزمینی، نبود مدیریت و برنامه ریزی اصولی و صحیح برای استفاده از مقدار آب موجود و وقوع خشكسالی های چند دهه اخیر، باعث شده كه مشكلات و مسائل زیادی برای هرمزگان به وجود آید كه از جمله آن می توان به ایجاد فروچاله ها در میناب، مهاجرت روستاییان به شهرها به دلیل نبود آب، گستری بیماری های مختلف در بخش كشاورزی اشاره كرد.
وی افزود: حداقل نیاز آبی استان هرمزگان چهار هزار و 100 لیتر و میزان تولید فعلی سه هزار و 200 لیتر بر ثانیه است كه 900 لیتر بر ثانیه كمبود آب دارد و بیش از 20 سال خشكسالی در این استان موجب شده تا سطح آب 90 درصد از دشت های آن با افت معادل نیم متر و حداكثر 28 متر مواجه باشند.
میزان بارندگی متوسط سالانه در سالهای پربارش و کم بارش ؟
معاون منابع طبیعی هرمزگان تاکید کرد: متوسط بارندگی دراز مدت ۱۷٫۹ میلیمتر است؛ که نسبت به سال گذشته ۷۱٫۹ درصد کاهش و نسبت به دراز مدت مشابه ۹٫۷ درصد کاهش را نشان میدهد.
بیشترین و کمترین بارش های فروردین ماه ۹۹ در ایستگاه هواشناسی مربوط به شهرهای سردشت بشاگرد، سیریک، رودان، بستک، میناب، قشم، ابوموسی، جاسک، سیریک، کیش، لاوان، بندرعباس، حاجی آباد، بندرلنگه، پارسیان و بندرخمیر بوده است.
می توان بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط کارشناسان گفت میانگین بارش 56 سالانه بندرعباس برابر172.4ومیانگین حداقل بارش سالانه براساس صدک 10% برابر22.4وهمچنین میانگین حداکثری بارش سالانه براساس صدک 90% برابر 434.96 است .
نوسان دوره های ترسالی وخشکسالی هر 11ویا13 سال رخ میدهد. با توجه به تناوب ودوام خشکسالی نشان میدهد که خشکسالی ضعیف تا متوسط که دارای بیش ترین فراوانی وتناوب هستند، به طور میانگین دارای طول عمر( میانگین دوره های دوسال متوالی به بالا در نظر گرفته شده است )برابر 3.5 سال بوده است که نشان می دهد در بندرعباس با خشک سالی هیدرولوژیکی مواجه بوده ایم (گواه آن فشار زیادی که بر منابع آب زیرزمینی وکیفیت آن آمده است )وهمچنین وجود فراوانی نسبتا خوب درسال های ترسالی شدید احتمال بروز خطرات مالی و جانی ناشي از سیل را افزايش داده است .
تختی گفت: با توجه به اینکه در استان هرمزگان 8 هزار و 651 سازه آبخیزداری به ظرفیت 490 میلیون متر مکعب استحصال رواناب وجود دارد، این سدهای کوچک موجب تامین آب شرب اهالی و حتی احشام که سالها در رنج خشکسالی شده و دیگر کمتر شاهد مرگ و میر و از بین رفتن نسل آنها خواهیم بود.
تعداد کل سدها ی ابخیزداری و میزان ذخیره اب ؟
افزونبر ۸ هزار و ۵۰۰ سازه آبخیزداری در استان احداث شده که یکی از راهکارهای مناسب برای کنترل سیل، تغذیه سفرههای زیرزمینی و مدیریت روانآبها است.
وی افزود: سال ۹۷ از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی افزون بر ۷۰۰ سازه آبخیزداری با مشارکت های مردمی در اتان ساخته شد که نقش مهمی در حفظ آب و خاک داشته است.
میزان ذخیره اب متناسب با میزان بارشها در هر سال متفاوت است.
پرآبی سازه های آبخیزداری در گرمای 50 درجه هرمزگان
یکی دیگر از اثرات انجام طرح های آبخیزداری در استان هرمزگان تغذیه سفره های زیرزمینی و پر آبی سازه های آبخیزداری در گرمای بسیار زیاد استان هرمزگان و سرسبزی این مناطق است؛ ذاکری «مدیر کل اداره منابع طبیعی استان هرمزگان» در این باره معتقد است: این روزها حتی در خشک ترین مناطق که در معرض سیلاب های فصلی و باران های شدید هستند با ساخت سازه های آبخیزداری و آبخوانداری و ذخیره آب در سفره های زیرزمینی شاهد سبز شدن زمین ها و پر آبی سازه ها حتی در گرمای 50درجه هرمزگان هستیم. در بسیاری از نقاط روستایی خصوصا حاجی آباد و سیاه و شاهد پرورش ماهیان در حوضچه ها بوده و حتی ماهیان خاویاری هم به در شهرستان حاجی آباد پرورش داده می شود که موجب اشتغالزایی بسیاری از اهالی شده است.
نقش موثر طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش مخاطرات سیل
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور می گویدطرحهای آبخیزداری و آبخوانداری با ظرفیت استحصال 530 مترمکعب باران در هکتار در مناطق کوهستانی و ظرفیت نفوذ اجرا شده اند.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور می گوید طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری با ظرفیت استحصال 530 مترمکعب باران در هکتار در مناطق کوهستانی و ظرفیت نفوذ بیش از یکهزار مترمکعب سیلاب در هکتار در مناطق کمشیب و عرصه آبخوانها، نقش موثری در کاهش مخاطرات سیل و افزایش تغذیه آبخوانهای زیرزمینی ایفا میکند.
«ابوالقاسم حسینپور» افزود: در این بارشها، طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در استانهای بوشهر، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و ایلام بیشترین میزان آبگیری را داشتند.
وی اظهار کرد: برخی از این طرحها که عملیات اجرایی آن در سال جاری به اتمام رسیده است، در این مرحله از بارندگی برای نخستین بار آبگیری و سرریز شدند.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها خاطرنشانکرد: طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری با ظرفیت استحصال 530 مترمکعب باران در هکتار در مناطق کوهستانی و ظرفیت نفوذ بیش از یکهزار مترمکعب سیلاب در هکتار در مناطق کمشیب و عرصه آبخوانها، نقش موثری در کاهش مخاطرات سیل و افزایش تغذیه آبخوانهای زیرزمینی ایفا میکند.
حسینپور با اشاره به پیشرفت مناسب طرحها و پروژههای در دست اجرا در سطح حوزههای آبخیز کشور، از خاتمه یافتن و بهرهبرداری بیش از 600 هزار هکتار عملیات جدید آبخیزداری و آبخوانداری در سطح کشور تا پایان سال 99 خبر داد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۴:۰۸
شناسه خبر: 93501