خبرگزاری علم و فناوری استان گلستان؛ با وجود اینکه در سال های اخیر گام های زیادی در حوزه تولید تجهیزات پزشکی برداشته شده است اما در حوزه تجهیزات پزشکی تقریبا 90 درصد وابسته به خارج از کشور هستیم.
وابستگی محصولات پزشکی به خارج از کشور در حالی است که جمهوری اسلامی ایران مهندسان و متخصصان زیادی در این زمینه دارد و تقریبا پزشکان توانمند ایرانی نیز در حوزه های مختلف حرف های زیادی در سطح دنیا برای گفتن دارند.
با این وجود محصولات پزشکی تولید شده در کشور اکثرا براساس مهندسی معکوس و بومی سازی محصولات به وجود آمده است ولی جوان مخترع گلستانی این تابو را شکسته و در آستانه آن است که نخستین آتل های هوشمند را در جهان تولید کند.
به سراغ «مشتاق ایری» دارنده مدال برنز جهانی اختراعات سال 2020 رفتیم تا در این زمینه و همچنین دغدغه هایی که دارد با وی گفتگو کنیم که در ادامه از نظر می گذرانید؛
*فعالیت خود را در حوزه تجهیزات پزشکی چگونه آغاز کردید؟
ایری: سال 96 در سن 21 سالگی برای اینکه بتوانم محصولات خود را به مرحله تجاری سازی برسانم شرکتی را تحت عنوان « شرکت فناوری های نوین ماکان راسپینا» ثبت کردم.
پس از ثبت شرکت، بر روی تولید محصولات حوزه پزشکی فعالیت کردیم و اولویت خود را نیز بر این حوزه قرار دادیم البته ایده های زیادی برای فعالیت شرکت داشتیم ولی با توجه به پرکاربرد بودن محصولات حوزه پزشکی و از آنجایی که در این بخش اکثر تجهیزات و امکانات پزشکی به داخل کشور وارد می شود تصمیم گرفتیم در این زمینه فعالیت کنیم.
نخستین پروژه ما « آتل و اسپلینت ارتوپدی هوشمند» بود که توانستیم ثبت اختراع ملی و همچنین ثبت اختراع جهانی این محصول را انجام دهیم.
در جشنواره اختراعات جهان که در کشور مراکش برگزار شد با این اختراع توانستم مقام سوم این جشنواره را بدست بیاورم.
*آتل و اسپلینت ارتوپدی هوشمند چه کاربردی دارد و مزیت این دستگاه نسبت به گچ های فایبرگلاس چیست؟
ایری: آتل و اسپلینت ارتوپدی هوشمند به منظور درمان و کمک درمانی بیماران کاربرد دارد و از این دستگاه به جای گچ های فایبرگلاس در درمان بیماران استفاده می شود.
بعد از دوره گچ گیری، بیماران مجبور هستند که از آتل و یا مچ بند استفاده کنند و از آنجایی که فرآیند گچ گیری به صورت تجربی است و به صورت پارامتری اندازه گیری نمی شود پزشک براساس مهارت، عمل گچ گیری را انجام می دهد که پس از این اقدام عوارضی برای بیمار به وجود می آید که می توان به فشار بیش از حد به محل گچ گیری و همچنین کبودی و زخم اشاره کرد و حتی در موارد جدی تر موجب سندروم کمپارتمان می شود.
*آتل و اسپلینت ارتوپدی هوشمند چگونه کار می کند؟
ایری: این سیستم به وسیله یک صفحه نمایشگر لمسی امکان تنظیم فشار بر دست یا پا که دستگاه به آن متصل است، دما و تایم ماساژ ویبره به صورت دستی را دارد، همچنین با کمک یک نرم افزار قابل نصب بر روی سیستم عامل های اندروید و ios امکان کنترل از راه دور پارامترهای تحت کنترل برای این دستگاه فراهم است.
این دستگاه قابلیت آن را دارد که در چند دوره درمان و بر روی بیماران مختلف استفاده شود و یکی از قابلیت هایی که این دستگاه دارد گچ گیری سریع است و می تواند در خودروهای اورژانس نیز به کارگیری شود.
*برنامه ای برای تولید انبوه آتل و اسپلینت ارتوپدی هوشمند دارید؟
ایری: از سال گذشته تاکنون در فاز تحقیقات این محصول قرار داشتیم و به تازگی به بحث صنعتی سازی این محصول ورود پیدا کردیم.
در طول این مدت نمونه های تحقیقاتی مختلفی طراحی کردیم و به نمونه لازم برای تجاری سازی دست یافتیم و در حال حاضر در فاز تجاری سازی این محصول قرار داریم.
طبق تحقیقاتی که قبل از شروع پروژه انجام دادیم نمونه مشابه داخلی و خارجی برای این محصول وجود ندارد و اگر به مرحله تجاری سازی برسیم نخستین تولید کننده آتل های هوشمند در جهان خواهیم بود.
نمونه تجاری برای آتل هوشمند با آپشن های مختلف در نظر می گیرم و این مهم باعث می شود که این آتل ها قیمت های متفاوتی داشته باشد و قطعا نسبت به گچ های فایبرگلاس مقرون به صرفه تر خواهد بود.
تصور ما این است که پزشکان از این دستگاه استقبال کنند و برخی از پزشکان در سطح استان درصدد هستند پس از تولید انبوه این محصول نسبت به خریداری آن اقدام کنند.
*در بحث تجاری سازی این محصول چه مشکلاتی پیش پای شما است؟
ایری: بروکراسی اداری برای تجهیزات پزشکی بسیار سخت تر از دیگر حوزه ها است و درخواست ما از مسئولان برای تسهیل در اخذ مجوزها و استانداردها این است که بروکراسی های اداری را برای ما کوتاه تر کنند و امکانات لازم برای تجاری سازی این محصول برای ما فراهم شود.
*آیا اختراعات دیگری در دستور کار دارید؟
ایری: ما برای تولید محصولات پزشکی چندین پروژه دیگر را آغاز کردیم و حتی یکی از این پروژه ها ثبت اختراع شده و در مرحله داوری قرار دارد و محصولی که تولید کردیم در حوزه اورولوژی است و به نظر می رسد طبق استعلام هایی که گرفتیم مورد تایید قرار گرفته است.
چندین طرح در حوزه پزشکی به ویژه هوشمندسازی پزشکی در دست اقدام داریم که امیدواریم به نتیجه لازم برسیم.
یکی از بزرگترین تفاوت ما با دیگر شرکت های فعال در حوزه پزشکی این است که تکنولوژی معرفی می کنیم و محصولات ما هایتک است و در سطح جهانی قرار دارد و بسیاری از محصولاتی که تولید می کنیم نمونه خارجی ندارد.
شرکت هایی که در حوزه تجهیزات پزشکی فعالیت می کنند یک تکنولوژی را در ایران بومی سازی کردند اما ما تکنولوژی جدید به کل جهان معرفی می کنیم و برای اینکه کسی بخواهد این محصول را تولید کند باید از محصولی که در جمهوری اسلامی ایران تولید شده الگوبرداری کند.
*توصیه شما به مخترعان و جوانانی که در این عرصه فعالیت می کنند چیست؟
ایری: اکثر مخترعان پروژه های خوبی در دستور کار دارند اما اراده برای تولید محصول ندارند و تنها به ثبت اختراع فکر می کنند.
توصیه ما به مخترعان این است که به سمت پروژه هایی بروند که هدفشان تولید محصول باشد.
صرفا یک اختراع دردی را برای جامعه دوا نمی کند و باید مخترعان محصول خود را به مرحله تولید انبوه برسانند که این امر کشور را در مسیر توسعه قرار دهد.