گروه دانش خبرگزاری علم و فناوری – طی سال های اخیر، با توجه به امکاناتی همچون اینترنت پرسرعت، دوربین های حرفه ای، اپلیکیشن های کاربردی و ... که به تلفن های همراه اضافه شده است باعث گردیده استفاده از این ابزار هوشمند، به جزء جدایی ناپذیر زندگی انسان ها تبدیل شود. یکی از معایب این تکنولوژی، اتمام سریع شارژ آن ها و نیاز به استفاده از شارژرهای سیمی می باشد که خود این عامل باعث می شود در مکان هایی که پریز برق و یا شارژر وجود ندارد کاربران با مشکل روبه رو شوند. برای رفع این مشکل، شرکت چینی شیائومی به تازگی از نسل جدیدی از شارژرهای بی سیم رونمایی کرده است که می تواند به صورت خودکار و از راه دور چندین تلفن همراه و گجت هوشمند را شارژ نماید که این امر می تواند انقلابی عظیم در این حوزه به وجود آورد.
شارژ بیسیم چیست؟
در تعریف مختصر شارژ بیسیم باید بگوییم این فناوری درواقع فرآیندی برای شارژ وسایل مجهز به باتری بدون نیاز به هیچ سیم یا کابل است و انتقال بیسیم جریان برق به دستگاه گیرنده را امکانپذیر میکند. شارژ بیسیم به شارژ القایی هم شهرت دارد؛ البته شارژ القایی یکی از انواع شارژ بیسیم نیز محسوب میشود.
معروفترین کاربرد آن استاندارد شارژ القایی Qi در تلفنهای همراه، ساعتهای هوشمند و تبلتها میباشد.
تاریخچه ساخت و بکارگیری شارژ بی سیم
تاریخ آغاز انتقال بیسیم نیرو به سال ۱۸۹۱ بازمیگردد. نیکو تسلا، مخترع سرشناس آمریکایی، در سال ۱۸۹۱ موفق به ساخت یک سیمپیچ بهنام سیمپیچ تسلا و ایجاد میدان مغناطیسی و انتقال بیسیم جریان برق در هوا برای نخستین بار شد. تسلا به تلاش خود برای انتقال بیسیم برق ادامه داد و در سال ۱۸۹۹ برجی بهنام برج تسلا (Tesla Tower) ساخت و تصمیم داشت میلیونها ولت نیروی برق را از آن بهصورت بیسیم به شهرها، کارخانهها و منازل شخصی انتقال دهد.

برج بی سیم نیکو تسلا
رؤیاپردازی تسلا حتی فراتر از این هدف غیرممکن رفت و هدف بلندپروازانه و تصورگریز دیگری نیز در ذهن میپرواند که نظیر آن حتی در زمان کنونی هم تنها در فیلمهای علمیتخیلی مطرح میشود. او قصد داشت نیروی برق را از این برج که با ارتفاعی درحدود ۵۷ متر و قطر ۲۰٫۷ در دهکدهی شورهام در نیویورک و در نزدیکی آبشار نیاگارا قرار داشت، بهصورت بیسیم به سراسر دنیا انتقال دهد و درواقع سیارهی زمین را به میدان مغناطیسی تبدیل کند؛ اما متأسفانه به آرزوی خود نرسید و برج او هرگز تکمیل نشد و پس از تخریبشدن در سال ۱۹۱۷ برای همیشه به تاریخ پیوست.
استانداردهای مختلف شارژ بی سیم تلفن همراه
اولین دمو از شارژ بیسیم تلفن همراه از فاصلهی دور، حدود 12 سال پیشنمایش داده شد. شاید در آن زمان کمتر کسی تصور میکرد فناوری مذکور به واقعیت بپیوندد؛ البته سرعت پیشرفت فناوری و محصولات آن همه را شگفتزده میکرد. از همان زمان، شرکتهای متعددی دست به طراحی و تولید محصولات با این قابلیت زدند؛ اما تعداد کمی از آنها توانستند محصولات نهایی و کاربردی به بازار عرضه کنند. در ادامه به معرفی محبوب ترین این تکنولوژی های می پردازیم و معایب و مزایای هر کدام را بررسی خواهیم کرد .
1- استاندارد Qi
این استاندارد توسط کنسرسیوم Wireless Power در سال ۲۰۰۸ آغاز به کار کرده و سپس توسعه یافته؛ Qi در حال حاضر توسط ۲۰۰ شرکت پشتیبانی می شود که می توان در میان آنها نام های بزرگی نظیر گوگل، مایکروسافت، سونی، اچ تی سی و سامسونگ را دید.

استاندارد Qi یا شارژ القایی توسط یک سطح الکترومغناطیسی می تواند انرژی را به دستگاه دیگری انتقال دهد؛ در این میان قدرتی که حاصل می گردد در حد ۵ وات بوده که کم و بیش در حد همان شارژر های سیمی است. همانگونه که گفتیم، استاندارد شارژ القایی توسط گوگل و سازندگان اسمارت فون های اندرویدی پذیرفته گشته و در میان موبایل های نکسوس و برخی پرچمداران نظیر ال جی G4، گلکسی اس ۶ و حتی برخی از موبایل های ویندوزی نوکیا/ مایکروسافت نیز دیده می شود.
2- استاندارد PMA و Rezence
این استاندارد توسط کمپانی Proctor & Gamble and Powermat در سال ۲۰۱۲ پایه گذاری شد و بیش از ۶۰ شرکت معتبر از آن پشتیبانی می کنند؛ شرکت هایی نظیر سامسونگ، سونی، موتورولا و مایکروسافت.

استاندارد PMA که با نام Powermat نیز شناخته می شود، در اوایل سال ۲۰۱۵ با Rezence ادغام گشت. اما مزیت این استاندارد نسبت به Qi چیست؟ به سادگی می توان گفت استاندارد مذکور (که با نام A4WP نیز شناخته می شود) از همان تکنولوژی شارژ القایی استفاده می کند اما به شکلی تشدید شده. برای مثال در پدهای Qi می توان صرفا یک دستگاه را تا فاصله ۴ سانتی قرار داد و شارژ نمود اما پدهای A4WP به یک دستگاه محدود نبوده و می توانند چند محصول مختلف را به شکل همزمان شارژ کنند.
امکان شارژ بیسیم چند گجت و از فاصله چند متری امکان پذیر شد

با توجه به استقبال کاربران و همچنین کمپانی های مختلف سازنده گجت های هوشمند، در استفاده از شارژ بی سیم، شرکت چینی شیائومی نیز اقدام به ساخت نوعی فناوری جدید برای شارژ این گجت ها نموده است که می تواند انقلابی عظیم در این صنعت به وجود بیاورد. فناوری شیائومی «Mi Air Charge» نام دارد بر خلاف پدهای شارژ فعلی قادر است چندین دستگاه را به صورت همزمان در شعاع چند متری با توان ۵ واتی شارژ کند. علاوه بر آن پدهای شارژ کنونی هرچند عنوان بیسیم را یدک میکشند اما واقعیت این است که کارایی آنها تفاوت چندانی با کابلها ندارد و حتی از برخی جهات محدودتر هستند اما فناوری شیائومی بدون نیاز به تماس فیزیکی با گجتها و از فاصله چند متری میتواند شارژ کند. به گفته این شرکت موانع فیزیکی اختلالی در این روند ایجاد نخواهند کرد و علاوه بر موبایل و تبلت با ساعت یا مچبندهای هوشمند نیز سازگاری دارد.
شارژر بی سیم شیائومی چگونه کار می کند ؟
هدف شیائومی از توسعه این فناوری تبدیل اتاقها به فضایی کاملا بیسیم است که در آن همه اشیا هوشمند از جمله موبایل، اسپیکر، لوازم خانگی و غیره بدون نیاز به کابلهای متعدد انرژی مورد نیاز خود را دریافت میکنند. اساس این تکنولوژی شارژ بیسیم، موقعیتیابی فضایی و مخابره انرژی است که در آن پیل شارژ ایزوله ساخت شیائومی با ۵ آنتن تداخل فاز مکان ثبات یا متحرک موبایل را تشخیص داده و با تکیه بر آرایه کنترل فاز شامل ۱۴۴ آنتن، امواج میلیمتری را از طریق بیمفرمینگ یا شکلدهی پرتور مستقیما به سمت موبایل ارسال میکند.
این شرکت دستگاه گیرنده را نیز به آرایهای از آنتنهای مینیاتوری مجهز کرده است. این بخش شامل آنتن راهنما برای ارسال اطلاعات مکانی با حداقل مصرف انرژی و آرایهای از ۱۴ آنتن دیگر برای دریافت سیگنال موج میلیمتری و تبدیل آن به انرژی الکتریکی با کمک پیل شارژ و مدار رکتیفایر میشود.
شیائومی پیش از این هم با معرفی فناوری شارژ بی سیم ۸۰ واتی توان مهندسی خود را در این زمینه نشان داده است. گسترش این فناوری جدید نیز به اکوسیستمی گسترده از دستگاهها نیاز دارد که خارج از توان شیائومی نیست.
مزایای استفاده از شارژ بی سیم در تلفن های همراه چیست؟
فناوری شارژ بدون سیم چندین مزیت آشکار را به همراه دارند که یکی از واضح ترین اینها، فقدان استفاده از سیم است. بدون شک در شرایط کنونی و با وجود انبوهی از کابل های مختلف متعلق به دستگاه های الکترونیکی متعدد در اطرافمان، حتی کاهش یکی از آنها بسیار مطلوب خواهد بود. مزیت دیگر این فناوری، قابلیت تعبیه آن در اکثر اشیاء و وسایل عادی در گوشه و کنار منزل و اتاق کار است. از سوی دیگر فقدان درگاه شارژ فیزیکی، به تولید کنندگان دستگاه های مختلف اجازه می دهد تا یکی از منافذ بالقوه برای نفوذ آب، گرد و غبار و دیگر ترکیبات خورنده و آسیب زا را ببندند و مانع از ورود آنها به ابزار الکترونیکی شوند. همچنین به راحتی می توان سازوکاری را در دستگاه به کار گرفت که در صورت پر شدن باتری، شارژ را به صورت خودکار متوقف سازد.
انتهای پیام /

خبرنگار : سجاد عبدلی
زمان انتشار: یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۵:۰۰
شناسه خبر: 94098