به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان بوشهر؛ امروزه شاهد فناوریهای جدیدی در جهان هستیم، گوشتهای مصنوعی، یکی از فناوریهایی که باعث شگفتی همگان شده و توجه بسیاری از سرمایهگذاران بزرگ جهانی را به خود جلب کرده است، سرگی برین، یکی از بنیانگذاران گوگل و بیل گیتس، یکی از تأثیرگذارترین کارآفرینان و مدیران معاصر در دنیای فناوری پیشتازان سرمایهگذاری در این حوزه هستند.
سرگی برین، یکی از بنیانگذاران گوگل از سال 2013 اولین کسی است که در این حوزه سرمایهگذاری کرد و بعد از آن شرکتهای بسیاری حاضر شدند در این حوزه سرمایهگذاری کنند. چند روز پیش بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت در یک مصاحبه اعلام کرد بهتر است همه کشورهای جهان اولی از گوشت مصنوعی استفاده کنند.
بنیانگذار مایکروسافت که هماکنون رئیس بنیاد بیل و ملیندا گیتس و رئیس صندوق سرمایهگذاری Breakthrough Energy Ventures است، چرا چنین توصیهای را به کشورهای جهان اولی کرده است؟ آیا این موضوع به اهمیت او محیطزیست و حمایت از حقوق حیوانات مربوط میشود یا منافع شخصی او را تأمین میکند؟
اظهارنظرهای بیل گیتس در مورد گوشت مصنوعی، توجه بسیاری از کاربران فضای مجازی را به خود جلب کرده است. او در کتاب خود "چگونه از یک فاجعه آبوهوایی جلوگیری کنیم: راهحلهای ما و موفقیتهای لازم" از کشورهای ثروتمند خواسته بود که به "100٪ گوشت گاو مصنوعی" روی بیاورند، زیرا او معتقد است با وجود گران بودن و کم بودن گوشت در جهان، فقیرترین کشورها امکان دارد هیچوقت گوشت نخورده باشند.
عکسالعملهای کاربران به اظهارات بیل گیتس متفاوت است برخی معتقدند او یک جامعهشناس است که قصد دارد ذائقه افراد را با ایجاد فناوریهای جدید تغییر دهد و برخی دیگر به این پیشنهاد واکنش طنز نشان دادند، چند نفر از آنها به شوخی تصاویر گوشت پلاستیکی را که در بشقابها سرو میشود، قرار دادند. بسیاری نیز از آن بهعنوان "ایده خوب" نام بردند.

گوشت مصنوعی چیست؟
گوشت مصنوعی یا پرورشی که بیل گیتس در مصاحبهای با MIT Technology Review از آن نام برد، بهجای استفاده از دام، توسط کشت سلولی سلولهای حیوانی تولید میشود. اساساً، این نوعی کشاورزی سلولی است و گوشت کشت شده با استفاده از بسیاری از تکنیکهای مهندسی بافت تولید میشود. ایدهٔ تولید این نوع گوشت برای نخستینبار در سال ۱۹۳۱ توسط وینستون چرچیل مطرح شده است.
نخستین همبرگر طبخ شده از این نوع گوشت، در سال ۲۰۱۳ توسط دکتر مارک پست از دانشگاه ماستریخت هلند درست شده بود، در ژانویه 2016 ، شرکتی به نام "Memphis Meats" یک کوفته با قیمت حدود 1000 دلار تولید کرد. اکنون، چندین شرکت نوپا در حال کاربر روی چندین محصول حیوانی دیگر آزمایشگاهی از جمله گوشت خوک، مرغ، بوقلمون ، ماهی ، شیر ، سفیده تخم مرغ ، ژلاتین و حتی چرم هستند.

گوشت کشت داده شده در آزمایشگاه چیست؟
برای کشت گوشت در آزمایشگاه ابتدا مقداری از سلولهای گاوی، بدون صدمه به حیوان، از بافت آن گرفته میشود. سپس در شرایط آزمایشگاهی کنترلشده، این سلولها رشد و تکثیر داده میشوند تا به فرم بافت ماهیچهای درآیند. بافت ماهیچهای قسمت عمدهٔ گوشتهای معمول است که هر روز مصرف میکنیم. از نظر زیستی، گوشت کشت داده شده در آزمایشگاه هیچ تفاوتی با گوشت دام ندارد. در فرایند کشت، سلولها در داربستهایی رشتهای یا حلقوی رشد و تکثیر داده میشوند. همچنین گرسنگی دادن زمانبندیشده به این سلولها باعث تراکم آنها و شکلگیری بافتی منسجم مانند گوشتهای عادی میشود. از کنار هم قرارگرفتن هزاران رشتهٔ کشت داده شده مانند این، یکتکه گوشت عادی تولید خواهد شد.
فرایند کشت گوشت مصنوعی، کاملاً مشابه با رشد بافت گوشتی دام است، با این تفاوت که در فرایند مذکور، رشد سلولها خارج از بدن دام اتفاق میافتد. اولین گام برای تولید گوشت مصنوعی، گرفتن سلولهای بنیادی عضله حیوان، است. عملکرد این سلولها در بدن حیوان، ایجاد بافت عضلانی در هنگام جراحت بوده که دانشمندان از این مشخصه، برای تولید گوشت مصنوعی استفاده نمودهاند. سلولهای مذکور، در محیط کشتی حاوی مواد مغذی و فاکتورهای دیگر رشد سلولی قرار گرفته و تا تولید تریلیونها سلول از یک نمونه کوچک، ادامه مییابد. بهمنظور تبدیل این سلولها به سلولهای عضلانی، در ابتدا با کنترل فرایند تغذیه، فیبرهای اولیه عضلانی تولید شده و با قراردادن آنها در ژلی که حاوی ۹۹ درصد آب است، شکل طبیعی فیبرهای عضلانی حاصل میگردد. تمایل طبیعی سلولهای عضلانی به انقباض، باعث میشود که بهصورت توده درآمده و به رشتههای بافت عضلانی تبدیل شوند.

تکنیک برگزاری مسابقه برای تولید گوشت مصنوعی
در سال ۲۰۰۸، بنیاد مردمی رعایت اصول اخلاقی در برابر حیوانات (PETA) جایزه یکمیلیوندلاری را برای اولین مؤسسهای که بتواند اولین گوشت آزمایشگاهی را به دست مصرفکنندگان برساند، در نظر گرفت. در نوامبر ۲۰۰۹، محققین تیم ایلن به موفقیتهای بزرگی دست یافتند و با استفاده از سلولهای خوک زنده، موفق به کشت گوشت آزمایشگاهی شدند و در سال ۲۰۱۳، با تولید اولین همبرگر جهان با استفاده از گوشت مصنوعی، در تیتر اخبار جهان قرار گرفت.
XPRIZE یک مؤسسه غیرانتفاعی به مدیریت انوشه انصاری در کالیفرنیاست که مسابقاتی را بهمنظور تشویق و ترغیب شرکتها و افراد برای توسعه تکنولوژی به نفع بشریت برگزار میکند. فعالان حوزه فناوری در سراسر جهان میتوانند تا 28 آوریل 2021 برای شرکت در این مسابقه ثبتنام کنند و برندگان این چالش و مسابقه the Next Billion Xprize هم در سال 2024 اعلام خواهد شد.
با این تکنیک بهراحتی میتوان سرمایهگذاران بسیاری را جذب این حوزه کرد.

نتیجهگیری
فناوری تولید گوشت مصنوعی، درحالتوسعه است و صاحبنظران پیشبینی میکنند که این فناوری جدید، معضلات زیستمحیطی، بهداشتی و اقتصادی تولید گوشت به روش معمول را رفع میکند. استارتآپهای فعال در این حوزه، معتقدند که تا ده سال آتی، گوشت مصنوعی با قیمتی رقابتی روانه بازار خواهد شد.
بر اساس پیشبینیها، جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰، قریب به ۹.۸ میلیارد نفر خواهد بود و این افزایش جمعیت میتواند حیات حیوانات را به خطر اندازد بر همین اساس توجه بیشتر به این فناوری میتواند راهحل مناسبی باشد و از طرفی دیگر در برابر فناوری تولید گوشت مصنوعی نیز موضعگیریهای مختلفی صورتگرفته است. بااینوجود، سرمایهگذاری شرکتها و اشخاص مطرح، از جمله «بیل گیتس»، «سرگئی برین» مؤسس گوگل و «سر ریچارد برنسون» کارآفرین و میلیاردر معروف در این حوزه، شایان توجه است. اگرچه برخی از این افراد، از جمله برین، انگیزه خود را حمایت از حقوق حیوانات بیان داشتهاند، ولی به نظر میرسد که این فناوری، میتواند صنعتی با درآمدی کلان و وصفناپذیر داشته و طیف گستردهای از تأثیرات را در زندگی بشر به دنبال داشته باشد.
انتهای پیام/

خبرنگار:حسینی مفرد
زمان انتشار: دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۴:۵۱
شناسه خبر: 94901