به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ دامون نشتاعلی دکترای دانشگاه صنعتی شریف و مهندس برق است که بر روی بیوانفورماتیک و تحلیل داده پژوهش میکند و مخترع استارتاپ مای اسمارت ژن در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری گفت: مای اسمارت ژن در حوزه ی استعدادیابی ژنتیکی، توانمندی ژنتیکی و در واقع بررسی اختلالات درمانی با سه داده ژنتیکی فعالیت میکند.
وی ادامه داد: هدف این استارتاپ این است که بتواند بین سه علم به روز هوش مصنوعی، تحلیل داده، روانشناسی و از طرف دیگر علوم شناختی اعصاب لینک خوبی برقرار کند تا وقتی میخواهد به افراد مختلف در حوزه توانمندیها و اختلالات سرویس بدهد بتواند توصیه نامه جامع و کاملی داشته باشد و مسئله را هم از طریق ابعاد ژنتیکی و هم از طریق ابعاد روانشناسی و روانشناختی مشکلات ذهنی را بررسی میکند و برای این قضیه از علم دانشی و روانشناختی استفاده میکند تا بتواند این توصیهها را به افراد جامعه ارائه بدهد.
این مخترع جوان با بیان اینکه بحث اصلی و مهم این استارتاپ شناخت توانمندیها است، اظهار کرد: مای اسمارت ژن در واقع به شناخت توانمندیها کمک میکند و نکته دیگر ارزیابی جامع و دقیقتر آن است که نسبت به روشهای موجودی که در داخل کلاسهایی که برگزار میشد و با یک تست خیلی ساده سعی میکردند اختلالات را دربیاورند یا با یک گزارشگری سعی میکردند بفهمند فرد چه توانمندیهایی دارد که با این روش در واقع به بخشی از ذات فرد توجه نمیکردند اما با اسمارت ژن سعی شده است که توانمند دیدگاهی بدست بیاید و بتواند از آن استفاده کند و محیط اجرایی را به آن توانمندیها تطبیق بدهد.
مهندس نشتاعلی گفت: کاربرد این استارتاپ در حوزههای شغلی، تحصیلی، یا حوزههای دیگر زندگی مشخص است.
وی با بیان اینکه زیر بنای این استارتاپ علم تحیل داده است افزود: در مای اسمارت ژن از سه علم اصلی روانشناسی، علوم اعصاب و شناخت ذهن استفاده شده چون تحلیل داده به طور خاص از دانش تحلیل داده ژنتیکی استفاده میکند.
مخترع استارتاپ مای اسمارت ژن عنوان کرد: چون سیستم این کار نو بود، فرهنگ استفاده از آن جا نیفتاده بود و هم در بحث مجوزهای لازم چالش وجود داشت و همچنین کشور ایران بر خلاف دیگر کشورها توان پذیرش اینکه بیاید کمپانی شرکتی بشود و کار تحلیل داده را در حوزه سلامت انجام بدهد را نداشت؛ از طرف دیگر خود روانشاناسان داخل کشور خیلی کلاسیک کار میکنند و آگاهی زیادی از این استارتاپ نیز در دنیا نبود یا اگر بود خیلی کم بود که این امر ضمن اینکه مزیتی بود برای استارتاپ ما و عیبی نیز محسوب میشد برای کشورمان چرا که در این حوزه پژوهشهای کمی شکل گرفته است.
وی در خصوص هزینههای مصرف شده برای به ثمر رسیدن این استارتاپ بیان کرد: همان طور که گفتم چون این طرح نوی بود هزینه اصلی مربوط به بازیاریابی شد که نزدیک به یک میلیارد هزینه داشت ولی خوشبختانه خود استاراتاپ به درآمدزایی هایی که رسید بخشی از آن را جبران کرد.
نشتاعلی تصریح کرد: از سال ۱۳۹۵ شرکت هومن ژن پارس در حوزه بیماری های ژنتیکی و سرطان فعالیت داشت بعد از سه ساله خدمت دهی در این مسیر سراغ این حوزه آمد تا بتواند برای مردم عادی جامعه هم کاری انجام بدهد و از امتیاز آن استفاده کند و ایده در ذیل این شرکت اتفاق افتاد و بعد از گذشت ۸ ماه کار پژوهشی، پروژه وارد بازار شد.
وی افزود: شرکت هومن ژن پاس در این استارتاپ از داده های ژنتیکی خودش که ایرانی بودند استفاده کرد و در نهایت اسمارت ژن شکل گرفت.
نشتاعلی عنوان کرد: توانمندیهای ژنتیکی در چهار دسته قرار میگیرند؛ توانمندی در حوزههای رفتاری، هیجانات، شخصیت، توانمندی آموزشی و توانمندی کارکردی شناختی افراد، این دستهها منجر میشود که افراد بدانند چه فعالیت ذاتی را داشته باشند تا در آن زمینه بتواند آموزشهای لازم را ببینند.
وی بیان کرد: در حوزه اختلالات هم چندین نوع اختلالات بررسی میشود مثل اوتیسم، بیش فعالی، دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات اضطراب، استرس و وسواس یک بخش ژنتیکی است و یک بخش هم در محیط که در شرایط مختلف میتواند در افراد به وجود بیاید.
دکتر دامون نشتاعلی در پایان با بیان اینکه رسالت مای اسمارت ژن استفاده از دادههای ژنتیکی برای بهبود سبک زندگی مردم جامعه است تصریح کرد: در همین راستا و با توجه به شیوع بیماری فراگیر کرونا، این شرکت با استفاده از دادههای حجیم ژنتیکی موجود در دنیا و دادههای ایرانی خود، توانست تستی تحت عنوان بررسی میزان ریسک گرفتن کرونا از دید ژنتیک و همچنین تست بررسی میزان ریسک درگیری شدید تنفسی در مبتلایان کرونا را ارائه دهد که در این تست پس از ارزیابی دادههای ژنتیکی، با گزارش دادن میزان ریسک این دو فنوتایپ در فرد، پیشنهاداتی برای بهبود شرایط زندگی در اوضاع کنونی نیز ارائه خواهد شد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۵:۰۰
شناسه خبر: 94986